DETVIANSKA HUTA. Národným jedlom obyvateľov Detvianskej Huty je vraj kapustnica, a preto sa aj štvrtý ročník „varešky" niesol v znamení tohto jedla. A žiadne zmeny do budúcnosti ani nechystajú.
„Zatiaľ sa nám neprejedla, ba práve naopak, ľuďom stále viac a viac chutí o čom svedčí aj zvyšujúci sa záujem súťažiacich," hovorí starostka Jana Hrončeková. Súťažiaci pochádzali nielen z D. Huty ale takmer z celého Slovenska - varenie kapustnice zaujalo viacerých chatárov. Celkovo sa do súťaže prihlásilo pätnásť družstiev.
Tento rok bola kuchárska súťaž spojené s už tradičným stretnutím rodákov. Oslavy s rodákmi trvali tri dni. Už v piatok sa na slávnostnom zasadnutí stretlo obecné zastupiteľstvo, na ktorom udelili viacerým rodákom čestné občianstvo za rozvoj obce a za šírenie jej dobrého mena. Sobota patrila súťaži vo varení kapustnice s bohatým kultúrnym programom, ktorá začala hodinu po poludní. Od rozvoniavajúcich kotlíkov a hrncov odlákala návštevníkov o piatej divadelná hra Kubo od Jozefa Hollého, s ktorou sa predstavil miestny ochotnícky divadelný súbor Prameň. Sobotňajší večer patril pravej ľudovej veselici s ľudovou hudbou Jána Plavuchu. Oslavy vyvrcholili v nedeľu slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorá bola spojená s procesiou cez dedinu. Spomienkové stretnutia popoludní spríjemňovala ľudová hudba.
Súťažné podmienky „varešky" neboli ťažké - kuchári mali navariť kapustnicu v množstve minimálne päť litrov. Drevo, stôl, príbory, taniere a chlieb dodala obec, suroviny si už zadovážili kuchári sami. Hodnotenie bolo na pleciach (alebo jazykoch) dvoch poslancov zastupiteľstva, ktorí si z radov divákov vybrali ďalších piatich rozhodcov. Aj keď sa každý so súťažiacich snažil čo najlepšie uspieť v súťaži, na druhú stranu jednomyseľne zdôrazňovali, že ide v prvom rade o zábavu.
Richtárkinu varešku za najchutnejšiu kapustnicu získal Július Šrek z Látok.