SEBECHLEBY. Vôňu novej úrody bolo cez víkend cítiť vo vinohradoch na Starej HorE neďaleko Sebechlieb v okrese Krupina. Občianske združenie Sebechleby tam zorganizovalo prvý ročník oberačkových slávností. Návštevníci zo širokého okolia mali možnosť vstúpiť do desiatok pivníc a uvidieť či dokonca si sami vyskúšať spracovanie hrozna.
„Podujatie sme zorganizovali na podporu cestovného ruchu v našom regióne," povedal predseda združenia Martin Schvarc. Združenie, ktoré začalo byť aktívne vlani, ma za sebou prvé úspechy, keď pre milovníkov cykloturistiky vyznačilo trasu z Drážoviec cez Ladzany, Sebechleby a Hontianske Nemce až po Kráľovce-Krnišov. Cestička s názvom Cez tri kopce a stovky viníc má dĺžku 29 kilometrov a spája deväť turisticky zaujímavých lokalít.
Oberačkové slávnosti v kedysi chýrnej vinohradníckej oblasti by tak mali byť ďalšou aktivitou združenia. Tamojší nadšenci ňou chcú prinavrátiť zašlú slávu miestnych vinohradov a priblížiť tradičnú prácu vinára a s ňou spojené oslavy novej úrody.
Asi 2000 ľudí, ktorí na prvý ročník oberačkových slávností zavítalo, malo možnosť ochutnať aj gastronomické špeciality, typické pre tento región. Z vín nám organizátor odporučil miestnu odrodu concordia, ktorá má osobitnú vôňu a chuť.
Začiatok cesty plnej vína a gastronomických špecialít.
Na Starej Hore, ktorá je od roku 1981 rezerváciou ľudovej architektúry, je dnes 148 vinných pivníc. Pôvod niektorých z nich siaha až do čias tureckých vpádov na naše územia. Ľudia si ich do mäkkého pieskovca hĺbili ako úkryty pred osmanskými bojovníkmi. Neskôr ich začali využívať ako miesta na uskladnenie ovocia a zeleniny.
Vinársku tradíciu predkov uchováva vo svojej pivnici z roku 1895 aj Juraj Husák. „Pokiaľ viem, víno tu pestovali už moji starí rodičia," hovorí. Na oberačkových slávnostiach ponúkal ľuďom ochutnanie nielen z jeho starej úrody, ale pod drevenou klenbou ich nechal pocítiť aj zreniu a vôni nového vína. „Príďte pred Vianocami, víno už bude čisté a chutné," pozýval nás.
Väčšinu vína tunajší majitelia pivníc však aj sami spotrebujú alebo rozdajú rodine či známym. Niektorí si však po dohode s hoteliermi v Dudinciach či Banskej Štiavnici vodia do nich zahraničných klientov kúpeľov či turistov.
História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý tu súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúska-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.