SEBECHLEBY. Lokše s husacou alebo kačacou masťou, guláš, langoše, jedlá tradičné i menej známe a ku každému dobré víno a burčiak. Takéto pohostenie čakalo na každého návštevníka, ktorý v sobotu zamieril do vinohradníckej osady Stará Hora pri Sebechleboch. Bohatý kultúrny program a už spomínané dobré jedlo a víno prilákali do osady tisíce ľudí.
Už tretí ročník Oberačky po odolali sebechlebsky zorganizovalo občianske združenie Sebechleby.
Novinkou oproti prvým dvom ročníkom bola napríklad aj mapa Starej hory s kupónmi, za ktoré mohli návštevníci vo vybraných pivniciach ochutnať víno.
U hudcov
Pivnica Sebechlebských hudcov bola jednou z najrušnejších. Kým samotní muzikanti si v muzicírovaní sem - tam urobili prestávku, ženičky pri pulte sa zvŕtali v jednom kuse.
„Robíme zemiakové lokše," hovorí Krupinčanka Zuzana Cerovská, ktorá prišla pomôcť svojej kolegyni. Ani počas rozhovoru nepúšťa váľok z ruky.
Lokše sú vraj tradičným jedlom v Sebechleboch a aj okolí. Cesto si ženičky pripravili trochu skôr, počas podujatia by na to nemali čas. „Podávame ich s kačacou masťou, s makom či orechmi. Alebo aj s kačacou pečienkou," dodáva Eva Demianová.
K Sebechlebským hudcom, pred ktorých pivnicou lokše piekla, mala veľmi blízko, v kapele hráva nielen jej manžel ale aj traja synovia.
U Husáka
Vínu tento rok, podľa pestovateľov viniča, neprial, viacerí stratili aj viac ako polovicu úrody.
„Našu vinicu ešte búrka obišla," hovorí Jozef Husák, majiteľ jednej z pivníc na Starej Hore a pokračuje: „Iné vinice, už o dvesto - tristo metrov ďalej, zastihlo krupobitie naplno a zničilo podstatnú časť úrody. Odhadom je úroda nižšia o takých tridsať percent, no niekde je to aj päťdesiat percent."
Práca vo vinohrade je pre Jozefa Husáka koníčkom. FOTO: MILAN SUJA
V pivnici si oddýchne
Sám zdedil pivnicu na Starej Hore po rodičoch, robota okolo vína ho baví aj napriek tomu, že nejde o žiaden zárobkový podnik. „Výnosné to nie je, keby ma to nebavilo, tak by som sem nechodil," hovorí a po chvíľke dodáva: „Sem si chodím oddýchnuť." Pestuje iba samorodáky, tie sú vraj odolnejšie a nepotrebujú ani toľko postrekov. „Ani by som na to nemal čas, aby som to päťkrát do roka vinič striekal," dodáva.