Nožičky majú dievčatá, nie huby

Bežný hubár pozná a zbiera najviac desať druhov húb, jedlých sa však u nás vyskytuje niekoľko stoviek. Mnohé, ktoré ľudia nezbierajú, majú pritom výbornú chuť. Na výstave v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene mohli hubári vidieť viac ako 260 druhov húb, jedlých aj jedovatých. Podľa mykológa Jána Gapera hubársku sezónu končí na jeseň sucho alebo prvé mrazy. „Sucho nie je, huby budú stále, kým neprídu mrazy. Je ich síce už menej ako v druhej polovici augusta, ale stále rastú. V smrekových porastoch sú to suchohríby hnedé, v dubinách a dubohrabinách podpňovky a na lúkach a okrajoch lesov bedle.“ V múzeu popri jedlých bedliach vystavili aj nejedlú, takzvanú ostrošupinatú, ktorá podľa J. Gapera rastie prevažne na vysoko prehnojených miestach ako sú okraje hnojísk a kompostovísk. Od jedlých sa odlišujú aj nízkym vzrastom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Nožičky majú dievčatá, huby majú hlúbiky,“ opravil nás s úsmevom Ján Gaper, keď sme sa ho pýtali, či huby pri zbere majú hubári zrezávať alebo vyberať aj s nožičkou. „Zbierame ich aj s bázou hlúbika, vtedy ich môžeme presne určiť,“ upresňuje. Ján Gaper už niekoľko rokov vedie počas tejto výstavy húb mykologickú poradňu. Hubári sa ho najčastejšie pýtajú na rozdiely, ktoré im pomôžu rozpoznať jedlé huby od jedovatých. „Muchotrávku zelenú si môžu pomýliť s plávkou trávovozelenou a s inými plávkami podobných farieb,“ hovorí. „Každá plávka má dužinu jablkovito-drobinnú, čo znamená, že keď ju rozrežete, má rovnakú konzistenciu ako jablko. Hrotom noža z nej môžete kúsok vydrobiť, ako keď z jablka chcete vykrojiť nahnitý kúsok. Ostatným hubám, vrátane muchotrávky, sa na reze vytvárajú vlákna. Muchotrávka zelená má na hlúbiku navyše prsteň, ten plávky nemajú.“ Často si hubári mýlia aj podpňovky so šupinovkami, ktoré sú všetky nejedlé a niektoré druhy dokonca jedovaté. „Na jednom pni môžu rásť obidva druhy, čo hubára zvádza, že ide o tú istú hubu. „Podpňovky majú lupene v dospelosti vždy svetlé, šupinovky tmavé. Ak ich položíte vedľa seba, z podpňoviek sa začne na podklad trúsiť biely prach, zo šupinoviek tmavý.“

SkryťVypnúť reklamu

Blížiaci sa koniec hubárskej sezóny neznamená aj koniec rizika z otrávenia hubami. Ak huby skladujete v mrazničke, skonzumujte ich najneskôr do troch mesiacov. J. Gaper zdôrazňuje, že huby sa rýchlo rozkladajú, pričom sa vytvárajú mŕtvolné jedy a otrava hubami, v tomto prípade aj jedlými, môže mať rovnaké následky ako otrava mäsom. Znamená to črevné a žalúdočné ťažkosti, následky však môžu byť až natoľko vážne, že pacient môže skončiť na dialýze. Aj z tohto dôvodu sa huby nemajú zbierať do igelitových tašiek.

Takú štedrú úrodu, akej sa tešili hubári tento rok a predtým naposledy pred tromi rokmi, Ján Gaper tak skoro nepredpokladá. „Huby plodia v určitých vlnách. Tie vlny prichádzajú nepravidelne, niekedy po troch rokoch, niekedy aj po šiestich, je teda malá pravdepodobnosť, že o rok sa takáto úroda zopakuje.“

SkryťVypnúť reklamu

(moj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 033
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 629
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 546
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 506
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 118
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 897
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 844
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 219
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 528
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 962
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 953
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 982
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 341
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 372
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 528
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 962
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 953
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 982
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 341
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 372
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu