Slovenské sudy kupujú renomovaní vinári z dvadsiatich krajín sveta

Sudy zo slovenských lesov patria k najlepším, aké dostať nielen u nás, ale aj v Európe.

Výrobca barikových sudov ťaží zo spojenia s najväčším svetovým hráčom. (Ilustračné foto.)Výrobca barikových sudov ťaží zo spojenia s najväčším svetovým hráčom. (Ilustračné foto.) (Zdroj: TASR/AP)


HONTIANSKE TESÁRE. Aj napriek hospodárskej kríze zaznamenáva spoločnosť Iron Art Hontianske Tesáre rozmach, a to vďaka špecifickej výrobe. Ako jediná vyrába na Slovensku barikové sudy. Po spojení mena majiteľa s najväčším výrobcom dubových barikových sudov na svete, americkou spoločnosťou T. W. Boswell, začala od začiatku tohto roku zvyšovať výrobu sudových prírezov. Z nich vyrobené sudy budú tento rok u vinárov v 20 krajinách sveta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Navyše, my sami máme výlučne právo predávať hotové sudy s označením Boswell-Polonyi na Slovensku a v Čechách," hovorí šéf a zároveň majiteľ firmy Július Polonyi.

SkryťVypnúť reklamu

Prírezy schnú dva roky

Sudy s obsahom 225 litrov z najkvalitnejšieho dubového dreva zo slovenských lesov patria k tým najlepším, čo dostať nielen u nás, ale aj v Európe. Kupujú ich najmä tí, čo už vo vínnom svete čosi znamenajú. Polonyi počíta, že tento rok ich na Slovensku a v Česku predá niekoľko sto kusov. Najdôležitejší je však predaj sudových prírezov pre pobočku spoločnosti Boswell vo Francúzsku. Tam poputuje materiál na výrobu 20.000 až 30.000 sudov.

Najkvalitnejšie sudové prírezy vyberá v prevádzke z guľatiny špeciálny laserový stroj, riadený počítačom. Spracované schnú pod holým nebom dva roky. Až potom sa môžu použiť na výrobu suda. Ten sa následne vypaľuje a dodáva tak vínu výnimočné chute.

S najväčším svetovým hráčom

Pri zrode firmy pred 15 rokmi bola podľa Polonyiho najmä snaha dokázať, že aj na Slovensku existujú odvetvia i ľudia, ktorí môžu konkurovať tým najlepším na svete. Činnosť sa naplno rozbehla krátko po začiatku nového tisícročia, keď spoločnosť začala spolupracovať s francúzskou pobočkou rodinnej firmy Boswell. Neskôr kúpila a zrekonštruovala areál chátrajúceho mlyna v Hontianskych Tesároch a do moderných technológií a zariadení investovala nemalé finančné prostriedky. Popri výrobe sudov začala stavať a dodávať na kľúč aj kanadské zruby v exkluzívnom prevedení.

SkryťVypnúť reklamu

Druhým zlomom bol vlaňajší rok, keď do firmy zavítal samotný majiteľ firmy Boswell, ktorá ovláda viac ako 50 percent svetovej produkcie barikových sudov, a navrhol riaditeľovi predávať sudy zo slovenských dubov pod značkou Boswell - Polonyi. To značne zvýšilo kredit firmy.

Spojenie s renomovaným partnerom prinieslo so sebou aj viac pracovných miest. Spoločnosť dnes zamestnáva asi 70 ľudí.

Sme v obrazoch

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Podujatia pre návštevníkov začne počas leta organizovať detvianske Komunikačné Centrum.

Budú v nej organizovať podujatia.


TASR
Divadlo stále prechádza rekonštrukciou.

Diváci ju uvidia až v novej sezóne.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu