Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Do gulášu vraj hodili všetko, čo zrazili autom

Gulášom rozvoniavala v sobotu obec Stožok v okrese Detva. Gulášom z hovädziny, bravčoviny, baraniny a diviny, ba dokonca aj gulášom z rýb - haláslé.

Guláš pre porotu.Guláš pre porotu. (Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Štyridsaťšesť tímov sa zapojilo do sobotňajšej súťaže vo varení gulášu - Gulášmajster 2009 v Stožku. Ich počet mohol byť ešte vyšší, pôvodne sa prihlásilo viac ako šesťdesiat družstiev. Viacerých zrejme odradilo chladné počasie a hroziaci dážď, ktorý napokon súťaž neprekazil.

Mama guláš vylepšuje pivom

Prišli prvýkrát na skúšku a guláš varili z dvoch druhov mäsa. „Hovädzina sa musí dať skôr a až potom príde na rad bravčovina," vysvetlil Štefan Kučera z Detvy Skliarova, ktorý varil s Jarom Kucejom zo Stožku. Konečné slovo má vraj pri guláši mama, ktorá na konci vylepší guláš pohárom piva. Po pive chytí lepšiu hustotu, stačí vraj aj desiatka. „Niekto dáva víno, my dávame pivo," dodal Štefan Kučera. Obaja prízvukovali, že sa na súťaž prišli v prvom rade zabaviť. Guláš v štrnásťlitrovom kotlíku vystačí pre celú rodinu a ostane aj tým, čo sa len tak zastavia na kus reči. „Pravdaže, naberieme každému," zasmial sa Štefan.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas8.jpg

Na rade je mäso.

Z divákov súťažiaci

Z medeného kotlíka je guláš najlepší - to tvrdia majstri gulášu. „Myslím si, že to má naozaj lepšiu chuť a keď mám možnosť varím radšej v medenom kotlíku," povedal Rastislav Biba pri vedľajšom stánku. Kotlík, v ktorom miešal mäso vyzeral, že má za sebou už desiatky rokov služby. Partia sa rozhodla variť z troch druhov mäsa, najprv išla na cibuľku divina, zdala sa najtvrdšia, po nej nasledovala hovädzina a ako tretia išla bravčovina. Divinu deň dopredu naložili do pácu z korenín, cesnaku a oleja. Družstvo okolo Rastislava Biba prišlo do Stožku až zo Zvolena. „Už na prvom ročníku sme tu boli ako diváci, teraz sme chceli zažiť atmosféru aj ako súťažiaci," dodal.

Aj haláslé je guláš

Dve družstvá, dva druhy gulášu... Pod jedným prístreškom, v rámci krízových úsporných opatrení, sa stretli družstvá zo Zvolena aj Hriňovej. „Varíme klasický baraní guláš a varíme aj guláš z rýb, teda haláslé," vysvetlil za obe družstvá Karol Gubka starší zo Zvolena. „Šťuka, kapor, jalec, ostriež a plotica. Mali by tam byť minimálne tri druhy rýb, my máme päť," dodal člen ďalšieho tímu Rudolf Sýkora z Hriňovej. Na príprave sa podieľali všetci rovnakým dielom. Podľa pána Karola nešlo ani veľmi o samotný guláš: „Je to o tom, že sme tu spolu kamaráti a dobre sa cítime." Vlani si varenie vyskúšali prvýkrát a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, boli spokojní.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas6.jpg

HC O7 Detva pri kotlíku.

Hokejky vymenili za varešky

Partia chlapov usalašená s gulášom pri krčme sa od ostatných líšila bielymi hokejovými dresmi - guláš varil aj detviansky hokejový tím HC O7. „Hráči majú pomocné úlohy, sú tu na čistenie zemiakov," zasmial sa viceprezident klubu Róbert Ľupták. Generálny manažér Milan Čanky robil šéfkuchára, pre istotu mu pomáhal vrchný kuchár Imro Sekereš z Piešťa. Ako sa zasmial viceprezident klubu jeho úlohou bolo dozerať na kvalitu gulášu. Hovädzina a divina boli hlavné suroviny hokejového gulášu, pri ktorom sme našli práve generálneho manažéra. Od varenia k riadeniu klubu nie je ďaleko. „V podstate aj klub musí fungovať tak, aby mal všetko čo má mať. Aby prilákal nielen mladé talenty, ale aj fanúšikov," povedal M. Čanky. Neskrýval, že účasťou na súťaži vo varení chceli klub spropagovať. Podobnú akciu by chceli zorganizovať aj na štadióne - súťažili by však hokejové kluby z celého Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

gulas2.jpg

Víťazné družstvo. FOTO: Milan Suja

Porota mala ťažkú úlohu, no musela vybrať ten najlepší guláš. Podľa predsedu Jaroslava Bystrianského bola úroveň o niečo nižšia ako v predchádzajúcich ročníkoch. „Niektoré guláše boli nedosolené, ďalšie zasa kyslé," dodal. Podľa neho ľudia zbytočne špekulujú, pridávajú rôzne pasty a tým kazia chuť gulášu. Nakoniec zvíťazilo družstvo Krnáčovcov z Detvy - Piešťa. Odnieslo si kotlík, pečené jahňa a fľašu slivovice. „Neviem, či v našom guláši bolo niečo špeciálne. Všetko, čo sme cestou sem autom zrazili, sme neskôr hodili do gulášu," zasmial sa šéfkuchár tímu Juraj Baline z Ružinej. Žeby naozaj?

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 890
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 461
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 114
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 765
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 815
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 418
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 417
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 552
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 533
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

Ilustračné foto.
Technická univerzita vo Zvolene.

Vo Zvolene bude 20 odberných miest

Mesto pripravilo odporúčania času aj ulíc.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?