Nedeľa, 16. december, 2018 | Meniny má Albína

Do gulášu vraj hodili všetko, čo zrazili autom

Gulášom rozvoniavala v sobotu obec Stožok v okrese Detva. Gulášom z hovädziny, bravčoviny, baraniny a diviny, ba dokonca aj gulášom z rýb - haláslé.

Guláš pre porotu.(Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Štyridsaťšesť tímov sa zapojilo do sobotňajšej súťaže vo varení gulášu - Gulášmajster 2009 v Stožku. Ich počet mohol byť ešte vyšší, pôvodne sa prihlásilo viac ako šesťdesiat družstiev. Viacerých zrejme odradilo chladné počasie a hroziaci dážď, ktorý napokon súťaž neprekazil.

Mama guláš vylepšuje pivom

Prišli prvýkrát na skúšku a guláš varili z dvoch druhov mäsa. „Hovädzina sa musí dať skôr a až potom príde na rad bravčovina," vysvetlil Štefan Kučera z Detvy Skliarova, ktorý varil s Jarom Kucejom zo Stožku. Konečné slovo má vraj pri guláši mama, ktorá na konci vylepší guláš pohárom piva. Po pive chytí lepšiu hustotu, stačí vraj aj desiatka. „Niekto dáva víno, my dávame pivo," dodal Štefan Kučera. Obaja prízvukovali, že sa na súťaž prišli v prvom rade zabaviť. Guláš v štrnásťlitrovom kotlíku vystačí pre celú rodinu a ostane aj tým, čo sa len tak zastavia na kus reči. „Pravdaže, naberieme každému," zasmial sa Štefan.

gulas8.jpg

Na rade je mäso.

Z divákov súťažiaci

Z medeného kotlíka je guláš najlepší - to tvrdia majstri gulášu. „Myslím si, že to má naozaj lepšiu chuť a keď mám možnosť varím radšej v medenom kotlíku," povedal Rastislav Biba pri vedľajšom stánku. Kotlík, v ktorom miešal mäso vyzeral, že má za sebou už desiatky rokov služby. Partia sa rozhodla variť z troch druhov mäsa, najprv išla na cibuľku divina, zdala sa najtvrdšia, po nej nasledovala hovädzina a ako tretia išla bravčovina. Divinu deň dopredu naložili do pácu z korenín, cesnaku a oleja. Družstvo okolo Rastislava Biba prišlo do Stožku až zo Zvolena. „Už na prvom ročníku sme tu boli ako diváci, teraz sme chceli zažiť atmosféru aj ako súťažiaci," dodal.

Aj haláslé je guláš

Dve družstvá, dva druhy gulášu... Pod jedným prístreškom, v rámci krízových úsporných opatrení, sa stretli družstvá zo Zvolena aj Hriňovej. „Varíme klasický baraní guláš a varíme aj guláš z rýb, teda haláslé," vysvetlil za obe družstvá Karol Gubka starší zo Zvolena. „Šťuka, kapor, jalec, ostriež a plotica. Mali by tam byť minimálne tri druhy rýb, my máme päť," dodal člen ďalšieho tímu Rudolf Sýkora z Hriňovej. Na príprave sa podieľali všetci rovnakým dielom. Podľa pána Karola nešlo ani veľmi o samotný guláš: „Je to o tom, že sme tu spolu kamaráti a dobre sa cítime." Vlani si varenie vyskúšali prvýkrát a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, boli spokojní.

gulas6.jpg

HC O7 Detva pri kotlíku.

Hokejky vymenili za varešky

Partia chlapov usalašená s gulášom pri krčme sa od ostatných líšila bielymi hokejovými dresmi - guláš varil aj detviansky hokejový tím HC O7. „Hráči majú pomocné úlohy, sú tu na čistenie zemiakov," zasmial sa viceprezident klubu Róbert Ľupták. Generálny manažér Milan Čanky robil šéfkuchára, pre istotu mu pomáhal vrchný kuchár Imro Sekereš z Piešťa. Ako sa zasmial viceprezident klubu jeho úlohou bolo dozerať na kvalitu gulášu. Hovädzina a divina boli hlavné suroviny hokejového gulášu, pri ktorom sme našli práve generálneho manažéra. Od varenia k riadeniu klubu nie je ďaleko. „V podstate aj klub musí fungovať tak, aby mal všetko čo má mať. Aby prilákal nielen mladé talenty, ale aj fanúšikov," povedal M. Čanky. Neskrýval, že účasťou na súťaži vo varení chceli klub spropagovať. Podobnú akciu by chceli zorganizovať aj na štadióne - súťažili by však hokejové kluby z celého Slovenska.

gulas2.jpg

Víťazné družstvo. FOTO: Milan Suja

Porota mala ťažkú úlohu, no musela vybrať ten najlepší guláš. Podľa predsedu Jaroslava Bystrianského bola úroveň o niečo nižšia ako v predchádzajúcich ročníkoch. „Niektoré guláše boli nedosolené, ďalšie zasa kyslé," dodal. Podľa neho ľudia zbytočne špekulujú, pridávajú rôzne pasty a tým kazia chuť gulášu. Nakoniec zvíťazilo družstvo Krnáčovcov z Detvy - Piešťa. Odnieslo si kotlík, pečené jahňa a fľašu slivovice. „Neviem, či v našom guláši bolo niečo špeciálne. Všetko, čo sme cestou sem autom zrazili, sme neskôr hodili do gulášu," zasmial sa šéfkuchár tímu Juraj Baline z Ružinej. Žeby naozaj?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 68 807
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 732
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 696
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 360
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 787
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 820
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 4 043
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 919
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 3 775
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 596

Hlavné správy z MY Zvolen

Nemcová ôsma, medzi krasokorčuliarov zavítal Mikuláš

Košická Crow Arena hostila 112 účastníkov z 20 klubov Slovenska a jeden z Chorvátska. Nechýbala ani pretekárka z ŠKK Zvolen.

MVK Zvolen proti Prešovu totálne vybuchol

V prvom vzájomnom zápase Prešov vyhral bez straty setu a aj teraz pod Pustým hradom boli favoritom.

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

Winter Classic zavíta aj na zvolenské námestie, aktéri predstavia špeciálne dresy

Aktéri Winter Classic po Vianociach prvýkrát predstavia verejnosti špeciálne dresy, v ktorých vo februári proti sebe nastúpia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O stromčeky z Kysúc nie je záujem, nechcú ich ani domáci

Kedysi vyexpedovali Lesy SR z Kysúc vyše 20-tisíc stromčekov.

Počet obyvateľov klesá. V Trnave ich žije toľko, čo v osemdesiatych rokoch

Pred štvrťstoročím mala Trnava viac ako 72-tisíc obyvateľov, dnes ich má o osemtisíc menej.

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

Vybrali SME

Už ste čítali?