Tradičnú chuť Hontu vyhrali pukanské párance

Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej.

Kuchárky mali plné ruky práce.Kuchárky mali plné ruky práce. (Zdroj: MILAN SUJA)

LITAVA. Po vlaňajšom nultom ročníku má Tradičná chuť Hontu za sebou aj svoj prvý súťažný ročník. Súťažné jedlá vyvárali kuchárky z celého regiónu. Už samotné názvy boli zaujímavé: pukanské párance, vyprážané kropne, klobása v cestíčku, falošný guláš, bryndzové zemiaky, demikát...
Päť hodnotiacich komisií malo počas súťaže plné ruky, lepšie povedané plné ústa práce. „Mne najviac chutila kyslá bôbová polievka," povedal Ľubomír Belej, ktorý je na jedlo skutočným odborníkom. Na univerzite v Nitre vyučuje hygienu výživy a stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Primátor je na mak

„Tradičné jedlá mám veľmi rád, obľubujem najme jedlá s makom. Či už sú to šúľance lebo rezance, skrátka všetko čo je s makom. Dnes som tu našiel šúľance s orechmi, to je tiež dobrá alternatíva," povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ako povedal, vie si sám aj navariť, na strednej škole študoval dokonca kuchárske remeslo a dokázal by sa pri sporáku aj živiť.

Kropne čiže podstelníky

„Veľmi krásne príjemne nafúknuté, na pohľad sú skutočne veľmi vydarené. Najprv posudzujeme vzhľad, no boli sme aj pri tom, keď ich robili, takže vieme zhodnotiť aj spôsob prípravy. Teraz budeme hodnotiť ešte chuť a atraktivitu, či je to vlastne z tohto regiónu. Ale o tomto nemám žiadne pochybnosti, pamätám si ich ešte ako dieťa," povedala Anna Borguliaková, členka poroty pri stolíku s múčnymi jedlami, inak aj učiteľka odborných predmetov na potravinárskej škole. Hovorili sme o kropniach zo Sebechlieb. Kropniam sa niekedy hovorí aj podstelníky.

SkryťVypnúť reklamu

Župan varí rád

Pri stolíku sa zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Neochutnal síce kropne, oslovila ho masovná múka. Múka upražená na masle a to všetko natreté na chlebe. Jednoduché jedlo. Neodmietol, hoci pri iných stolíkoch musel. Nemohol zjesť všetko čo mu ponúkli.
Sám si vie navariť. „Každý správny chlap sa musí vedieť komplexne postarať o seba a k tomu patrí aj varenie. Varím rád, priznám sa však, že manželka ma k tomu veľmi často nepúšťa. Vyčíta mi, že pri varení produkujem veľmi veľa špinavého riadu." Tradičná kuchyňa chutila Murgašovi vždy. „Pochádzam zo sedliacko-remeselníckej rodiny, kde sa varili tradičné slovenské jedlá. Keď mi dáte halušky s bryndzou, haruľu alebo demikát, tak som veľmi šťastný. Dnes som sa s viacerými tradičnými jedlami stretol a je zaujímavé ako mi to evokuje detstvo, keď som ešte ako chlapec žil na dedine," dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Zabudnite na diétu

Mária Rohošková z Dolného Badína patrila k najstarším kuchárkam, ktoré sa v Litave zvŕtali okolo sporákov. Sama má radšej jedlá z cesta - pirohy, šúľance, buchty s makom. Najťažšie na prípravu sú podľa nej asi pirohy - naopak najľahšie sú vraj lokše. „Doma ich robievame často s kačacou masťou," dodala. Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej. Zabudnite na diétu. „Keď chcete diétu, dajte si toho menej," poradila Františka Viacianová, ktorá ich pripravovala. A tak nám stačilo jedno koliesko inak výborného jedla.

Nedeľné jedlo

Ďalšia kuchárka pripravovala sliepku s paradajkovou omáčkou. Jednoduchý obed: sliepku dáme variť do hrnca, pridáme zeleninu a máme dobrú slepačiu polievku. Mäso vyberieme a podávame s paradajkovou omáčkou. „Niekedy to bolo nedeľné jedlo," zdôraznila Anna Vicianová. Podáva sa s chlebom. „Môžete aj so zemiakovou kašou," doplnila.
Na súťaži vyhlásili víťazné jedlo v každej kategórii a aj absolútneho víťaza Tradičnej chuti Hontu. Náročné jazyky porotcov najviac oslovili pukanské párance.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 670
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 191
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 102
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 924
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 776
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu