Utorok, 26. marec, 2019 | Meniny má Emanuel

Na festivale jedla v Pliešovciach varili Vietnamci aj Mexičania

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru.

Kuchárky z Pliešoviec.Kuchárky z Pliešoviec.(Zdroj: MILAN SUJA)

PLIEŠOVCE. Jedlo. Potrebujeme ho každý deň, a to dokonca niekoľkokrát. Jedlo v nás vyvolá pocit sýtosti a zároveň nám dodá aj potrebnú energiu. To čo zjeme má ale veľký vplyv na náš zdravotný stav, veď práve s jedlom sa spájajú viaceré civilizačné choroby.

Medzinárodný festival jedál, ktorý začal v sobotu dopoludnia v pliešovskom kultúrnom dome bol najmä o dobrom jedle. Pri príležitosti Svetového dňa potravín ho zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska spolu s Občianskym združením Folklórnej skupiny Rozmarín a univerzitou v Nitre. Súčasťou festivalu bol odborný seminár Potravina ako liek, ochutnávka jedál a potravinová olympiáda pre deti.

Iba dve veľvyslanectvá

Niežeby sme si nevystačili sami, no na medzinárodný festival museli organizátori predsa len pozvať aj kuchárov zo zahraničia. Obrátili sa na zahraničné veľvyslanectvá, z ktorých päť prisľúbilo účasť.

Vietnamci boli presní, prišli podľa harmonogramu. Mexičania si poriadne nezistili, kde sa Pliešovce nachádzajú a chvíľu im trvalo, kým sa z Viedne do Pliešoviec dostali. Tri ďalšie zastupiteľstvá, ktoré účasť prisľúbili, neprišli.

Našťastie zabrali domáci - tradičnú chuť regiónu zastupovali jedlá z Pliešoviec a Litavy. „Boli by sme radi, keby prišlo viac veľvyslanectiev, no nie je jednoduché dostať do Pliešoviec ľudí z Bratislavy. Na druhej strane, je to nultý ročník a učíme sa. Na budúci rok chceme určite privítať zástupcov viacerých krajín," povedal Milan Kyseľ z organizačného tímu.

Domáce kuchárky

Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska funguje síce iba rok, no už rok predtým sa zakladatelia zúčastnili v Litave na podujatí Tradičná chuť Hontu. „Tým sme nadchli ľudí, veď práve tradičná kuchyňa sa teraz stáva takou doménou kvality a myslím si, že aj zdravia," vysvetlila šéfka združenia Oľga Luptáková. Podľa nej nie je ťažké prehovoriť ľudí, aby prišli na podobné podujatie predstaviť svoje kuchárske umenie. „Už si zvykli aj na televíziu," dodala s úsmevom. Občas si síce vypočujú, že sú celebritami, no to sa vraj dá prežiť.

Po navarení ich čakalo vystúpenie na pódiu

Pliešovská páračková kapusta je tradičným jedlom domácich a na festivale sa ho rozhodli navariť ženičky z Folklórnej skupiny Rozmarín. „Keď sa napáralo, keď sa všetko urobilo, tak sa podávalo práve toto jedlo," vysvetlili kuchárky. Do uvarenej kapusty primiešali bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku. Podávala sa s chlebom. Bola vynikajúca.

Po navarení čakalo kuchárky ešte vystúpenie so skupinou Rozmarín, kde nielen spievali ale aj tancovali. Popritom stihli ochutnať aj vietnamské závitky a ohodnotili ich ako vynikajúce.

Mladá hovorkyňa

Pôvodne mali do Pliešoviec prísť okrem Vietnamu a Mexika aj zástupcovia Malajzie, Indonézie a Peru. Napokon ani veľmi nechýbali. Pestrosť domácich jedál doplnená o mexické a vietnamské dokonale stačila. To by už návštevníci festivalu ani nevládali ochutnávať.

