SELCE. V sobotu 13. júna budú v Selciach neďaleko Banskej Bystrice rozvoniavať držky, ktorým tam im hovoria kutle. Na námestí sa uskutoční 4. kutliarsky deň a počas neho aj súťaž vo varení kutlového guláša. Organizátori očakávajú, že sa do nej zapojí aspoň 15 dvojčlenných družstiev.
"Súťaž sa začne na pravé poludnie. Každé družstvo dostane od obecného úradu tri kilogramy kutlí, pol kila bravčovej masti, drevo na oheň a kotlík na varenie. Súťažiaci si donesú cibuľu, koreniny, pochutiny a rôzne špécie podľa vlastného uváženia, takže každý guláš bude mať inú chuť. Uvariť ho musia za jednu hodinu," informovala dnes TASR Jana Mesíková z tamojšieho obecného úradu.
Selčanov už oddávna poznajú ako kutliarov. V obci bolo veľa remeselníkov, najmä murárov. Traduje sa o nich, že mnohí pomáhali stavať aj Budapešť. Pred stavbárskou sezónou však v ich rodinách dochádzali peniaze, preto kupovali čo najlacnejšie potraviny. Voľakedy nimi boli aj kutle. Tie boli pre Selčanov tradičným jedlom - opekali ich, vyprážali, varili z nich polievky, perkelt a najmä guláš, dodala Mesíková.