Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Do gulášu vraj hodili všetko, čo zrazili autom

Gulášom rozvoniavala v sobotu obec Stožok v okrese Detva. Gulášom z hovädziny, bravčoviny, baraniny a diviny, ba dokonca aj gulášom z rýb - haláslé.

Guláš pre porotu.Guláš pre porotu. (Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Štyridsaťšesť tímov sa zapojilo do sobotňajšej súťaže vo varení gulášu - Gulášmajster 2009 v Stožku. Ich počet mohol byť ešte vyšší, pôvodne sa prihlásilo viac ako šesťdesiat družstiev. Viacerých zrejme odradilo chladné počasie a hroziaci dážď, ktorý napokon súťaž neprekazil.

Mama guláš vylepšuje pivom

Prišli prvýkrát na skúšku a guláš varili z dvoch druhov mäsa. „Hovädzina sa musí dať skôr a až potom príde na rad bravčovina," vysvetlil Štefan Kučera z Detvy Skliarova, ktorý varil s Jarom Kucejom zo Stožku. Konečné slovo má vraj pri guláši mama, ktorá na konci vylepší guláš pohárom piva. Po pive chytí lepšiu hustotu, stačí vraj aj desiatka. „Niekto dáva víno, my dávame pivo," dodal Štefan Kučera. Obaja prízvukovali, že sa na súťaž prišli v prvom rade zabaviť. Guláš v štrnásťlitrovom kotlíku vystačí pre celú rodinu a ostane aj tým, čo sa len tak zastavia na kus reči. „Pravdaže, naberieme každému," zasmial sa Štefan.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas8.jpg

Na rade je mäso.

Z divákov súťažiaci

Z medeného kotlíka je guláš najlepší - to tvrdia majstri gulášu. „Myslím si, že to má naozaj lepšiu chuť a keď mám možnosť varím radšej v medenom kotlíku," povedal Rastislav Biba pri vedľajšom stánku. Kotlík, v ktorom miešal mäso vyzeral, že má za sebou už desiatky rokov služby. Partia sa rozhodla variť z troch druhov mäsa, najprv išla na cibuľku divina, zdala sa najtvrdšia, po nej nasledovala hovädzina a ako tretia išla bravčovina. Divinu deň dopredu naložili do pácu z korenín, cesnaku a oleja. Družstvo okolo Rastislava Biba prišlo do Stožku až zo Zvolena. „Už na prvom ročníku sme tu boli ako diváci, teraz sme chceli zažiť atmosféru aj ako súťažiaci," dodal.

Aj haláslé je guláš

Dve družstvá, dva druhy gulášu... Pod jedným prístreškom, v rámci krízových úsporných opatrení, sa stretli družstvá zo Zvolena aj Hriňovej. „Varíme klasický baraní guláš a varíme aj guláš z rýb, teda haláslé," vysvetlil za obe družstvá Karol Gubka starší zo Zvolena. „Šťuka, kapor, jalec, ostriež a plotica. Mali by tam byť minimálne tri druhy rýb, my máme päť," dodal člen ďalšieho tímu Rudolf Sýkora z Hriňovej. Na príprave sa podieľali všetci rovnakým dielom. Podľa pána Karola nešlo ani veľmi o samotný guláš: „Je to o tom, že sme tu spolu kamaráti a dobre sa cítime." Vlani si varenie vyskúšali prvýkrát a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, boli spokojní.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas6.jpg

HC O7 Detva pri kotlíku.

Hokejky vymenili za varešky

Partia chlapov usalašená s gulášom pri krčme sa od ostatných líšila bielymi hokejovými dresmi - guláš varil aj detviansky hokejový tím HC O7. „Hráči majú pomocné úlohy, sú tu na čistenie zemiakov," zasmial sa viceprezident klubu Róbert Ľupták. Generálny manažér Milan Čanky robil šéfkuchára, pre istotu mu pomáhal vrchný kuchár Imro Sekereš z Piešťa. Ako sa zasmial viceprezident klubu jeho úlohou bolo dozerať na kvalitu gulášu. Hovädzina a divina boli hlavné suroviny hokejového gulášu, pri ktorom sme našli práve generálneho manažéra. Od varenia k riadeniu klubu nie je ďaleko. „V podstate aj klub musí fungovať tak, aby mal všetko čo má mať. Aby prilákal nielen mladé talenty, ale aj fanúšikov," povedal M. Čanky. Neskrýval, že účasťou na súťaži vo varení chceli klub spropagovať. Podobnú akciu by chceli zorganizovať aj na štadióne - súťažili by však hokejové kluby z celého Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas2.jpg

Víťazné družstvo. FOTO: Milan Suja

Porota mala ťažkú úlohu, no musela vybrať ten najlepší guláš. Podľa predsedu Jaroslava Bystrianského bola úroveň o niečo nižšia ako v predchádzajúcich ročníkoch. „Niektoré guláše boli nedosolené, ďalšie zasa kyslé," dodal. Podľa neho ľudia zbytočne špekulujú, pridávajú rôzne pasty a tým kazia chuť gulášu. Nakoniec zvíťazilo družstvo Krnáčovcov z Detvy - Piešťa. Odnieslo si kotlík, pečené jahňa a fľašu slivovice. „Neviem, či v našom guláši bolo niečo špeciálne. Všetko, čo sme cestou sem autom zrazili, sme neskôr hodili do gulášu," zasmial sa šéfkuchár tímu Juraj Baline z Ružinej. Žeby naozaj?

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 777
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 370
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 331
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 317
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 874
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 809
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 283
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 188
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 053
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 924
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Kelemen vyrovnáva na 2:2 vo vlastnom oslabení.

V nájazdoch sa presadili Nuutinen a Mikúš.

13 h
Sídlo Kronospanu vo Zvolene.

Nová výroba drevovláknitých dosiek má poskytnúť 130 nových pracovných miest.

21 h
Ilustračné foto.

Čísla už zverejnila aj Krupina a Hriňová.

23. jan
Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

13 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?