TURECKÁ. Víťazom tohtoročných 15. Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, na ktorých sa zúčastnilo 38 družstiev, sa dnes v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice stal štvorčlenný tím z Poltára. Šéfoval mu Ján Lakota a 3,5 kilogramu tradičného slovenského jedla navaril za 12 minút a 21 sekúnd. Zjedol ho za 50 sekúnd, ale jeho výsledný čas bol až 19 minút a 1 sekunda, pretože dostal penalizáciu 350 sekúnd.
Za chlapmi z Poltára skončilo družstvo Belanské gance z Ružomberka s kuchárom Jozefom Kolovičom. Za víťazmi zaostalo o 20 sekúnd, pričom dostalo rovnakú penalizáciu ako víťazi. Na treťom mieste sa so stratou 32 sekúnd na víťazné družstvo umiestnil tím Vares Banská Bystrica, vedený Ondrejom Chmelkom. O lepšie umiestnenie ho pripravila penalizácia 210 sekúnd.
„Štvorčlenné družstvá pod vedením kuchára museli pripraviť 3,5 kilogramu halušiek z dvoch kíl zemiakov. Rozhodcovia okrem času posudzovali aj kvalitu a chuť pripraveného jedla, či jeho konzistenciu. K času prípravy a zjedeniu halušiek sa prirátali penalizácie. Tie družstvá dostávali najmä za nedodržanie technologického postupu pri varení, predpísanej hmotnosti halušiek, hygieny a za prípadné poranenie súťažiaceho pri čistení a strúhaní zemiakov," uviedol Ivan Bača z organizačného výboru majstrovstiev.
Chuť na halušky, ale aj sprievodné súťaže a ďalší program pritiahli dnes do Tureckej asi 4000 divákov. O náladu sa im postarala aj country hudba Pltníci z Nových Zámkov, cimbalová hudba Pecníkovcov a vranovská skupina Drišľak.
V sprievodnej súťaži jedenia kila halušiek na čas zvíťazil Ladislav Húšťava z Banskej Bystrice, ktorý jedlo zvládol za 63 sekúnd. Keďže súťaž sa uskutočnila po prvýkrát, minimálne na rok je nositeľom rekordu.
Organizátori, Obecný úrad v Tureckej a tamojšie Občianske združenie Obec Turecká-Halušky, pripravili aj súťaže o najťažšieho muža a najľahšiu ženu a ďalšie sprievodné podujatia.