Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Niekto musí umrieť, aby ona mohla žiť

Františka má tridsaťšesť rokov. Keď mala šestnásť, oznámili jej šokujúcu diagnózu. Dnes už vie, že bez transplantácie pečene neprežije. S touto myšlienkou už žije tri roky.

V oficiálnom zozname žiadateľov o transplantáciu zatiaľ nie je. Transplantácia je pre ňu však neodvratná...

Začalo sa to zvýšenou únavou a častým krvácaním z nosa a ďasien. Lekári zistili, že má chronický zápal pečene, hneď jej však povedali, je to zápal, ktorý sa vyliečiť nedá. Čas odvtedy pokročil, choroba tiež. Dnes už má Františka cirhózu pečene. Zapríčinila ju autoimunitná hepatitída. Je to zriedkavádiagnóza, no kto ju má, má ju od narodenia. Porucha imunitného systému sa prejaví spravidla pri zmene organizmu. „Mne sa prejavila v šestnástke, pripisovali to puberte. Panej, s ktorou som sa stretla v nemocnici, ju zistili až po štyridsiatke, v menopauze. Čo autoimunitnú hepatitídu zapríčiňuje, medicína presne pomenovať nevie. Môj gastroenterológ nevylučuje, že môže súvisieť s častými výskytmi cukrovky v našej rodine.“

Skryť Vypnúť reklamu

Františke takmer nikdy nemizne úsmev z tváre. Napriek krutej hre osudu z nej vyžaruje optimizmus a dobrá nálada. „Absolvovala som už nespočetné množstvo vyšetrení, takmer zakaždým pri inom lekárovi. Všetci sa divia, že ešte takto fungujem, že nie som na invalidnom dôchodku, pretože ľudia v takomto štádiu choroby spravidla nič nevládzu a viac-menej sú pripútaní k lôžku. Ja sa však cítim dobre. Nechcem sa poddať chorobe, nepripomínam si, že som pacient, kým nemusím.“

Chuť do života nestratila, a tak žije. Zmysel života si našla aj v práci a z Františky Švandovej je dnes úspešná grafická dizajnérka samoživiteľka. Choroba jej síce určila mantinely, čo v živote môže a čo nie, no ju obmedzenia zvlášť netrápia. „Alkoholu a cigaretám som nikdy neholdovala, bez kávy to tiež ide a jesť môžem prakticky všetko, akurát to musia byť diétnejšie jedlá. Ja to nazývam detská strava. Nemastná, nekorenená.“ Nevyhýba sa ani športu, najmä plávaniu a lyžovaniu, aj keď by sa mala. „Lekár ma vystríhal, že sa môžem zraniť, ale na druhej strane je rád, že sa udržiavam v kondícii.“

Skryť Vypnúť reklamu

Naučila sa žiť s chorobou, aj s obmedzeniami, ktoré prináša. Začiatky, priznáva, však neboli ľahké, psychicky to zle znášala. „Vtedy som si hovorila, prečo práve ja? Bolo to v druhom ročníku na gymnáziu, Nemohla som chodiť s ostatnými na telesnú, ani na výlety či brigády, jednoducho na akcie, kde býva kopec srandy a kde sa kolektív stmeľuje. Dokonca ani na obedy, chodila som na diétne do nemocnice. Hneď na začiatku mi nasadili silné lieky. Jedny pozmeňujú hormóny, iné stav bunky. Ak by som otehotnela, je riziko, že plod bude poškodený. A strašne som stučnela. Za mesiac som pribrala pätnásť kíl. Bol to šok. Dovtedy som bola štíhla a zrazu zo dňa na deň bolo vidieť, ako kysnem,“ smeje sa Františka. „Neskôr som si však povedala, že radšej budem žiť, aj keď tučná. Keď som skončila strednú školu, pocity ukrivdenia som už nemávala, jednoducho som z toho vyrástla. Dozrela.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pred tromi rokmi prišla ďalšia zdrvujúca správa. Lekári jej oznámili, že transplantácia pečene je nevyhnutná. Pre Františku to bol ďalší šok. „Ťažko som sa s touto myšlienkou zmierovala a spočiatku som takúto možnosť dokonca odmietala. Trvalo mi to viac ako rok, kým som sa s tým vnútorne vyrovnala. Uvažovala som, či vôbec operáciu podstúpiť, či radšej nepodstúpiť to, že nejako dožijem s chorobou, umriem na ňu a bude... Neviem prečo. Možno som podvedome stále myslela na to, že niekto musí zomrieť, aby som ja mohla žiť... No ak chcem žiť, je to jediná cesta.“

V oficiálnom zozname čakateľov Františka zatiaľ nefiguruje. Jej výsledky sú na hranici, chýba jej jeden bod k tomu, aby ju do zoznamu zaradili, transplantácia je však neodvratná. „Je zložité vystriehnuť správny čas na zaradenie. Nemalo by to byť ani príliš skoro, ani neskoro, pretože niektorí sa už orgánu nedočkali. Aj preto mi môj lekár hovorieva, že bol by rád, keby ma zaradili o čosi skôr, ako to bude vyslovene nutné. Nazýva to slovenský faktor. Podľa neho by sme mohli so zaevidovaním čakať, keby sme z okna videli vežiaky v New Yorku, ale keďže sme na Slovensku, musíme počítať s tým, že na vhodnú pečeň budem musieť čakať aj niekoľko rokov.“

Františka je pod neustálym drobnohľadom lekárov. Na to, aby jej pečeň transplantovali, musí byť zdravá, takýto zákrok je pre organizmus enormnou záťažou. Navyše, operácia nie je lacnou záležitosťou, jej cena sa pohybuje od troch do ôsmich miliónov, preto ani lekári nechcú riskovať, že po transplantácii orgánu umrie pacient na niečo iné. Františka sa s transplantáciou zmierila aj pod vplyvom rodiny a kamarátov. „Vraj to stojí za to, hovoria mi. Stratiť nemám čo, iba získať môžem.“ Snažila sa zistiť, aká je úspešnosť takýchto operácií, ale k žiadnym číselným údajom sa nedopracovala. „Už som ich prestala zháňať, prestala som sa báť. Všetci ma povzbudzujú, že som mladá a v dobrom psychickom stave, takže mám nádej. Jednoducho som si povedala, ja to prežijem...“

Ľuba MOJŽIŠOVÁ

Foto: autorka

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 979
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 652
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 894
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 610
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 230
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 959
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 313
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

11 h
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

14 h
Ilustračné foto.

Pred dvoma týždňami evidovali približne o 20 pozitívnych zamestnancov viac.

16 h
Nezvestný Alex.

Alex ušiel, nikto nevie kam.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

17 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

14 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

24 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Už ste čítali?