Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Tohtoročné leto nepraje ani malým farmám

Väčšina ľudí vníma bioprodukciu ako niečo nové a je to práve naopak. Farmári hospodária rovnako, ako sa hospodárilo kedysi.

Tradičná výroba na malých farmách je iná ako vo veľkých podnikochTradičná výroba na malých farmách je iná ako vo veľkých podnikoch

LUKOVÉ, HRIŇOVÁ. Prácu poľnohospodárov ovplyvňuje počasie oveľa viac ako iné odvetvia. Akúkoľvek investíciu môže doslova vymazať. Sľubnú úrodu zničia dažde, chladné dni pribrzdia dozrievanie... My sme sa zastavili na dvoch malých farmách.

Nie viac ako dvadsať hektárov obhospodaruje Ľubomír Knap na rodinnej farme v Lukovom. Časť sú pasienky, časť orná pôda. Situácia, ktorú poľnohospodárom pripravilo tohtoročné počasie nie je ani pre Knapovcov práve ružová. „Musel som oveľa viac investovať do postrekov proti burine, lebo po dažďoch sa v porastoch objavilo pomerne veľa trávy," hovorí Ľubomír Knap. Dažde komplikovali celú sezónu a problémy spôsobujú aj v súčasnosti. Po dažďoch nemôže ísť s kombajnmi do polí.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky nepestujú

„Vstupné náklady boli aspoň u nás tento rok pomerne veľké, dosť som investoval. Ťažko je teraz povedať, či sa mi to podarí predať alebo to využijem pre vlastné zvieratá," hovorí.

Dvadsať hektárov polí a lúk obrába rodina sama. Zemiaky nepestuje. Farma v Lukovom a jej zemiakové polia priťahovali obyvateľov okolitých obcí ako magnet. Zamerali sa preto na cukrovú kukuricu. „Osivo z Francúzska bolo drahé, teraz mi ju dosť zmordovalo nepriaznivé počasie. Uvidím či z toho niečo bude," dodáva.

Zákazníci vyhľadávajú domáci chov

Už roky sa poľnohospodárske podniky sťažujú na nízke výkupné ceny. Či už ide o mlieko alebo mäso. Farmár Knap na rozdiel od nich hovorí: „Nie je to také zlé, ešte sa to dá predať." Podľa neho veľa zákazníkov vyhľadáva mäso z domácich chovov a menších fariem, ktorým dáva prednosť pred veľkochovmi či produkciou z dovozu. „To sa potvrdzuje aj pri mliečnych automatoch, pri ktorých stoja celé rady," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Sám sa snaží svoju farmu pripraviť na biochov. Najprv sa zapojil do projektu na prestavbu farmy, potom sa zameral na obnovu strojného parku. Na jednej strane človek dostane peniaze, na druhej strane musí farmu využívať najmenej päť rokov. „V našom prípade je to záväzok na celý život. Budujeme farmu a nič iné z nej v budúcnosti ani nechceme mať," dodáva.

Premočená pôda

„Samozrejme, počasie nás dosť trápi," konštatuje Ján Bariak, ktorý má farmu v hriňovskej časti Snohy. Sám má iba lúky a pasienky, na ktorých pasie dobytok a kone. „Extrémne teplá striedajú búrky a vytrvalé dažde, pôda je premočená... Kvalita pasienkov sa znižuje, a zvieratám takéto výkyvy počasie nepridávajú na zdraví," dodáva. Hospodári na viac ako štyridsiatich hektároch, svoj hovädzí dobytok chová iba na mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Výkupné ceny hovädzieho na trhoch sú nízke, nestačia pokryť ani náklady. „Tak ako hospodárim ja a aj ostatní poľnohospodári na Hriňovsku, keď vyrábame doslova bioprodukty a musíme mäso predávať za bežné ceny, je to ťažké," konštatuje.

Bioprodukty

Väčšina ľudí vníma bioprodukciu ako niečo nové a je to práve naopak. Farmári hospodária rovnako, ako sa hospodárilo kedysi. „Naše zvieratá konzumujú seno, pasú sa na pasienkoch, a preto majú zdravé mäso. Je to úplne bežné hospodárenie, na rozdiel od konvenčnej výroby, pri ktorej sa zvieratá chovajú rôznymi zmeskami. Naša výroba je tradičná, aj keď sa toto slovo v súčasnosti používa v súvislosti s rôznymi produktmi. Čo už ale môže byť tradičné na masle, do ktorého sa pridáva repkový olej. Neviem, či niekedy niektorý gazda na Podpoľaní pestoval repku, lisoval olej a vyrábal z neho maslo," hovorí farmár.

Bioprodukcia je oveľa nákladnejšia, jeden človek sa postará iba o obmedzený počet zvierat, no tie majú maximálnu opateru. „Každé naše zviera má dokonca svoje meno," dodáva Ján Bariak.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 672
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 830
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 189
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 986
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 245
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 580
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 697
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 692
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 566
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 480
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Úspešný naturálny kulturista Peter Winkler.

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?