Za 25 rokov neslúžil ani jedny Vianoce
Lekári a zdravotné sestry si vyberať nemôžu, musia nastúpiť do služby aj počas sviatkov. Primár zvolenskej pôrodnice Milan Považan si až pri našej otázke, či tohto roku bude na oddelení, uvedomil, že za dvadsaťpäť rokov svojej praxe ani raz nestrávil Vianoce v práci. Aj preto môžu u Považanovcov každý rok dodržiavať tradície a stráviť Štedrý večer spoločne za bohato prestretým stolom. Nechýbajú typické jedlá ako kapustnica, opekance, vyprážaná alebo dusená ryba, oblátky a med... „Snažíme sa tradície dodržiavať tak, ako nás to naučili rodičia. Chceme, aby si tieto zvyky dcéry preniesli do svojich rodín,“ hovorí primár. Keď sme sa snažili dozvedieť recept na prípravu niektorého vianočného či silvestrovského jedla, ktoré sa objavuje na ich tanieroch, priznal: „To by vám lepšie povedala manželka. Ja sa vo varení veľmi nevyznám. Keďže máme dve dcéry, nemusím pomáhať v kuchyni.“ Zato vraj okolo domu je dosť „mužských“ robôt, ktoré ležia na jeho pleciach.
(schv)
Pečenie neriskuje, aby nespôsobil požiar
Primátor Zvolena Miroslav Kusein sa na Vianoce teší, je to preňho obdobie pokoja a oddychu. Vianočné obdobie až po Nový rok najradšej trávi lyžovaním na horách, v spoločnosti rodiny a známych. Priznáva však, „varenie a pečenie nie je moja silná stránka. Upiecť neviem nič a skúšať to radšej nebudem, aby to neskončilo požiarom. Z vianočných jedál si trúfnem pripraviť kapustnicu a zemiakový šalát, čo tiež nie je žiadna výhra. Čo sa týka upratovania, s vysávačom nie som veľký kamarát, ale pomôžem. Celkom v pohode zvládam vianočné nákupy a prípravu vianočného stromčeka.“ Vianočné menu: cesnak, oblátky s medom, dobrá kapustnica, kapor so zemiakovým šalátom, domáca klobáska, opekance s makom, nejaké ovocie, no a, samozrejme, pivko a vínko. Hovorí, že si nepotrpí na nejakých značkách, víno si dá rád biele aj červené a nepohrdne ani dobrým domácim. „A na Nový rok, aby šťastie neodplávalo ani neodletelo, nekonzumujem ryby ani hydinu, zostávam verný bravčovému vyprážanému rezňu,“ dodáva s úsmevom na záver.
(lbc)
Kapra pre Šafárikovcov „vraždí“ Kosír
Vianočné menu v rodine hercov Šafárikovcov sa nevymyká tradíciám. „Oblátky, kapustnica, opekance, kapor so zemiakovým šalátom, ovocie,“ vyratúva Štefan Šafárik, priznáva však, že nikoho by nedokázal zabiť, ani kapra. „Tie smutné oči, na to ja nie som.“ Zabíjanie kapra na vianočný stôl u Šafárikovcov má už roky na starosti jeho kolega Emil Kosír. „Ja už si kapra odnesiem domov naporciovaného,“ dodáva Šafárik. V súvislosti s deľbou práce pred Vianocami so smiechom poznamenáva: „Pravdaže pomáham, podľa mňa až veľa. Umývam okná, ktorých máme veľa a k tomu sú ešte aj veľké. Porobím všeličo, manželka zatiaľ varí.“ Priznáva, kedysi vraj vedel variť, ale už zabudol, o jedlo sa stará manželka. „Granadírsky pochod urobím dobre, viem pripraviť aj praženicu, ale ak by som bol sám, hladom by som neumrel, dokázal by som si navariť.“ Najviac sa teší na rybacinu a opekance, ktoré jeho manželka robí podľa receptu jeho mamy, tvarohové a slané, Aneta Šafáriková si však recept upravila. „Svokra robila šúľky, ktoré, už upečené, nakrájala alebo polámala na drobné kúsky, ja opekance robím ako dukátové buchty, ale menšie. Dva razy sme opekance kúpili, ale nikomu nechutili, s domácimi sa nedajú porovnať. Robím ich z klasického kysnutého cesta: 40 dkg polohrubej múky, kvások, cukor, jeden žĺtok a lyžica rozpusteného masla. Vymiešam, nechám vykysnúť, pokrájam na menšie akoby buchtičky a vedľa seba poukladám na plech. Upečené prelejem vriacim mliekom, posolím, pridám tvaroh a napokon rozpustené maslo.“ Novoročné menu býva u Šafárikovcov rôzne, aj na Nový rok však dodržiavajú tradíciu, že hydina sa v tento deň neje, pretože vám uletí šťastie.
