Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Bryndziareň začne o pár dní vyrábať letnú bryndzu

Prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu začnú už o niekoľko dní vyrábať v Bryndziarni a syrárni vo Zvolenskej Slatine.

Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka. Vo Zvolenskej Slatine jej v tejto sezóne, od apríla do septembra, vyrobia približne 450 ton.

Podľa riaditeľa bryndziarne Svena Harmana na výrobu bryndze vykupuje spoločnosť denne z desiatok salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra.

SkryťVypnúť reklamu

Slatinská bryndziareň vlani vyrobila a predala necelých 900 ton bryndze. Bolo to o asi desatinu menej ako rok predtým. Za nižším predajom bola hospodárska kríza. „Najhoršie boli prvé štyri mesiace, keď bol prepad markantný," uviedol Harman. Navyše, koncom jari museli všetci zainteresovaní zápasiť s výraznými poklesmi cien kravského mlieka. „Ceny svojich výrobkov museli následne prehodnotiť všetci," pripomenul riaditeľ.

Ceny mlieka idú hore opäť od jesene. V súčasnosti kupujú kravské mlieko za 27 až 28 centov za liter, ovčie sa vykupuje za vyššiu cenu ako vlani.

Bryndziareň zásobuje predovšetkým slovenský trh. Vlani navyše začala svoje výrobky predávať v dvoch nových „kamenných" predajniach v Nových Zámkoch a vo Zvolene. V súčasnosti má pripravené otvorenie aj niekoľkých ďalších stánkových predajní. Podľa Harmana však pri tejto forme predaja narážajú na obmedzujúce hygienické predpisy.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nielen v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje približne 40 druhov výrobkov.

Bryndziareň kvôli kríze vlani príliš neinvestovala. Tento rok však už zrealizovala inštaláciu novej baličky za asi 117.000 eur, ktorá je už spustená do skúšobnej prevádzky. K piatim nákladným autám na rozvoz tovaru pribudlo ďalšie.

Slatinská prevádzka pre krízu neprepúšťala. Pracovné miesta dokonca pribudli, a to tým, že otvorili nové obchody. Keďže začína sezóna, svoje rady v súčasnosti ešte rozšírili o brigádnikov. Bryndziareň tak dáva prácu asi 65 ľuďom.

Bryndzu dnes na Slovensku vyrába šestica tradičných prevádzkarní a tri mliekarne. Ich celková ročná produkcia je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 962
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 974
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 14 360
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 785
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 561
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 920
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 1 851
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 1 837

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  6. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  7. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 32 521
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 773
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 532
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 854
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 494
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 663
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 408
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 235
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Zvolen doma remizoval s Bešeňovou - ilustračné foto

Všetko podstatné na jednom mieste od IV. po VI. ligu. Nechýba ani regionálna jedenástka kola.


4 h
Architekt Karol Tisončík.

Architekt oslávil 90. narodeniny.


Jozef Sliacky 16 h
Ilustračné foto.

Kým základné školy zatvorili, niektoré škôlky fungujú.


TASR 17 h
Chirurg Lukáš Mesiarik.

Do Zvolena prišiel pred necelými ôsmimi rokmi.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Každá jedna obložená misa je originál.


11. aug

Nový tréner vysvetlil, prečo posily dostali peniaze dopredu.


17 h

Ak by ostal na Slovensku, fyzických útokov by zažil oveľa viac.


4. aug

Tajomstvo vedela odhaliť dotykom rúk, pohľadom a správnymi otázkami.


Cyril Urban 13. aug

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  6. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  7. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 32 521
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 773
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 532
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 854
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 494
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 663
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 408
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 235
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu