PLIEŠOVCE. Ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví začal v sobotu 25. septembra už siedmy ročník Dňa svätého Huberta v Pliešovciach. Vzdať hold ulovenej zveri prišli nielen lesníci, ale aj desiatky návštevníkov. Mohli si pozrieť výstavu poľovníckych trofejí, poľovnícke trhy, lesnú pedagogiku, vyskúšať si jazdu na koni a vyhliadkovú jazdu na konskom povoze. Súčasťou podujatia bola tradičná súťaž o najlepšiu poľovnícku špecialitu.
Dravce nad hlavami
Svätý Hubert je patrónom poľovníkov. Tí neoslavujú streľbou, náboje sú drahé, šetria si ich na poľovačky, napriek tomu sa v sobotu niesla ozvena výstrelov Pliešovcami niekoľkokrát. Skupina historického Ricasso zo Zvolena občas pálila ako zadarmo. Nečakaný hluk rozplakal nejedno malé dieťa, ktoré ešte pár minút predtým nadšene sledovalo ukážky sokoliarov. Vycvičené dravce nalietavali len pár centimetrov nad hlavami divákov. A aj keď ich po každom prelete čakala chutná odmena, dvakrát si to vtáky rozmysleli a pristáli na streche pódia či na strome.
Ani Ricasso sa však neprišlo predviesť iba streľbou, ich vtipné scénky podujatie príjemne spestrili.
Ukážky sokoliarov.
Spolupracujú so školami
Deň svätého Huberta je naozaj najväčším sviatkom poľovníkov. Potvrdil nám to aj predseda Okresnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu vo Zvolene Vladimír Brodniansky. V okrese je podľa neho asi tisíc poľovníkov a pribúdajú noví. „V kurzoch máme okolo štyridsať nových záujemcov," hovorí predseda. V okrese Zvolen je registrovaných dvadsaťšesť poľovných združení, okrem vojenských a štátnych lesov, ktoré sú samostatné.
Počet poľovníkov nie je priveľkou záťažou pre poľovné revíry, stavy diviačej a aj vysokej sa zvyšujú. Poľovníci v okrese sa v posledných rokoch snažia podporovať aj zajačiu zver a bažanty, v programoch spolupracujú s vysokými školami.
Guláš dominoval
Súťaž o najlepšiu poľovnícku špecialitu bola najvoňavejším sprievodným podujatím Dňa svätého Huberta v Pliešovciach. Tradičný guláš síce dominoval, no obcou rozvoniavali aj iné špeciality. „Do súťaže sme dávali pečené rebrá a guláš," hovorí Martin Rajčok z družstva, ktoré reprezentovalo poľovníkov z Dobrej Nivy. Rebrá vraj boli z ročného diviaka. „Treba ich nechať v marináde asi dvadsaťštyri hodín," vysvetľuje M. Rajčok. Čo všetko marináda obsahovala neprezradil. Robili tiež diviačie medailóniky, do ktorých napichali slaninku a cibuľu a opekali ich na diviačej masti.
Poľovnícka partia patrila do Poľovného združenia Päť vrchov Dobrá Niva. Ich pečené rebro sa nakoniec umiestnilo na treťom mieste.
Poľovníci zo Sásy. FOTO: MILAN SUJA
Vyhral pstruh
„My bojujeme za Obecné lesy Sása, aj keď dnes nie so zbraňou, ale s varechou," predstavuje ďalšie družstvo Ľubomír Popálený. Ich guláš bol síce poľovnícky, no skrížený, ako povedal kuchár, s nejakým maďarským receptom na fazuľový guláš. „Základom je mäso z diviaka, no je tam oveľa viac koreňovej zeleniny - zeler, mrkva, no aj paradajky, papriky a výborná fazuľa," hovorí Ľ. Popálený. Podľa neho nie je ťažké diviaka skoliť, ak ho už poľovník vystriehne. Oveľa náročnejšia je starostlivosť o poľovný revír. Družstvo súťažilo nielen s gulášom, ale aj s lokšami plnenými pečenou divinou. Obsadilo druhé miesto.
Súťaž poľovníckych špecialít vyhralo Občianske združenie Za mlyn s pečeným pstruhom. „V podstate sme pstruha urobili tak, ako sa bežne robí. Osolíme ho a obalíme v hladkej a polohrubej múke, v ktorej je ešte koreniaca zmes na ryby, mletá rasca a sladká paprika," vysvetľuje Július Gímeš. Rybu už treba iba vysmažiť v oleji a to je všetko. Jednoduchý a chutný pstruh. „Keď sme vyhrali, asi to chutilo každému," dodáva spokojne J. Gímeš.