(lbc)
Najlepší guláš a kapustnicu robia muži
Riaditeľka katastrálneho úradu a poslankyňa mestského parlamentu vo Zvolene Ružena Babicová na Vianoce viac pečie ako varí. Opekance už síce niekoľko rokov nepripravuje, ale zato riadne vypeká, vždy museli mať minimálne sedem druhov len drobného pečiva, niekedy až trinásť. A k tomu zákusky. „Najväčší úspech majú u nás perníky, tie som zvykla maľovať, ale tento rok je nejaký perný, neviem, čo všetko z toho stihnem,“ hovorí. U Babicov tradične rozvoniavajú na štedrovečernom stole dve polievky; každá je doménou iného z manželov, ostatné pripravujú spoločne. „Manžel je Oravák a na kapustnicu má výborný oravský recept, takže tú varieva on. Napokon, guláš a kapustnicu asi robia najlepšie muži. V tej našej je mäso, údená klobása a podomácky zaúdená ryba, nie kúpená,“ zdôrazňuje. „A dubáky, prípadne modráky, tie nemôžu chýbať. Ja pochádzam zo Skýcova pri Zlatých Moravciach, z kraja, kde kapustnica nepatrí k tradičným vianočným jedlám. U nás to bývala hrachová alebo šošovicová polievka a ešte kyslá hríbová so smotanou. Tú varievam na Vianoce dodnes.“ A ešte typický zemiakový šalát s vyprážaným kaprom, to, ako poslankyňa dodáva, musí byť. „Novoročné menu je podobné ako na Vianoce. Uvaríme polievky, manžel kapustnicu a ja hríby na kyslo. A keďže na Nový rok by sme nemali jesť nič také, čo lieta, snažíme sa pripraviť niečo iné - napríklad rezne a zemiakový šalát.“
(lbc)
Varenie je môj koníček, ale riad umýva manželka
Primátor Dudiniec Štefan Pokľuda pochádza z Oravy a jeho manželka z Bratislavy. Už roky žijú v Dudinciach, a tak u nich doma aj menu na štedrovečernom stole je „premiešané“. „Robíme kapustnicu, ale nie ako na Orave, my do nej dávame klobásu. Nesmie chýbať ani ryba. Nezvykneme ju vyprážať, ale ju pečieme. Zvyčajne je to losos a k nemu manželka urobí zemiakový šalát. Na druhý deň, to máme zvyk z Oravy, pečieme hus a varíme mäsovú polievku,“ vymenováva primátor. Hoci je kuchyňa zvyčajne ženským územím, u Pokľudovcov to tak striktne neplatí. Domáci pán sa pochválil, že varenie je jeho koníček. „Rád varím a preto nedeľa a sviatky sú moje. Keď varím, nemám rád, ak okolo mňa chodia. Všetko, vrátane pomocných prác ako je čistenie zeleniny, urobím sám. Ale riad nerád umývam. Po varení ho len trochu opláchnem, dôkladnejšie ho potom poumýva žena.“ Aby sme ho vyskúšali, požiadali sme o recept na pečeného lososa. „Je to jednoduché. Do ryby dáme petržlenovú vňať a slaninku. Stačí porascoviť, pokoreniť, posoliť a upiecť. Máme hrnce, v ktorých netreba používať tuk, preto lososa len podlejeme vodou a potom sa pečie vo vlastnej šťave.“ Keďže Štefan Pokľuda bude pred Štedrou večerou kraľovať v kuchyni, manželke prenechal predvianočné upratovanie. „Chvalabohu, to nemusím robiť,“ smeje sa a dodáva: „Manželka zapriahne do upratovania obidvoch synov. Ak by som upratoval ja, určite by mi neverila, že som to urobil dobre. Keby som aj pobehal s vysávačom, aj tak by znovu vysávala po mne.“
(schv)
Chanuka, aj Vianoce
