PLIEŠOVCE. Poľnohospodári z Pliešoviec začali predávať mlieko cez automat. Surové kravské mlieko, na ktorého chuť už zabudli aj ľudia v dedinách.
„Inšpirovala nás v prvom rade nízka výkupná cena mlieka. Tá začala klesať ešte v roku 2008 a z vtedajších viac ako dvanástich korún sme sa dostali až na päť korún za liter. Museli sme sa zaoberať otázkou, čo s mliekom," povedal predseda Poľnohospodárskeho družstva v Pliešovciach Dušan Vajda.
Stratový predaj mlieka
S myšlienkou predaja cez automat sa pohrávali niekoľko mesiacov, problémom boli peniaze. V čase, keď družstvo na mlieku nezarába, je aj 10-tisíc eur veľa. V súčasnosti sú síce výkupné ceny už vyššie, no ani tak nepokryjú náklady na výrobu. „V automate je cena, ak rátame ešte v korunách, 15 korún, čo je bez DPH 12,60 Sk. Na jednom litre mlieka zarobíme asi tak tri koruny," vysvetlil predseda. Denne predajú asi sto litrov mlieka. Kapacita automatu je dvakrát 120 litrov, v priebehu dňa sa mlieko dá doplniť aj viackrát. Podľa potreby. Ani predaj cez automat nie je pre družstvo žiadnym záchranným kolesom, takto predajú iba päť percent svojej dennej produkcie. Na automat požiadali aj dotáciu, ktorá by mala zaplatiť polovicu nákladov na kúpu automatu.
V mestách by predali viac
Lepšou možnosťou je možno predaj v mestách, veď Zvolen je od Pliešoviec vzdialený iba dvadsať kilometrov. „Problémy by boli s dovozom mlieka, najmä v letnom období. Mlieko, ktoré dávame do automatu, musí mať teplotu od štyroch do ôsmich stupňov. Keď má vyššiu teplotu, automat prestane mlieko predávať. Funguje ako chladnička, darmo by sme ho naplnili teplým mliekom, automat by ho nevydával, kým by teplota neklesla," dodal Dušan Vajda. Aby mohlo družstvo umiestniť svoj automat do Zvolena, potrebovalo by investovať do špeciálneho chladiarenského auta prispôsobeného na prevoz mlieka. V dedine sa to dá, z farmy k automatu je to necelý kilometer.
Jediná úprava - chladenie
Záujem o mlieko v Pliešovciach je od prvých dní. Ľudia vidia, že je iné ako to, ktoré si kúpia v obchode. Môžu si z neho vyrobiť syr, maslo, tvaroh alebo si ho môžu nechať skysnúť. Surové kravské mlieko v automate prešlo iba jedinou úpravou - chladením. Do automatu ho plnia raz až dvakrát denne, doma v chlade vydrží štyridsaťosem hodín. „Toto je dobrý spôsob, ako znovu naučiť ľudí piť mlieko," dodal predseda.