Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Uprostred obce tiekla krv. Našťastie iba prasacia

Dôchodcovia v Kováčovej sa rozhodli trochu oživiť stojace vody spoločenského života a v sobotu zorganizovali celkom chutné podujatie - pravú dedinskú zabíjačku.

Hlavným mäsiarom bol Jozef Krupčiak.Hlavným mäsiarom bol Jozef Krupčiak. (Zdroj: MILAN SUJA)

KOVÁČOVÁ. Neznámym pojmom nie je zabíjačka ani v Kováčovej, takto na námestí ju ale robili po prvýkrát. Autorom myšlienky bol Miloš Gajdoš z Klubu dôchodcov v Kováčovej. Dôvod mal jednoduchý: „Prečo robíme zabíjačku? Muž preto, lebo tu v Kováčovej teraz všetko spí. Aspoň na tej zabíjačke, pri klobáskach a varenom vínku, nech sa ľudia zobudia."

Zabíjačka začala podľa plánov. O šiestej sa zišli organizátori, o pol siedmej doviezli prasiatko. „Pichli sme ho a momentálne pripravujeme jaternice - húrky a klobásy. Už je hotová aj grilovaná krkovička. Ktokoľvek môže prísť, ochutnať a niečo si kúpiť. Veď peniaze, ktoré sme dali na nákup prasiatka sa nám musia vrátiť," povedal Miloš Gajdoš a na vysvetlenie dodal: „Nechceme na tom zarábať. Chceme robiť, aby sme mali dobrý pocit, že sa v dedine aspoň voľačo urobí."

Tiekla iba prasacia krv

„Zabíjačka nie je pre mňa nič nové. Doma síce prasiatko nechováme a teda ani zabíjačku nerobíme, no chodím pomáhať na zabíjačku k svatovi do Lieskovca," povedal Jozef Nemček, podpredseda Klubu dôchodcov v Kováčovej. Sobotňajšiu zabíjačku hodnotil pozitívne. „Dážď nám ustal a keby ešte slniečko začalo svietiť, bolo by najlepšie. Nálada je ale dobrá, ľudia robia... Možno keby bolo trochu viac tých čo pomáhajú ako tých čo sa iba pozerajú," zasmial sa J. Nemček a ďalej sa spolu s Vladimírom Krnáčom venovali mletiu mäsa do jaterníc. Obaja obratne narábali nožíkmi a čo je najdôležitejšie - bez úrazu. Kým vraj na zabíjačke tečie iba prasacia krv, tak je všetko v najlepšom poriadku.

Ľudia nedajú pokoj

Jozef Krupčiak bol medzi dôchodcami označovaný za hlavného mäsiara. Sám sa za profesionála nepovažuje, aj keď každý rok „skántri" okolo tridsať prasiatok.

Oplatí sa vôbec ešte doma chovať prasiatko? „Domáca výroba je lacnejšia, ak máte možnosť prikrmovať ho pomyjami a kúpite lacné obilie. Tento rok je obilie dosť lacné. Na vychovanie dvestokilovej svine potrebujete asi päť metrákov obilia a keď ho kúpite po štyristo korún, tak sa to oplatí," vysvetlil sedemdesiatročný Jozef Krupčiak. Do Vianoc má obsadené všetky víkendy, každý piatok a sobotu má nejakú zabíjačku. A niekedy aj v strede týždňa. Ľudia mu nedajú pokoj. Niektorí chcú od neho, aby im svinku zabil, očistil a rozobral. Zvyšok si už urobia sami. Ďalším zasa robí všetko, vrátane výrobkov.

Sobotňajšia zabíjačka sa od tých tradičných, ktoré môžeme vidieť v týchto dňoch v hociktorom dedinskom dvore, predsa len odlišovala. „Robíme húrky, klobásy a pečené mäso. Tlačenku nerobíme, tú by sme nestihli, pretože ju treba uvariť a nechať pritlačenú aspoň pol dňa na chladnom mieste," dodal J. Krupčiak.

Z kapustnice musíte cítiť mäso

Pri kapustnici a grilovanej krkovičke šéfoval Jozef Puškár ml. Toho sme viac stretávali pri furmanských pretekoch, no ako v sobotu ukázal, ani kuchárčina mu nie je cudzia. „Doma nevarím, vyučený kuchár nie som, to len takto na akciách vo veľkom, najmä guľáš a kapustnicu," povedal Puškár junior. Podľa neho z dobrej zabíjačkovej kapustnice musí človek cítiť mäso. Okrem vareného, ktoré po uvarení nakrájajú a hodia späť, pridajú do kapustnice aj hrudy z klobásového mäsa.

Na podporu predaja zabíjačkových výrobkov okoloidúcim nahováral, aby neváhali, pretože sa z Bratislavy blížia dva autobusy s hladnými cestujúcimi. Či niekoho tento argument presvedčil, nevedno. Veď varená či grilovaná bravčovina, ktorá rozvoniavala celou Kováčovou bola tým najlepším argumentom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 567
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 924
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 230
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 461
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 857
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 833
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 988
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 772
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Mestský úrad je zatvorený do odvolania

Zvolenskú radnicu pre verejnosť zatvorili.

Mestský úrad vo Zvolene.

Ceny Literárneho fondu putovali aj do Zvolena

Do Zvolena poslal fond cenu a dve prémie.

Zlatica Gillová v hre Tichá noc, tmavá noc, v pozadí Ján Selecký.

Cestám v Hriňovej nepomohli ani listy premiérovi

Primátor hovorí o nespravodlivom kľúči pri rozdeľovní podielových daní.

Tento rok sa dočkala rekonštrukcie cesta do miestnej časti Riečka.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?