Stretnutie rodákov rozvoniavalo kapustnicou

Richtárkina vareška má za sebou už štvrtý ročník.

Jozef Mariáši prišiel na Detviansku Hutu až z Komárna (nemyslíme Komárno, časť Detvianskej Huty).Jozef Mariáši prišiel na Detviansku Hutu až z Komárna (nemyslíme Komárno, časť Detvianskej Huty). (Zdroj: MILAN SUJA)

DETVIANSKA HUTA. Národným jedlom obyvateľov Detvianskej Huty je vraj kapustnica, a preto sa aj štvrtý ročník „varešky" niesol v znamení tohto jedla. A žiadne zmeny do budúcnosti ani nechystajú.

„Zatiaľ sa nám neprejedla, ba práve naopak, ľuďom stále viac a viac chutí o čom svedčí aj zvyšujúci sa záujem súťažiacich," hovorí starostka Jana Hrončeková. Súťažiaci pochádzali nielen z D. Huty ale takmer z celého Slovenska - varenie kapustnice zaujalo viacerých chatárov. Celkovo sa do súťaže prihlásilo pätnásť družstiev.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tento rok bola kuchárska súťaž spojené s už tradičným stretnutím rodákov. Oslavy s rodákmi trvali tri dni. Už v piatok sa na slávnostnom zasadnutí stretlo obecné zastupiteľstvo, na ktorom udelili viacerým rodákom čestné občianstvo za rozvoj obce a za šírenie jej dobrého mena. Sobota patrila súťaži vo varení kapustnice s bohatým kultúrnym programom, ktorá začala hodinu po poludní. Od rozvoniavajúcich kotlíkov a hrncov odlákala návštevníkov o piatej divadelná hra Kubo od Jozefa Hollého, s ktorou sa predstavil miestny ochotnícky divadelný súbor Prameň. Sobotňajší večer patril pravej ľudovej veselici s ľudovou hudbou Jána Plavuchu. Oslavy vyvrcholili v nedeľu slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorá bola spojená s procesiou cez dedinu. Spomienkové stretnutia popoludní spríjemňovala ľudová hudba.

SkryťVypnúť reklamu

Súťažné podmienky „varešky" neboli ťažké - kuchári mali navariť kapustnicu v množstve minimálne päť litrov. Drevo, stôl, príbory, taniere a chlieb dodala obec, suroviny si už zadovážili kuchári sami. Hodnotenie bolo na pleciach (alebo jazykoch) dvoch poslancov zastupiteľstva, ktorí si z radov divákov vybrali ďalších piatich rozhodcov. Aj keď sa každý so súťažiacich snažil čo najlepšie uspieť v súťaži, na druhú stranu jednomyseľne zdôrazňovali, že ide v prvom rade o zábavu.

Richtárkinu varešku za najchutnejšiu kapustnicu získal Július Šrek z Látok.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 219
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 233
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 050
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 076
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 773
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 182
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 604
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu