1. Najviac tepla uniká cez okná. Veľkosť strát závisí od rôznych faktorov, napríklad od orientácie okien podľa svetových strán, od neutesnených škár, plochy okien či kvality rámov a skiel. Okno orientované na sever má asi päťkrát väčšiu tepelnú stratu ako okno orientované na juh.
Nesnažte sa udržiavať vo všetkých miestnostiach rovnakú teplotu. Termostatickými ventilmi radiátorov treba regulovať teplotu v jednotlivých miestnostiach podľa ich účelu a potreby - to je správne hospodárenie s energiou. Priemerná odporúčaná teplota v obývačke je 20-22 stupňov, v spálni 16-18, v detskej izbe 20 a v kúpeľni 24. Každý stupeň, o ktorý sa podarí znížiť teplotu v miestnosti, znamená až 6-percentnú úsporu nákladov na kúrenie. Ak odchádzate v zime na dovolenku, kúrenie nevypínajte a nechajte temperovanie na asi 15-16 °C. V okolí radiátorov alebo konvektorov nechajte dostatočný priestor na voľné prúdenie vzduchu, ktoré zvyšuje účinnosť vykurovania. Znížený účinok spôsobujú aj záclony alebo závesy prekrývajúce radiátory.
Kto si nemôže dovoliť výmenu okien za plastové alebo drevené vákuové, ktoré znižujú únik tepelnej energie, nemal by zabúdať aspoň na utesnenie škár medzi stavbou a rámom okien. Módnym doplnkom a súčasne účinným izolátorom sú aj rolety alebo okenice. Na izoláciu vonkajších stien možno použiť aj popínavé rastliny, ktoré znižujú tepelné straty.
2. Kúpeľ v plnej vani stojí trikrát viac ako 6-minútové sprchovanie. V súčasnosti existujú úsporné sprchovacie hlavy. Ich cena nie je nízka, ale dokážu ušetriť až 30 percent teplej vody.
Kvapkajúci kohútik (asi 10 kvapiek za minútu) znamená stratu 170 litrov teplej vody za mesiac, čo je viac ako 2000 litrov za rok. Utesniť kohútik je určite lacnejšie.
Pri používaní bojlera na ohrev vody by mala byť teplota nastavená maximálne na 60 stupňov. Neprimeranej spotrebe sa dá predchádzať aj pravidelným odstraňovaním vodného kameňa z ohrievacích telies. Ak bojler dlhší čas nepoužívate, nezabudnite ho vypnúť.
3. Na treťom mieste vo „vyrábaní“ vysokých účtov sú elektrinou poháňané „kuchynské“ prístroje a osvetlenie. Ak plánujete kúpiť nové elektrické spotrebiče do domácnosti, neposudzujte ich iba podľa ceny a výkonu, ale predovšetkým podľa spotreby energie. Moderné prístroje sú oveľa úspornejšie. Výrobcovia rôznych kuchynských prístrojov pochopili nevyhnutnosť hospodárenia s energiou a preto ich výrobky nie sú len kvalitnejšie, ale majú aj podstatne nižšiu spotrebu energie. Napríklad chladničky a mrazničky majú až o 45 percent nižšiu spotrebu energie ako pred desiatimi rokmi. Chladničku a mrazničku umiestnite čo najďalej od tepelného zdroja (napríklad od sporáka) a na miesto, aby na ne nedopadalo slnečné žiarenie. Postavte ju tak, aby za zadnou časťou mohol voľne cirkulovať vzduch. Dvierka na chladničke nenechávajte dlho otvorené. Nesmiete zabúdať pravidelne odmrazovať chladničku, pretože už centimeter hrubá námraza zvyšuje náklady o 75 percent.
Aj automatické práčky spotrebujú o 20 percent menej vody a 22 percent menej elektriny ako pred desiatimi rokmi. Práčku sa snažte používať iba pri maximálnom využití a pri žehlení myslite na to, že príliš suchá alebo mokrá bielizeň spotrebuje na kvalitné vyžehlenie viac elektrickej energie. Na žehlenie jemnej bielizne môžete využívať aj zostatkové teplo vypnutej žehličky.
Pri varení na elektrickom sporáku by mal priemer hrncov približne zodpovedať priemeru platne sporáka. Počas varenia používajte pokrievku, ktorá vám ušetrí nielen čas, ale aj energiu. Na elektrickom sporáku treba zo začiatku variť na najvyššom stupni a tesne pred dosiahnutím bodu varu prepnúť na nižší stupeň.
(moj)