Na Slovensku je okolo päťtisíc Vietnamcov. Čo jedávajú? „Keď sme vonku, tak jeme samozrejme aj slovenské jedlá, no doma si varíme väčšinou naše vietnamské," povedal predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Ngo The Luc. V súčasnosti sa už vraj na Slovensku dajú bežne zohnať suroviny na ázijské jedlá. So slovenskou kuchyňou sa zoznámil ešte ako študent a tiež si ju veľmi obľúbil. Pán Ngo síce reprezentoval Vietnamcov na festivale jedla, no o samotnom jedle, ktoré varili, hovoriť nechcel. Na to mali predsa neoficiálnu hovorkyňu - študentku Osemročného gymnázia vo Zvolene.

„Dnes varíme vietnamské závitky, ktoré sú tradičným vietnamským jedlom. Potom ešte kuracie mäso v cestíčku a k tomu množstvo rôznych šalátov," povedala študentka Zuzana Tran a dodala: „Na závitky potrebujete ryžové cesto, mleté bravčové mäso, cibuľu, mrkvu a ešte čínske huby. Všetko zmixujete a zrolujete v cestíčku." Na otázku, čo pri vietnamskom jedle nesmie chýbať, odpoveďou vôbec neprekvapila: „Ryža a všetko s ňou spojené." Rodáčka zo Zvolena má rada takmer všetky slovenské jedlá, dokonca sú jej o niečo bližšie. „Žijem tu predsa celý svoj život," vysvetlila Zuzana.

Mexiko

Mexičania to stihli síce len tak - tak, no ani na chvíľu nezaháľali a rovno z príchodu ponúkli domácim kukuričné lupienky s pikantnou omáčkou. To iba na začiatok. Potom podávali kukuričné placky plnené mexickou mäsovou plnkou. Chlapov ale najviac potešila tradičná tequila.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  3. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  4. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  5. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  6. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  7. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec
  2. Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca
  3. Prvé ocenenia A+ udelené
  4. Regionálne servisné centrum PwC
  5. Napredujeme vďaka zmenám
  6. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  7. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  8. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  9. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  10. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 27 407
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 27 284
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 24 403
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 735
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 11 435
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 9 406
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 092
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 712
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 510
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 365

Hlavné správy z MY Zvolen

Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis

Spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding, a. s., a Stredoslovenská distribučná, a. s., predávajú na strednom Slovensku niekoľko zaujímavých nehnuteľností.

Karatista Pavol Szolár: Neviem, čo sa udialo, ale ten deň bol magický

Každodenná 12-ročná poctivá práca prináša svoje ovocie. Vo Zvolene vyrástol špičkový karatista.

Pavol Szolár (vľavo) s moderátorom Martinom Matuškom počas galavečera o najúspešnejších športovcov Zvolena za rok 2018.

Zvolen vstúpil do semifinále prehrou, rozhodujúca bola druhá tretina

Pod Pustým hradom sa hralo vyrovnané stretnutie, Nitra využila zaváhania HKM v prostrednej časti hry.

Dudinskú päťdesiatku ovládli Nór Haukenes a Slovenka Czaková

Kúpeľné mestečko Dudince privítalo už 38. ročník prestížneho chodeckého podujatia.

Nórsky reprezentant Havard Haukenes v cieli 50 km trate 38. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka.

ŽOS Zvolen zmodernizovala dva vlaky, jazdia pri Prahe

Rukopis na rušni má aj Štefan Klein, autor prvého lietajúceho auta.

Vlaky už jazdia z pražského Masarykovho nádraží do Čakovíc a späť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cesta zo Žiliny na diaľnicu D3 je z dôvodu nehody neprejazdná

V smere do Bratislavy sa stala dopravná nehoda.

Pozrite si najzaujímavejšie kaštiele na západnom Slovensku

Prinášame vám 1. diel najzaujímavejších kaštieľov na západnom Slovensku zhora.

Sudca prepustil jedného vodiča z tragickej jazdy na Orave na kauciu

Poľský vodič Ferari Adam Sz. nesmie opustiť Slovensko ani Žilinský kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?