Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Nožičky majú dievčatá, nie huby

Bežný hubár pozná a zbiera najviac desať druhov húb, jedlých sa však u nás vyskytuje niekoľko stoviek. Mnohé, ktoré ľudia nezbierajú, majú pritom výbornú chuť. Na výstave v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene mohli hubári vidieť viac ako 260 druhov húb, jedlých aj jedovatých. Podľa mykológa Jána Gapera hubársku sezónu končí na jeseň sucho alebo prvé mrazy. „Sucho nie je, huby budú stále, kým neprídu mrazy. Je ich síce už menej ako v druhej polovici augusta, ale stále rastú. V smrekových porastoch sú to suchohríby hnedé, v dubinách a dubohrabinách podpňovky a na lúkach a okrajoch lesov bedle.“ V múzeu popri jedlých bedliach vystavili aj nejedlú, takzvanú ostrošupinatú, ktorá podľa J. Gapera rastie prevažne na vysoko prehnojených miestach ako sú okraje hnojísk a kompostovísk. Od jedlých sa odlišujú aj nízkym vzrastom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Nožičky majú dievčatá, huby majú hlúbiky,“ opravil nás s úsmevom Ján Gaper, keď sme sa ho pýtali, či huby pri zbere majú hubári zrezávať alebo vyberať aj s nožičkou. „Zbierame ich aj s bázou hlúbika, vtedy ich môžeme presne určiť,“ upresňuje. Ján Gaper už niekoľko rokov vedie počas tejto výstavy húb mykologickú poradňu. Hubári sa ho najčastejšie pýtajú na rozdiely, ktoré im pomôžu rozpoznať jedlé huby od jedovatých. „Muchotrávku zelenú si môžu pomýliť s plávkou trávovozelenou a s inými plávkami podobných farieb,“ hovorí. „Každá plávka má dužinu jablkovito-drobinnú, čo znamená, že keď ju rozrežete, má rovnakú konzistenciu ako jablko. Hrotom noža z nej môžete kúsok vydrobiť, ako keď z jablka chcete vykrojiť nahnitý kúsok. Ostatným hubám, vrátane muchotrávky, sa na reze vytvárajú vlákna. Muchotrávka zelená má na hlúbiku navyše prsteň, ten plávky nemajú.“ Často si hubári mýlia aj podpňovky so šupinovkami, ktoré sú všetky nejedlé a niektoré druhy dokonca jedovaté. „Na jednom pni môžu rásť obidva druhy, čo hubára zvádza, že ide o tú istú hubu. „Podpňovky majú lupene v dospelosti vždy svetlé, šupinovky tmavé. Ak ich položíte vedľa seba, z podpňoviek sa začne na podklad trúsiť biely prach, zo šupinoviek tmavý.“

Skryť Vypnúť reklamu

Blížiaci sa koniec hubárskej sezóny neznamená aj koniec rizika z otrávenia hubami. Ak huby skladujete v mrazničke, skonzumujte ich najneskôr do troch mesiacov. J. Gaper zdôrazňuje, že huby sa rýchlo rozkladajú, pričom sa vytvárajú mŕtvolné jedy a otrava hubami, v tomto prípade aj jedlými, môže mať rovnaké následky ako otrava mäsom. Znamená to črevné a žalúdočné ťažkosti, následky však môžu byť až natoľko vážne, že pacient môže skončiť na dialýze. Aj z tohto dôvodu sa huby nemajú zbierať do igelitových tašiek.

Takú štedrú úrodu, akej sa tešili hubári tento rok a predtým naposledy pred tromi rokmi, Ján Gaper tak skoro nepredpokladá. „Huby plodia v určitých vlnách. Tie vlny prichádzajú nepravidelne, niekedy po troch rokoch, niekedy aj po šiestich, je teda malá pravdepodobnosť, že o rok sa takáto úroda zopakuje.“

Skryť Vypnúť reklamu

(moj)

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 510
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 11 801
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 924
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 991
  5. Po Slovensku na motorke 6 796
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 790
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 943
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 399
  9. Crème de la crème po slovensky 3 225
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 728
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Renomovaní slovenskí tvorcovia a obľúbení slovenskí a českí herci. Muž so zajačími ušami je prísľubom kvalitného filmového zážitku. Môžete si ho pozrieť už v regionálnej predpremiére.


(pw) 54m
Futbalisti Hriňovej (v bielom) zaknihovali prvú výhru sezóny - ilustračné foto

Aktuálne výsledky, zostavy a komentáre zo štvrtej a piatej ligy.


12 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


16 h

Žena zušľachtila voľnú plochu pri parkovisku na sídlisku.


MOJ 20. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sudkyňa konštatovala, že dlažobné kocky na pešej zóne sú v dosť dezolátnom stave. Pani Beáta, ktorá spadla cestou z divadla, má v ruke voperované klince.


14 h

Policajti vyzývajú ľudí k vyššej opatrnosti.


a 1 ďalší 15 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Na miesto boli privolaní po zrážke osobného auta s nákladným.


20. jún

Už ste čítali?