LADZANY. Jablková chuť Hontu je názov podujatia, ktoré bude mať v Ladzanoch v okrese Krupina 11. septembra premiéru. Organizátori sa netaja, že chcú z podujatia urobiť tradíciu, pretože ovocinárstvo na Honte má pevné korene a už za čias Rakúsko-uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Pešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu je v Ladzanoch jedným z osemnástich v rámci celého Slovenska.
„Naším zámerom je nadviazať na históriu ovocinárstva v tomto kraji a prezentovať tradičné spracovanie jabĺk aj mladej generácii, ktorá pomaly nepozná žiadne iné jablká ako tie dovozové," povedal starosta obce Miloš Čmela. Podujatie organizuje spolu s obcou občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Krupine.
Dopoludnia (od 10. h.) bude v Ladzanoch súťažiť 15 družstiev vo varení tradičných, ale aj originálnych jedál, v ktorých musia mať hlavné slovo jablká. Vyhodnotí ich odborná porota a následne aj účastníci podujatia. „Organizujeme podobné podujatia v stredoslovenskom regióne a postupne zbierame staré recepty na výrobu jedál. Naším cieľom je uchovať tradičnú chuť a aj preto presadzujeme následne zavedenie týchto regionálnych jedál v reštauračných zariadeniach," vysvetlil Ľubomír Chrien z občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.
Súčasťou podujatia bude ochutnávka rôznych druhov jabĺk, domácich koláčov a iných výrobkov. Svoju šikovnosť budú reprezentovať aj remeselníci (rezbári, košikári, výrobcovia bábok zo šúpolia...) a milovníci folklóru. Históriu ovocinárstva a regiónu Hont priblížia organizátori na výstave vo vynovenom dome kultúry, ktorý obec slávnostne otvorí. Na koči sa budú môcť návštevníci previezť ku genofondu jabloní, do tzv. Madoľovho sadu.