Piatok, 30. september, 2022 | Meniny má Jarolím

Tradičnú chuť Hontu vyhrali pukanské párance

Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej.

Kuchárky mali plné ruky práce.Kuchárky mali plné ruky práce. (Zdroj: MILAN SUJA)

LITAVA. Po vlaňajšom nultom ročníku má Tradičná chuť Hontu za sebou aj svoj prvý súťažný ročník. Súťažné jedlá vyvárali kuchárky z celého regiónu. Už samotné názvy boli zaujímavé: pukanské párance, vyprážané kropne, klobása v cestíčku, falošný guláš, bryndzové zemiaky, demikát...
Päť hodnotiacich komisií malo počas súťaže plné ruky, lepšie povedané plné ústa práce. „Mne najviac chutila kyslá bôbová polievka," povedal Ľubomír Belej, ktorý je na jedlo skutočným odborníkom. Na univerzite v Nitre vyučuje hygienu výživy a stravovania.

Primátor je na mak

„Tradičné jedlá mám veľmi rád, obľubujem najme jedlá s makom. Či už sú to šúľance lebo rezance, skrátka všetko čo je s makom. Dnes som tu našiel šúľance s orechmi, to je tiež dobrá alternatíva," povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ako povedal, vie si sám aj navariť, na strednej škole študoval dokonca kuchárske remeslo a dokázal by sa pri sporáku aj živiť.

Kropne čiže podstelníky

„Veľmi krásne príjemne nafúknuté, na pohľad sú skutočne veľmi vydarené. Najprv posudzujeme vzhľad, no boli sme aj pri tom, keď ich robili, takže vieme zhodnotiť aj spôsob prípravy. Teraz budeme hodnotiť ešte chuť a atraktivitu, či je to vlastne z tohto regiónu. Ale o tomto nemám žiadne pochybnosti, pamätám si ich ešte ako dieťa," povedala Anna Borguliaková, členka poroty pri stolíku s múčnymi jedlami, inak aj učiteľka odborných predmetov na potravinárskej škole. Hovorili sme o kropniach zo Sebechlieb. Kropniam sa niekedy hovorí aj podstelníky.

Župan varí rád

Pri stolíku sa zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Neochutnal síce kropne, oslovila ho masovná múka. Múka upražená na masle a to všetko natreté na chlebe. Jednoduché jedlo. Neodmietol, hoci pri iných stolíkoch musel. Nemohol zjesť všetko čo mu ponúkli.
Sám si vie navariť. „Každý správny chlap sa musí vedieť komplexne postarať o seba a k tomu patrí aj varenie. Varím rád, priznám sa však, že manželka ma k tomu veľmi často nepúšťa. Vyčíta mi, že pri varení produkujem veľmi veľa špinavého riadu." Tradičná kuchyňa chutila Murgašovi vždy. „Pochádzam zo sedliacko-remeselníckej rodiny, kde sa varili tradičné slovenské jedlá. Keď mi dáte halušky s bryndzou, haruľu alebo demikát, tak som veľmi šťastný. Dnes som sa s viacerými tradičnými jedlami stretol a je zaujímavé ako mi to evokuje detstvo, keď som ešte ako chlapec žil na dedine," dodal.

Zabudnite na diétu

Mária Rohošková z Dolného Badína patrila k najstarším kuchárkam, ktoré sa v Litave zvŕtali okolo sporákov. Sama má radšej jedlá z cesta - pirohy, šúľance, buchty s makom. Najťažšie na prípravu sú podľa nej asi pirohy - naopak najľahšie sú vraj lokše. „Doma ich robievame často s kačacou masťou," dodala. Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej. Zabudnite na diétu. „Keď chcete diétu, dajte si toho menej," poradila Františka Viacianová, ktorá ich pripravovala. A tak nám stačilo jedno koliesko inak výborného jedla.

Nedeľné jedlo

Ďalšia kuchárka pripravovala sliepku s paradajkovou omáčkou. Jednoduchý obed: sliepku dáme variť do hrnca, pridáme zeleninu a máme dobrú slepačiu polievku. Mäso vyberieme a podávame s paradajkovou omáčkou. „Niekedy to bolo nedeľné jedlo," zdôraznila Anna Vicianová. Podáva sa s chlebom. „Môžete aj so zemiakovou kašou," doplnila.
Na súťaži vyhlásili víťazné jedlo v každej kategórii a aj absolútneho víťaza Tradičnej chuti Hontu. Náročné jazyky porotcov najviac oslovili pukanské párance.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  5. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  6. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  7. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  8. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  2. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  5. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  6. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  7. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  8. Jablone prinášajú už tretiu úrodu. A je rovnako bohatá.
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 689
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 804
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 803
  4. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 4 036
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 748
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 748
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 678
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 485

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Kuchyňa
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (30.9. - 6.10.1922)
  3. Jozef Sitko: Náhoda? Či reálne avízo o krádeže mojich blogov?
  4. Miroslav Lukáč: Hyeny útočia vo svorke, tak ako i politici. Aj u nás sme zaznamenali mobilizáciu. Aj psy sa bránia útokom.
  5. Ľubomír Maretta: Samota
  6. Tupou Ceruzou: Ukrajinské referendum
  7. Marián Betík: Veselo o slovenskom futbale
  8. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 11 840
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 10 281
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 950
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 493
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 639
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 630
  7. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 548
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 362
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
  8. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Hasiči zasahujú na rieke Slatina.

Situácia na rieke sa pravidelne opakuje.


9 h
Dávid Marek Valentýni obsadil 3. miesto v hode kladivom.

Franko a Trnková skončili tesne pod pódiom.


16 h

Tipujte bez rizika a vyhrajte.


17 h
Zber kukurice na siláž.

Výpadok dosahuje viac ako polovicu produkcie.


TASR 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vodiči musia rátať s obmedzeniami.


23 h

Fakultná nemocnica Nitra plne rešpektuje rozhodnutie krajského súdu, povedala hovorkyňa.


16 h

Levičanka radí ľuďom, aby si faktúry kontrolovali.


14 h

Trenčianska železničná polícia obvinila 34-ročného muža z okresu Nové Mesto nad Váhom z prečinu výtržníctva.


SITA 28. sep

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Kuchyňa
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (30.9. - 6.10.1922)
  3. Jozef Sitko: Náhoda? Či reálne avízo o krádeže mojich blogov?
  4. Miroslav Lukáč: Hyeny útočia vo svorke, tak ako i politici. Aj u nás sme zaznamenali mobilizáciu. Aj psy sa bránia útokom.
  5. Ľubomír Maretta: Samota
  6. Tupou Ceruzou: Ukrajinské referendum
  7. Marián Betík: Veselo o slovenskom futbale
  8. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 11 840
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 10 281
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 950
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 493
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 639
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 630
  7. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 548
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 362
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
  8. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu