PLIEŠOVCE. Ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo, sa začala v Pliešovciach sobotňajšia slávnosť svätého Huberta. Tamojší poľovníci ňou vzdávajú hold ulovenej zveri.
Zver, ktorú slávnosti obetovali, už tradične dekorovala pódium na námestí, na ktorom sa bohoslužba konala. Kaprom, kačke či káčerovi dominoval statný jeleň.
O naj špecialitu
Súčasťou slávnosti bola druhý rok súťaž o najchutnejšiu poľovnícku špecialitu, výlučne v réžii lesníkov a poľovníkov. „Štyri roky sme varili len guľáš, samozrejme, z diviny, no súťažiaci chceli zmenu, pretože poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality. Jej výber sme ponechali na súťažiacich," povedal starosta Pliešoviec Štefan Sýkora.
Súťažilo deväť družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej. Viaceré zostali verné gulášu; varili ho z diviaka či jeleňa. Obecné lesy Sása svoj guláš obohatili o ponuku držkového perkeltu, Ľubomír Popálený za toto súťažné družstvo si však nemyslí, že by mali guláš hodnotiť spolu s inými špecialitami. „To je ako keď pomiešate hrušky s jablkami," povedal.
Vyhral tatársky biftek
Vzorky jedál, ktoré porota hodnotila, boli anonymné, porotcovia netušili, guláš ktorého družstva ochutnávajú. Iná bola situácia pri ostatných špecialitách. Hoci nemali žiadne označenie, pri počte deviatich družstiev porotcovia vedeli, kto ich pripravoval. Tým sa však, ako povedal jeden z porotcov Miroslav Náhlik, prednosta Obvodného úradu vo Zvolene, nenechali mýliť a každé jedlo sa snažili hodnotiť objektívne podľa svojich chuťových dojmov.
Najviac im chutil tatársky biftek. Družstvo Obecných lesov Pliešovce ho pripravilo z hovädziny a podávalo s hriankou potretou cesnakom. „Štatút súťaže neuvádza, že špecialita musí byť len z diviny. Poľovníci ich poznajú veľa," povedal Ján Strhársky zo súťažného družstva.
Vlani súťažili s kapustnicou, obsadili s ňou druhé miesto. „To bola taká gulášová kapustnica. Išlo do nej toľko mäsa ako do gulášu," zasmial sa Strhársky dodajúc, „ale tento rok sme cítili, že súťaž vyhráme".
Stupne víťazov si vymenili
Druhú priečku obsadil vlaňajší víťaz, Obecné lesy Babiná s tamojším poľovníckym združením Bučina. Vlani zabodovali s diviačou živánskou na podomácky vyrobenom woku. Víťazstvo chceli obhájiť, preto tento rok svoju ponuku vylepšili. „Pripravili sme tiež diviačie závitky plnené domácou kyslou kapustou, snáď budú ľuďom i porote chutiť," povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Igor Ďuriš. „Ale predávajú sa dobre, a to hovorí za všetko," doplnil.
Pliešovce doďaleka rozvoniavali divinou.