Dedina ožila fašiangovými zvykmi

Kým Podzámčokom prechádzal fašiangový sprievod vinšovníkov, pred obecným úradom robili zabíjačku.

Okrem pohostenia pred jednotlivými domami dostali vinšovníci aj slušnú výslužku.Okrem pohostenia pred jednotlivými domami dostali vinšovníci aj slušnú výslužku. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

PODZÁMČOK. V regióne medzi Zvolenom a Krupinou boli prvou dedinou, ktorá oživila fašiangovú zabíjačku. Tento rok tradíciu oprášili aj niektoré okolité obce.

Podzámčok, kde sa konal druhý ročník spoločenského podujatia, má okrem prvenstva ešte jedno špecifikum. Zabíjačku spojili s krojovaným fašiangovým sprievodom obcou s typickými fašiangovými vinšmi pred domami. Samozrejme, domáci sa za vinše odvďačili pohostením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vďaka nadšencom z tamojšej folklórnej skupiny Podzámočan oprášili dedinčania aj paličkový tanec, jedinú tradíciu, ktorá sa v dedine z fašiangového obdobia zachovala.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkú časť folklórnej skupiny podľa starostu Martina Babiaka tvoria mladí ľudia, ktorí sa do obce prisťahovali. „Obec má 400 obyvateľov. Je to stonásobný nárast za šestnásť rokov; za obdobie, odkedy som starostom," dodal.

Fašiangový vinš znel dedinou viackrát a chlapi si zaň naozaj vyslúžili všetko to, o čo aj žiadali. Po štedrom pohostení domácich ich ešte čakali zabíjačkové špeciality, ktoré medzitým na dvore pri obecnom úrade pripravili skúsení domáci kuchári.

Fašiangy

Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch, čiže 7. januára, a končia sa Popolcovou stredou, ktorá tento rok pripadne na 17. február. Jej termín pripadá vždy na 40. deň pred Veľkou nocou s tým, že do týchto 40 dní sa nepočítajú nedele. V praxi pripadá Popolcová streda na 47. deň pred Veľkonočnou nedeľou a pre nepravidelný dátum Veľkej noci sa termín Popolcovej stredy každý rok mení.

SkryťVypnúť reklamu

Pre našich predkov boli fašiangy obdobím bohatým na kalorické jedlá, pretože pred 40-dňovým veľkonočným pôstom sa museli poriadne najesť. Tradičnými fašiangovými jedlami boli okrem šišiek fánky, pampúchy, záviny a zabíjačkové špeciality.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 801
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 310
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 820
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 003
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 840
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Divadlo stále prechádza rekonštrukciou.

Diváci ju uvidia až v novej sezóne.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu