Do gulášu vraj hodili všetko, čo zrazili autom

Gulášom rozvoniavala v sobotu obec Stožok v okrese Detva. Gulášom z hovädziny, bravčoviny, baraniny a diviny, ba dokonca aj gulášom z rýb - haláslé.

Guláš pre porotu.Guláš pre porotu. (Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Štyridsaťšesť tímov sa zapojilo do sobotňajšej súťaže vo varení gulášu - Gulášmajster 2009 v Stožku. Ich počet mohol byť ešte vyšší, pôvodne sa prihlásilo viac ako šesťdesiat družstiev. Viacerých zrejme odradilo chladné počasie a hroziaci dážď, ktorý napokon súťaž neprekazil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mama guláš vylepšuje pivom

Prišli prvýkrát na skúšku a guláš varili z dvoch druhov mäsa. „Hovädzina sa musí dať skôr a až potom príde na rad bravčovina," vysvetlil Štefan Kučera z Detvy Skliarova, ktorý varil s Jarom Kucejom zo Stožku. Konečné slovo má vraj pri guláši mama, ktorá na konci vylepší guláš pohárom piva. Po pive chytí lepšiu hustotu, stačí vraj aj desiatka. „Niekto dáva víno, my dávame pivo," dodal Štefan Kučera. Obaja prízvukovali, že sa na súťaž prišli v prvom rade zabaviť. Guláš v štrnásťlitrovom kotlíku vystačí pre celú rodinu a ostane aj tým, čo sa len tak zastavia na kus reči. „Pravdaže, naberieme každému," zasmial sa Štefan.

SkryťVypnúť reklamu

gulas8.jpg

Na rade je mäso.

Z divákov súťažiaci

Z medeného kotlíka je guláš najlepší - to tvrdia majstri gulášu. „Myslím si, že to má naozaj lepšiu chuť a keď mám možnosť varím radšej v medenom kotlíku," povedal Rastislav Biba pri vedľajšom stánku. Kotlík, v ktorom miešal mäso vyzeral, že má za sebou už desiatky rokov služby. Partia sa rozhodla variť z troch druhov mäsa, najprv išla na cibuľku divina, zdala sa najtvrdšia, po nej nasledovala hovädzina a ako tretia išla bravčovina. Divinu deň dopredu naložili do pácu z korenín, cesnaku a oleja. Družstvo okolo Rastislava Biba prišlo do Stožku až zo Zvolena. „Už na prvom ročníku sme tu boli ako diváci, teraz sme chceli zažiť atmosféru aj ako súťažiaci," dodal.

Aj haláslé je guláš

Dve družstvá, dva druhy gulášu... Pod jedným prístreškom, v rámci krízových úsporných opatrení, sa stretli družstvá zo Zvolena aj Hriňovej. „Varíme klasický baraní guláš a varíme aj guláš z rýb, teda haláslé," vysvetlil za obe družstvá Karol Gubka starší zo Zvolena. „Šťuka, kapor, jalec, ostriež a plotica. Mali by tam byť minimálne tri druhy rýb, my máme päť," dodal člen ďalšieho tímu Rudolf Sýkora z Hriňovej. Na príprave sa podieľali všetci rovnakým dielom. Podľa pána Karola nešlo ani veľmi o samotný guláš: „Je to o tom, že sme tu spolu kamaráti a dobre sa cítime." Vlani si varenie vyskúšali prvýkrát a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, boli spokojní.

SkryťVypnúť reklamu

gulas6.jpg

HC O7 Detva pri kotlíku.

Hokejky vymenili za varešky

Partia chlapov usalašená s gulášom pri krčme sa od ostatných líšila bielymi hokejovými dresmi - guláš varil aj detviansky hokejový tím HC O7. „Hráči majú pomocné úlohy, sú tu na čistenie zemiakov," zasmial sa viceprezident klubu Róbert Ľupták. Generálny manažér Milan Čanky robil šéfkuchára, pre istotu mu pomáhal vrchný kuchár Imro Sekereš z Piešťa. Ako sa zasmial viceprezident klubu jeho úlohou bolo dozerať na kvalitu gulášu. Hovädzina a divina boli hlavné suroviny hokejového gulášu, pri ktorom sme našli práve generálneho manažéra. Od varenia k riadeniu klubu nie je ďaleko. „V podstate aj klub musí fungovať tak, aby mal všetko čo má mať. Aby prilákal nielen mladé talenty, ale aj fanúšikov," povedal M. Čanky. Neskrýval, že účasťou na súťaži vo varení chceli klub spropagovať. Podobnú akciu by chceli zorganizovať aj na štadióne - súťažili by však hokejové kluby z celého Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

gulas2.jpg

Víťazné družstvo. FOTO: Milan Suja

Porota mala ťažkú úlohu, no musela vybrať ten najlepší guláš. Podľa predsedu Jaroslava Bystrianského bola úroveň o niečo nižšia ako v predchádzajúcich ročníkoch. „Niektoré guláše boli nedosolené, ďalšie zasa kyslé," dodal. Podľa neho ľudia zbytočne špekulujú, pridávajú rôzne pasty a tým kazia chuť gulášu. Nakoniec zvíťazilo družstvo Krnáčovcov z Detvy - Piešťa. Odnieslo si kotlík, pečené jahňa a fľašu slivovice. „Neviem, či v našom guláši bolo niečo špeciálne. Všetko, čo sme cestou sem autom zrazili, sme neskôr hodili do gulášu," zasmial sa šéfkuchár tímu Juraj Baline z Ružinej. Žeby naozaj?

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 052
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 063
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 088
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 354
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 086
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 529
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 215
  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 081
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 178
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 678
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 459
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 074
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 763
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 387
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 332
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Neváhaj a poznaj Tatry a Pieniny z úplne nového uhla.


Niektoré príbehy sa začínajú potichu – v malej izbe, s vôňou prvej vlastnoručne napraženej kávy. Taký bol aj začiatok cesty Petra Szaba, dnes už známeho mena vo svete výberovej kávy.


Kaštiel zemianskej rodiny Bezeghovcov v roku 1940 a rybársky mlyn v roku 1950.

Patrili medzi najstaršie objekty v bývalých Rybároch.


Archívna fotografia výzdoby vo zvolenskej nemocnici z minulého roka.

Sestry prezradili ako sviatky prežívajú v práci a ako doma.


  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 081
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 178
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 678
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 459
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 074
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 763
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 387
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 332
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu