STOŽOK. Neoficiálne majstrovstvá Slovenska vo varení gulášu prilákali v sobotu do Stožku päťdesiattri družstiev. Po celý deň visela nad hlavami súťažiacich hrozba dažďa, ktorá sa popoludní, chvíľu po vyhlásení výsledkov, premenila v skutočný lejak. To ale nikomu neprekážalo.
Gulášmajster v Stožku je už tradičným podujatím. Súťažiť mohol každý, kto si priniesol potrebné suroviny, kotlík, dobrú náladu a zaplatil účastnícky poplatok. Ako navariť dobrý kotlíkový guláš? Na to vám každý odpovie inak.
„Základom je dostatok cibule a, samozrejme, správne mäso. Ja používam iba hovädzinu," povedal Jozef, ktorý sa do užšieho finále síce nedostal, no so svojím gulášom bol nadmieru spokojný. „Robím ho rovnako už asi dvadsať rokov a doteraz všetkým chutil. Vôbec ma netrápi, že ma porota nevybrala, neprišli sme sem zvíťaziť, chceli sme sa s priateľmi iba zabaviť," dodal.
Podľa poroty navarila najlepší guláš partia z Veľkej Vsi. Tým nechýbala dobrá nálada po celý deň. Varenie si spestrovali s heligónkami a s nimi si prišli aj pre cenu. Šéfkuchár víťazného družstva Ján Haferník videl za svojím úspechom výber mäsa. „Použili sme tri druhy. Hovädzie mäso, k tomu jelenie a danielie." Na súťaži doteraz ešte nikdy nevaril.
Fotoreportáž z podujatia si môžete pozrieť TU, kliknite.