Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Do gulášu vraj hodili všetko, čo zrazili autom

Gulášom rozvoniavala v sobotu obec Stožok v okrese Detva. Gulášom z hovädziny, bravčoviny, baraniny a diviny, ba dokonca aj gulášom z rýb - haláslé.

Guláš pre porotu.(Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Štyridsaťšesť tímov sa zapojilo do sobotňajšej súťaže vo varení gulášu - Gulášmajster 2009 v Stožku. Ich počet mohol byť ešte vyšší, pôvodne sa prihlásilo viac ako šesťdesiat družstiev. Viacerých zrejme odradilo chladné počasie a hroziaci dážď, ktorý napokon súťaž neprekazil.

Mama guláš vylepšuje pivom

Prišli prvýkrát na skúšku a guláš varili z dvoch druhov mäsa. „Hovädzina sa musí dať skôr a až potom príde na rad bravčovina," vysvetlil Štefan Kučera z Detvy Skliarova, ktorý varil s Jarom Kucejom zo Stožku. Konečné slovo má vraj pri guláši mama, ktorá na konci vylepší guláš pohárom piva. Po pive chytí lepšiu hustotu, stačí vraj aj desiatka. „Niekto dáva víno, my dávame pivo," dodal Štefan Kučera. Obaja prízvukovali, že sa na súťaž prišli v prvom rade zabaviť. Guláš v štrnásťlitrovom kotlíku vystačí pre celú rodinu a ostane aj tým, čo sa len tak zastavia na kus reči. „Pravdaže, naberieme každému," zasmial sa Štefan.

Článok pokračuje pod video reklamou

gulas8.jpg

Na rade je mäso.

Z divákov súťažiaci

Z medeného kotlíka je guláš najlepší - to tvrdia majstri gulášu. „Myslím si, že to má naozaj lepšiu chuť a keď mám možnosť varím radšej v medenom kotlíku," povedal Rastislav Biba pri vedľajšom stánku. Kotlík, v ktorom miešal mäso vyzeral, že má za sebou už desiatky rokov služby. Partia sa rozhodla variť z troch druhov mäsa, najprv išla na cibuľku divina, zdala sa najtvrdšia, po nej nasledovala hovädzina a ako tretia išla bravčovina. Divinu deň dopredu naložili do pácu z korenín, cesnaku a oleja. Družstvo okolo Rastislava Biba prišlo do Stožku až zo Zvolena. „Už na prvom ročníku sme tu boli ako diváci, teraz sme chceli zažiť atmosféru aj ako súťažiaci," dodal.

Aj haláslé je guláš

Dve družstvá, dva druhy gulášu... Pod jedným prístreškom, v rámci krízových úsporných opatrení, sa stretli družstvá zo Zvolena aj Hriňovej. „Varíme klasický baraní guláš a varíme aj guláš z rýb, teda haláslé," vysvetlil za obe družstvá Karol Gubka starší zo Zvolena. „Šťuka, kapor, jalec, ostriež a plotica. Mali by tam byť minimálne tri druhy rýb, my máme päť," dodal člen ďalšieho tímu Rudolf Sýkora z Hriňovej. Na príprave sa podieľali všetci rovnakým dielom. Podľa pána Karola nešlo ani veľmi o samotný guláš: „Je to o tom, že sme tu spolu kamaráti a dobre sa cítime." Vlani si varenie vyskúšali prvýkrát a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, boli spokojní.

gulas6.jpg

HC O7 Detva pri kotlíku.

Hokejky vymenili za varešky

Partia chlapov usalašená s gulášom pri krčme sa od ostatných líšila bielymi hokejovými dresmi - guláš varil aj detviansky hokejový tím HC O7. „Hráči majú pomocné úlohy, sú tu na čistenie zemiakov," zasmial sa viceprezident klubu Róbert Ľupták. Generálny manažér Milan Čanky robil šéfkuchára, pre istotu mu pomáhal vrchný kuchár Imro Sekereš z Piešťa. Ako sa zasmial viceprezident klubu jeho úlohou bolo dozerať na kvalitu gulášu. Hovädzina a divina boli hlavné suroviny hokejového gulášu, pri ktorom sme našli práve generálneho manažéra. Od varenia k riadeniu klubu nie je ďaleko. „V podstate aj klub musí fungovať tak, aby mal všetko čo má mať. Aby prilákal nielen mladé talenty, ale aj fanúšikov," povedal M. Čanky. Neskrýval, že účasťou na súťaži vo varení chceli klub spropagovať. Podobnú akciu by chceli zorganizovať aj na štadióne - súťažili by však hokejové kluby z celého Slovenska.

gulas2.jpg

Víťazné družstvo. FOTO: Milan Suja

Porota mala ťažkú úlohu, no musela vybrať ten najlepší guláš. Podľa predsedu Jaroslava Bystrianského bola úroveň o niečo nižšia ako v predchádzajúcich ročníkoch. „Niektoré guláše boli nedosolené, ďalšie zasa kyslé," dodal. Podľa neho ľudia zbytočne špekulujú, pridávajú rôzne pasty a tým kazia chuť gulášu. Nakoniec zvíťazilo družstvo Krnáčovcov z Detvy - Piešťa. Odnieslo si kotlík, pečené jahňa a fľašu slivovice. „Neviem, či v našom guláši bolo niečo špeciálne. Všetko, čo sme cestou sem autom zrazili, sme neskôr hodili do gulášu," zasmial sa šéfkuchár tímu Juraj Baline z Ružinej. Žeby naozaj?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 770
  2. Najužitočnejšia appka 17 701
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 872
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 883
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 618
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 387
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 583
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 992
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 677
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 170

Hlavné správy z MY Zvolen

Detva si poradila s Miškovcom

Podpolianski hokejisti definitívne zlomili odpor súpera v záverečnej tretine.

MFK Zvolen doma nebodoval (+ FOTO)

Futbalisti Martina si spod Pustého hradu odviezli tri body.

Kaštiele Ostrolúckych rozprávať nevedia. O láske Štúra sa už nedozvieme

Prikrášlená fikcia? Alebo aspoň sčasti skutočnosť?

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?