Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zajac s parohmi a klami? Zdá sa vám to nemožné?

V preparátorskej dielni Jaroslava Hronca v Slatinských Lazoch nie je nič nemožné. Zajace nepreparuje, ale občas vykúzli zajačiu hlavu s neprirodzenou podobou. Alebo líščiu. Objednávajú si ich spravidla poľovní

Steny jeho dielne zdobí niekoľko vypreparovaných hláv. Jaroslav Hronec je tiež poľovníkom, svoje úlovky však nepreparuje, vraj na to nemá čas. Napokon, zverinec, ktorý má v dielni i v dome, je naozaj bohatý. Foto: moj

Ján Hronec, ktorý je momentálne jediným preparátorom vo zvolenskom a detvianskom regióne, sa špecializuje na poľovnú zver. Našu, aj africkú. Z poľovnej zveri preparoval všetky druhy, z našej najčastejšie srncov, muflónov, danielov, občas jeleňov a medveďov a ako bonus aj malú opičku a tiež obyčajnú myš. „Dnes je to jednoduchšie, metódy sa zdokonalili,“ hovorí. „Kedysi pod kožou zostávala lebka, na ktorú sa naniesla sadra alebo modelárska hlina. Bol to náročnejší systém, pretože koža sa musí vo finále dotvoriť. Aby hlava vyzerala prirodzene, musia sa na nej vymodelovať záhyby. Dnes používame hotové modely. Do Európy prišli z Ameriky, ja ich kupujem v Rakúsku alebo Nemecku.“ Modely zhotovené z polyuretánovej peny, ktorá sa používa pri zatepľovaní okien, sú takmer presnou kópiou pôvodných zvierat v rôznych pózach. Jeden vyjde okolo 110 eur (zhruba 4300 Sk). Umelé sú tiež oči, ktoré preparátori používajú. Vyzerajú ako pravé, laik ich možno ani nerozozná. Pár očí vyjde na 600 – 800 korún. Konečná suma za preparovanie závisí od veľkosti hlavy, v prípade jeleňa je to od 10 - do 14-tisíc korún. „Napríklad kamzíka podľa nášho cenníka vypreparujem za 5-tisíc korún, v Rakúsku zákazník zaplatí v prepočte na našu menu okolo 20-tisíc. My sa však musíme prispôsobiť našim podmienkam.“

Skryť Vypnúť reklamu

J. Hronec mal zákazníkov aj zo zahraničia, nebolo ich však veľa. „Potreboval by som väčšiu propagáciu, vlastnú webovú stránku, zatiaľ však na to nemám peniaze.“

Steny jeho dielne zdobí niekoľko vypreparovaných hláv, vrátane afrických. Najväčším je asi priamorožec. Africké a naše preparuje v rovnakom pomere. „Dnes už bežne chodia Slováci poľovať do Afriky. Kým sa však ku mne koža dostane, ubehnú minimálne štyri mesiace, niekedy aj rok, podľa toho, v ktorej časti Afriky ho ulovia.

Modely zhotovené z polyuretánovej peny, ktorá sa používa pri zatepľovaní okien, sú takmer presnou kópiou pôvodných zvierat v rôznych pózach.

Ak to tamojší hygienik schváli, kožu preparátori v Afrike zakonzervujú. Odtiaľ spravidla putuje do Rakúska, kde ju veterinár podrobí kontrole, či vyhovuje normám Európskej únie, až potom sa dostane na Slovensko.“ To už je koža mimoriadne presušená, preparátor ju preto musí v chemickom roztoku rozmočiť, aby s ňou mohol pracovať. Aj koža zveri z našich lesov musí určitý čas postáť v konzervačnom roztoku. Podľa J. Hronca u nás preparované zvieratá majú svoju kvalitu. „Vydržia dlho, nemá sa na nich čo pokaziť. Pravda, ak sa majiteľ o ne dobre postará. Istá zákazníčka, preparoval som jej líščiu kožu, prišla prácu reklamovať, vraj sa jej rozpadáva. Bolo z nej cítiť močovinu. Príčinou bol jej pes, ktorý si na líške robil nevyhnutnú potrebu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Jaroslav Hronec je tiež poľovníkom, svoje úlovky však nepreparuje, vraj na to nemá čas. Napokon, zverinec, ktorý má v dielni i v dome, je naozaj bohatý.

Ľuba MOJŽIŠOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 187
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 008
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 858
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 740
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 658
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 507
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 406
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 404
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 261
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z divadelného workshopu pripravovanej inscenácie Čepiec.

Prvú tohtoročnú premiéru by chceli uviesť v marci.

14 h
Ilustračné foto

Po náročnom týždni si obce vydýchli, no kritikou nešetrili.

14 h
Ilustračné foto.

Pod Poľanou testovali aj pred víkendom.

15 h
Kelemen vyrovnáva na 2:2 vo vlastnom oslabení.

V nájazdoch sa presadili Nuutinen a Mikúš.

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

12 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

17 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan