PLIEŠOVCE. Jedlo. Potrebujeme ho každý deň, a to dokonca niekoľkokrát. Jedlo v nás vyvolá pocit sýtosti a zároveň nám dodá aj potrebnú energiu. To čo zjeme má ale veľký vplyv na náš zdravotný stav, veď práve s jedlom sa spájajú viaceré civilizačné choroby.
Medzinárodný festival jedál, ktorý začal v sobotu dopoludnia v pliešovskom kultúrnom dome bol najmä o dobrom jedle. Pri príležitosti Svetového dňa potravín ho zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska spolu s Občianskym združením Folklórnej skupiny Rozmarín a univerzitou v Nitre. Súčasťou festivalu bol odborný seminár Potravina ako liek, ochutnávka jedál a potravinová olympiáda pre deti.
Iba dve veľvyslanectvá
Niežeby sme si nevystačili sami, no na medzinárodný festival museli organizátori predsa len pozvať aj kuchárov zo zahraničia. Obrátili sa na zahraničné veľvyslanectvá, z ktorých päť prisľúbilo účasť.
Vietnamci boli presní, prišli podľa harmonogramu. Mexičania si poriadne nezistili, kde sa Pliešovce nachádzajú a chvíľu im trvalo, kým sa z Viedne do Pliešoviec dostali. Tri ďalšie zastupiteľstvá, ktoré účasť prisľúbili, neprišli.
Našťastie zabrali domáci - tradičnú chuť regiónu zastupovali jedlá z Pliešoviec a Litavy. „Boli by sme radi, keby prišlo viac veľvyslanectiev, no nie je jednoduché dostať do Pliešoviec ľudí z Bratislavy. Na druhej strane, je to nultý ročník a učíme sa. Na budúci rok chceme určite privítať zástupcov viacerých krajín," povedal Milan Kyseľ z organizačného tímu.
Domáce kuchárky
Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska funguje síce iba rok, no už rok predtým sa zakladatelia zúčastnili v Litave na podujatí Tradičná chuť Hontu. „Tým sme nadchli ľudí, veď práve tradičná kuchyňa sa teraz stáva takou doménou kvality a myslím si, že aj zdravia," vysvetlila šéfka združenia Oľga Luptáková. Podľa nej nie je ťažké prehovoriť ľudí, aby prišli na podobné podujatie predstaviť svoje kuchárske umenie. „Už si zvykli aj na televíziu," dodala s úsmevom. Občas si síce vypočujú, že sú celebritami, no to sa vraj dá prežiť.
Po navarení ich čakalo vystúpenie na pódiu
Pliešovská páračková kapusta je tradičným jedlom domácich a na festivale sa ho rozhodli navariť ženičky z Folklórnej skupiny Rozmarín. „Keď sa napáralo, keď sa všetko urobilo, tak sa podávalo práve toto jedlo," vysvetlili kuchárky. Do uvarenej kapusty primiešali bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku. Podávala sa s chlebom. Bola vynikajúca.
Po navarení čakalo kuchárky ešte vystúpenie so skupinou Rozmarín, kde nielen spievali ale aj tancovali. Popritom stihli ochutnať aj vietnamské závitky a ohodnotili ich ako vynikajúce.
Mladá hovorkyňa
Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru. Napokon ani veľmi nechýbali. Pestrosť domácich jedál doplnená o mexické a vietnamské dokonale stačila. To by už návštevníci festivalu ani nevládali ochutnávať.
Na Slovensku je okolo päťtisíc Vietnamcov. Čo jedávajú? „Keď sme vonku, tak jeme samozrejme aj slovenské jedlá, no doma si varíme väčšinou naše vietnamské," povedal predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Ngo The Luc. V súčasnosti sa už vraj na Slovensku dajú bežne zohnať suroviny na ázijské jedlá. So slovenskou kuchyňou sa zoznámil ešte ako študent a tiež si ju veľmi obľúbil. Pán Ngo síce reprezentoval Vietnamcov na festivale jedla, no o samotnom jedle, ktoré varili, hovoriť nechcel. Na to mali predsa neoficiálnu hovorkyňu - študentku Osemročného gymnázia vo Zvolene.
„Dnes varíme vietnamské závitky, ktoré sú tradičným vietnamským jedlom. Potom ešte kuracie mäso v cestíčku a k tomu množstvo rôznych šalátov," povedala študentka Zuzana Tran a dodala: „Na závitky potrebujete ryžové cesto, mleté bravčové mäso, cibuľu, mrkvu a ešte čínske huby. Všetko zmixujete a zrolujete v cestíčku." Na otázku, čo pri vietnamskom jedle nesmie chýbať, odpoveďou vôbec neprekvapila: „Ryža a všetko s ňou spojené." Rodáčka zo Zvolena má rada takmer všetky slovenské jedlá, dokonca sú jej o niečo bližšie. „Žijem tu predsa celý svoj život," vysvetlila Zuzana.
Mexiko
Mexičania to stihli síce len tak - tak, no ani na chvíľu nezaháľali a rovno z príchodu ponúkli domácim kukuričné lupienky s pikantnou omáčkou. To iba na začiatok. Potom podávali kukuričné placky plnené mexickou mäsovou plnkou. Chlapov ale najviac potešila tradičná tequila.