Na festivale jedla v Pliešovciach varili Vietnamci aj Mexičania

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru.

Kuchárky z Pliešoviec.Kuchárky z Pliešoviec. (Zdroj: MILAN SUJA)

PLIEŠOVCE. Jedlo. Potrebujeme ho každý deň, a to dokonca niekoľkokrát. Jedlo v nás vyvolá pocit sýtosti a zároveň nám dodá aj potrebnú energiu. To čo zjeme má ale veľký vplyv na náš zdravotný stav, veď práve s jedlom sa spájajú viaceré civilizačné choroby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzinárodný festival jedál, ktorý začal v sobotu dopoludnia v pliešovskom kultúrnom dome bol najmä o dobrom jedle. Pri príležitosti Svetového dňa potravín ho zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska spolu s Občianskym združením Folklórnej skupiny Rozmarín a univerzitou v Nitre. Súčasťou festivalu bol odborný seminár Potravina ako liek, ochutnávka jedál a potravinová olympiáda pre deti.

SkryťVypnúť reklamu

Iba dve veľvyslanectvá

Niežeby sme si nevystačili sami, no na medzinárodný festival museli organizátori predsa len pozvať aj kuchárov zo zahraničia. Obrátili sa na zahraničné veľvyslanectvá, z ktorých päť prisľúbilo účasť.

Vietnamci boli presní, prišli podľa harmonogramu. Mexičania si poriadne nezistili, kde sa Pliešovce nachádzajú a chvíľu im trvalo, kým sa z Viedne do Pliešoviec dostali. Tri ďalšie zastupiteľstvá, ktoré účasť prisľúbili, neprišli.

Našťastie zabrali domáci - tradičnú chuť regiónu zastupovali jedlá z Pliešoviec a Litavy. „Boli by sme radi, keby prišlo viac veľvyslanectiev, no nie je jednoduché dostať do Pliešoviec ľudí z Bratislavy. Na druhej strane, je to nultý ročník a učíme sa. Na budúci rok chceme určite privítať zástupcov viacerých krajín," povedal Milan Kyseľ z organizačného tímu.

SkryťVypnúť reklamu

Domáce kuchárky

Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska funguje síce iba rok, no už rok predtým sa zakladatelia zúčastnili v Litave na podujatí Tradičná chuť Hontu. „Tým sme nadchli ľudí, veď práve tradičná kuchyňa sa teraz stáva takou doménou kvality a myslím si, že aj zdravia," vysvetlila šéfka združenia Oľga Luptáková. Podľa nej nie je ťažké prehovoriť ľudí, aby prišli na podobné podujatie predstaviť svoje kuchárske umenie. „Už si zvykli aj na televíziu," dodala s úsmevom. Občas si síce vypočujú, že sú celebritami, no to sa vraj dá prežiť.

Po navarení ich čakalo vystúpenie na pódiu

Pliešovská páračková kapusta je tradičným jedlom domácich a na festivale sa ho rozhodli navariť ženičky z Folklórnej skupiny Rozmarín. „Keď sa napáralo, keď sa všetko urobilo, tak sa podávalo práve toto jedlo," vysvetlili kuchárky. Do uvarenej kapusty primiešali bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku. Podávala sa s chlebom. Bola vynikajúca.

SkryťVypnúť reklamu

Po navarení čakalo kuchárky ešte vystúpenie so skupinou Rozmarín, kde nielen spievali ale aj tancovali. Popritom stihli ochutnať aj vietnamské závitky a ohodnotili ich ako vynikajúce.

Mladá hovorkyňa

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru. Napokon ani veľmi nechýbali. Pestrosť domácich jedál doplnená o mexické a vietnamské dokonale stačila. To by už návštevníci festivalu ani nevládali ochutnávať.

Na Slovensku je okolo päťtisíc Vietnamcov. Čo jedávajú? „Keď sme vonku, tak jeme samozrejme aj slovenské jedlá, no doma si varíme väčšinou naše vietnamské," povedal predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Ngo The Luc. V súčasnosti sa už vraj na Slovensku dajú bežne zohnať suroviny na ázijské jedlá. So slovenskou kuchyňou sa zoznámil ešte ako študent a tiež si ju veľmi obľúbil. Pán Ngo síce reprezentoval Vietnamcov na festivale jedla, no o samotnom jedle, ktoré varili, hovoriť nechcel. Na to mali predsa neoficiálnu hovorkyňu - študentku Osemročného gymnázia vo Zvolene.

„Dnes varíme vietnamské závitky, ktoré sú tradičným vietnamským jedlom. Potom ešte kuracie mäso v cestíčku a k tomu množstvo rôznych šalátov," povedala študentka Zuzana Tran a dodala: „Na závitky potrebujete ryžové cesto, mleté bravčové mäso, cibuľu, mrkvu a ešte čínske huby. Všetko zmixujete a zrolujete v cestíčku." Na otázku, čo pri vietnamskom jedle nesmie chýbať, odpoveďou vôbec neprekvapila: „Ryža a všetko s ňou spojené." Rodáčka zo Zvolena má rada takmer všetky slovenské jedlá, dokonca sú jej o niečo bližšie. „Žijem tu predsa celý svoj život," vysvetlila Zuzana.

Mexiko

Mexičania to stihli síce len tak - tak, no ani na chvíľu nezaháľali a rovno z príchodu ponúkli domácim kukuričné lupienky s pikantnou omáčkou. To iba na začiatok. Potom podávali kukuričné placky plnené mexickou mäsovou plnkou. Chlapov ale najviac potešila tradičná tequila.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 297
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 535
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 684
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 441
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 928
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 157
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 774
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 548
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 273
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 049
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 185
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 446
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 459
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 793
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 408
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 273
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 049
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 185
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 446
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 459
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 793
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 408
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu