Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Na festivale jedla v Pliešovciach varili Vietnamci aj Mexičania

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru.

Kuchárky z Pliešoviec.Kuchárky z Pliešoviec.(Zdroj: MILAN SUJA)

PLIEŠOVCE. Jedlo. Potrebujeme ho každý deň, a to dokonca niekoľkokrát. Jedlo v nás vyvolá pocit sýtosti a zároveň nám dodá aj potrebnú energiu. To čo zjeme má ale veľký vplyv na náš zdravotný stav, veď práve s jedlom sa spájajú viaceré civilizačné choroby.

Medzinárodný festival jedál, ktorý začal v sobotu dopoludnia v pliešovskom kultúrnom dome bol najmä o dobrom jedle. Pri príležitosti Svetového dňa potravín ho zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska spolu s Občianskym združením Folklórnej skupiny Rozmarín a univerzitou v Nitre. Súčasťou festivalu bol odborný seminár Potravina ako liek, ochutnávka jedál a potravinová olympiáda pre deti.

Iba dve veľvyslanectvá

Niežeby sme si nevystačili sami, no na medzinárodný festival museli organizátori predsa len pozvať aj kuchárov zo zahraničia. Obrátili sa na zahraničné veľvyslanectvá, z ktorých päť prisľúbilo účasť.

Vietnamci boli presní, prišli podľa harmonogramu. Mexičania si poriadne nezistili, kde sa Pliešovce nachádzajú a chvíľu im trvalo, kým sa z Viedne do Pliešoviec dostali. Tri ďalšie zastupiteľstvá, ktoré účasť prisľúbili, neprišli.

Našťastie zabrali domáci - tradičnú chuť regiónu zastupovali jedlá z Pliešoviec a Litavy. „Boli by sme radi, keby prišlo viac veľvyslanectiev, no nie je jednoduché dostať do Pliešoviec ľudí z Bratislavy. Na druhej strane, je to nultý ročník a učíme sa. Na budúci rok chceme určite privítať zástupcov viacerých krajín," povedal Milan Kyseľ z organizačného tímu.

Domáce kuchárky

Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska funguje síce iba rok, no už rok predtým sa zakladatelia zúčastnili v Litave na podujatí Tradičná chuť Hontu. „Tým sme nadchli ľudí, veď práve tradičná kuchyňa sa teraz stáva takou doménou kvality a myslím si, že aj zdravia," vysvetlila šéfka združenia Oľga Luptáková. Podľa nej nie je ťažké prehovoriť ľudí, aby prišli na podobné podujatie predstaviť svoje kuchárske umenie. „Už si zvykli aj na televíziu," dodala s úsmevom. Občas si síce vypočujú, že sú celebritami, no to sa vraj dá prežiť.

Po navarení ich čakalo vystúpenie na pódiu

Pliešovská páračková kapusta je tradičným jedlom domácich a na festivale sa ho rozhodli navariť ženičky z Folklórnej skupiny Rozmarín. „Keď sa napáralo, keď sa všetko urobilo, tak sa podávalo práve toto jedlo," vysvetlili kuchárky. Do uvarenej kapusty primiešali bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku. Podávala sa s chlebom. Bola vynikajúca.

Po navarení čakalo kuchárky ešte vystúpenie so skupinou Rozmarín, kde nielen spievali ale aj tancovali. Popritom stihli ochutnať aj vietnamské závitky a ohodnotili ich ako vynikajúce.

Mladá hovorkyňa

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru. Napokon ani veľmi nechýbali. Pestrosť domácich jedál doplnená o mexické a vietnamské dokonale stačila. To by už návštevníci festivalu ani nevládali ochutnávať.

Na Slovensku je okolo päťtisíc Vietnamcov. Čo jedávajú? „Keď sme vonku, tak jeme samozrejme aj slovenské jedlá, no doma si varíme väčšinou naše vietnamské," povedal predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Ngo The Luc. V súčasnosti sa už vraj na Slovensku dajú bežne zohnať suroviny na ázijské jedlá. So slovenskou kuchyňou sa zoznámil ešte ako študent a tiež si ju veľmi obľúbil. Pán Ngo síce reprezentoval Vietnamcov na festivale jedla, no o samotnom jedle, ktoré varili, hovoriť nechcel. Na to mali predsa neoficiálnu hovorkyňu - študentku Osemročného gymnázia vo Zvolene.

„Dnes varíme vietnamské závitky, ktoré sú tradičným vietnamským jedlom. Potom ešte kuracie mäso v cestíčku a k tomu množstvo rôznych šalátov," povedala študentka Zuzana Tran a dodala: „Na závitky potrebujete ryžové cesto, mleté bravčové mäso, cibuľu, mrkvu a ešte čínske huby. Všetko zmixujete a zrolujete v cestíčku." Na otázku, čo pri vietnamskom jedle nesmie chýbať, odpoveďou vôbec neprekvapila: „Ryža a všetko s ňou spojené." Rodáčka zo Zvolena má rada takmer všetky slovenské jedlá, dokonca sú jej o niečo bližšie. „Žijem tu predsa celý svoj život," vysvetlila Zuzana.

Mexiko

Mexičania to stihli síce len tak - tak, no ani na chvíľu nezaháľali a rovno z príchodu ponúkli domácim kukuričné lupienky s pikantnou omáčkou. To iba na začiatok. Potom podávali kukuričné placky plnené mexickou mäsovou plnkou. Chlapov ale najviac potešila tradičná tequila.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  2. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  5. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 568
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 320
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 454
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 856
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 124
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 700
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 4 835
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 560
  9. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 4 544
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 922

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Pancierový vlak v novom svetle (+ foto)

Pohľad na vlak je krajší.

Pancierový vlak Hurban vo Višňovského parku vo Zvolene.

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Právna poradňa: dnes na tému - kataster

Zistili ste chybu na liste vlastníctva a neviete, kto ju má opraviť? A kto túto opravu zaplatí? Zaujíma vás, ako postupovať, ak chcete zriadiť vecné bremeno na váš majetok, aby vás mohli deti doopatrovať vo vašom vlastnom dome? Odpovede nájdete v aktuálnom vydaní týždenníkov MY.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Známy zápasník zrazil ženu, za jej smrť dostal podmienku

Prokurátor sa plánuje voči rozsudku odvolať.

Do Oravskej priehrady spadlo auto, vodič neprežil

Vodičovi sa nepodarilo dostať von z potápajúceho sa auta.

Aktualizované o 15.00

Na Švermovej ulici v Brezne zrazilo auto dve deti

Na mieste zasahovali hasiči, zdravotní záchranári aj polícia. Deti našťastie neutrpeli život ohrozujúce zranenia.

Nový most cez Dunaj otvoria podľa ministra v máji 2020

Most pri Komárne bude najvyšší na celom toku Dunaja.

Vybrali SME

Už ste čítali?