Židovské sviatky Chanuka sa podobajú kresťanským Vianociam. Prvý deň Chanuky pripadne na 25. decembra, teda na Prvý sviatok vianočný. Rodina zvolenského podnikateľa Jozefa Klementa napriek svojim zvyklostiam bude oslavovať obidva sviatky, židovský aj kresťanský. „Tohto roku bude s nami 24. decembra naša nová dcéra z Mexika. Keďže je kresťanka, chceme jej pripraviť typické slovenské Vianoce,“ vysvetľuje podnikateľ. Takže aj v ich rodine zasadnú k štedrovečernému stolu, na ktorom bude rozvoniavať kapustnica, ryba a opekance. Zvláštnosťou budú mexické zvyky a jedlá. „Ak nám mladá dáma z Mexika, ktorá je u nás na študentskom výmennom pobyte, povie, ako oslavujú Vianoce v jej vlasti, budeme sa snažiť pripraviť aj mexické jedlá,“ vysvetľuje Jozef Klement. Až nasledujúci deň príde na rad židovská Chanuka. Počas ôsmich dní zapália vždy jednu sviečku, aby si pripomenuli sviatok svetiel, ako ho tiež nazývajú. Neodmysliteľne k nemu patria zemiakové placky opekané na oleji. „Nie som veľmi zdatný kuchár, ale keď si prečítam postup, tak to zvládnem. Musím ale povedať, že ma varenie nebaví,“ priznáva sa Jozef Klement. Podľa jeho slov ani upratovanie nie je jeho koníčkom, no napriek tomu priloží ruku k dielu. „Pri predvianočnom upratovaní často použijem výhovorku, že musím ísť do práce, ale vždy je pravdivá,“ dodáva so smiechom na svoju obranu.
(schv)
Kdeže, žiadne veľké zúrivé upratovanie...
„Klasika, asi ako všade,“ konštatuje herečka Vladena Škorvagová na margo Štedrej večere. „Oblátky, opekance, kapustnica, zemiakový šalát a ryba. Väčšinou je to filé; kapra sme raz mali, ale nikto nemal to srdce zabiť ho. Nakoniec ho manžel ‚zachlomoždil‘, ale viac sme kapra nekúpili. Kapustnica, to je skôr parketa manžela, tú varieva on, tiež je to však klasika - s klobásou a hríbami.“ Netradičný, aj keď umelý, majú Škorvagovci vianočný stromček: jednofarebný, s bielymi ozdobami. „Nepáči sa mi, ak je stromček prehustený farbami. Zdobíme ho v noci pred Štedrým dňom; keď Kubko spí. Keď sa zobudí, má Vianoce. Má šesť rokov, preňho má takéto prebudenie ešte veľké čaro.“ Žiadne veľké predvianočné upratovanie Vladena nepraktizuje. „Nie zúrivo, len tak, aby bolo doma príjemne. Neprispieva k vianočnej pohode, keď sa človek predtým dva týždne morduje, takže to nepreháňame,“ smeje sa. Pracovne strávi Silvester aj večer pred Silvestrom, vyťažená je tiež pred Vianocami, takže potrebuje aj chvíle na oddych. „Silvester strávim jemne pracovne prvýkrát, spolu s manželom; máme program na silvestrovskom plese v Senohrade. Kubko bude u starých rodičov.
(lbc)
Adrenalínový vianočný koláč od Vladeny
1. Vyberiete si akékoľvek obľúbené vianočné pečivo, ktoré roky neodmysliteľne patrí na váš vianočný stôl. Tradičným spôsobom pripravíte cesto a vložíte do rúry. 2. Zatelefonujete najlepšej priateľke a dopodrobna rozoberiete – predvianočné stresy, vzťahy, detské choroby, prípadne ďalšie ľubovoľné témy. 3. Utekáte k rúre, vyberiete a za stáleho bedákania vyhodíte spálený koláč. 4. Vrátite sa k bodu číslo 1. Následne už netelefonujete a dopečiete bežným spôsobom.
Od radosti, že ste obľúbený koláč tentoraz nespálili, vám bude chutiť ako nikdy predtým.