Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Aj údenie je kumšt, ktorý treba ovládať

Najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov je pred Vianocami

Hovorí sa, že nezdravé jedlá sú najchutnejšie. A je to pravda. Veď kto by nemal rád lahodne vyúdené klobásky, ružovkavú slaninku, dymom voňajúce rebrá a šunky? Na domácej zakáľačke sa ich dorobí dosť, ale ak nemáte vo dvore svojho domu postavenú vlastnú udiareň, alebo žijete v paneláku, máte problém. Mestské udiarne neexistujú a tak zostáva jediná možnosť, požiadať o službu niekoho, kto udiareň má a hlavne, kto údiť vie. Aby klobásky a slanina dostali tú správnu chuť alebo aby nesplesniveli, je potrebné dokonale ovládať tento kumšt. Emília Jedličková zo Zvolena sa v údení vyzná. Veď ako sama tvrdí, základy sa naučila od rodičov. K nim pridala vedomosti načerpané z literatúry a hlavne z praxe. „Žila som na dedine a rodičia chovali prasiatka. Výrobky bolo potrebné zakonzervovať a keďže vtedy neboli mrazničky, údili sme ich,“ spomína. Najväčší nápor a najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov má od známych a rodiny pred Vianocami. Vtedy vraj spáva len dve hodiny, lebo na údenie treba dohliadať. Druhá várka sa nahrnie po sviatkoch, na Fašiangy. Aj teraz jej v udiarni, ktorú má postavenú na dvore rodinného domu, visia klobásy a slanina. „Každý druh výrobku si vyžaduje svoje. Je rozdiel údiť klobásy a napríklad slaninu, či šunku,“ vysvetľuje pani Milka a dodáva: „Dôležitá je aj ich príprava. Záleží na tom, akú použijete papriku, ako je výrobok odstáty a koľko vody obsahuje. Toto všetko má vplyv na konečný výsledok.“ Klobásy údi pani Milka dve - tri hodiny denne, tri až päť dní, slaninu aj týždeň. „Slanina je dobre zaúdená vtedy, keď je na nej zaúdená koža. Dôležité je, aby bola aspoň týždeň pred údením v náleve a aby ešte trochu obschla,“ podelila sa so skúsenosťami. Šunku s kosťou je vraj potrebné pácovať až dvadsať dní, aby dobre prešla rôsolom. Ak sa v ňom objaví krv, je potrebné nálev vyliať a urobiť nový. V prípade, že šunku zle pripravíte, môže sa po vyúdení začať pri kosti kaziť.

Skryť Vypnúť reklamu

Na údenie stačí pani Jedličkovej malá drevená búdka a starý hrniec, do ktorého prikuruje. Nakladie do neho najskôr raždie na rozkúrenie, neskôr väčšie kusy dreva. „Raždie používam zo slivky a na kúrenie tvrdé drevo alebo piliny, napríklad z buka. V udiarni sa nesmie kúriť mäkkým drevom, lebo vypúšťa smolu, ktorá zhorí a vytvára sadze. Pred doúdením zvyknem pridávať aj za hrsť borievok, aby mäso od nich chytilo arómu,“ prezrádza tajomstvá úspešného údenia. Prikladať začína pani Milka vždy večer. Keďže hlavnou zásadou je, aby drevo nehorelo, len dymilo, musí na celý proces neustále dohliadať. „Pozriem sa z okna a keď sa dymí, viem, že sa údi. Keď ide dym pomenej, tak sa idem pozrieť, čo sa v udiarni deje,“ hovorí. Mäso údi len päť - šesť hodín v noci, vraj preto, že vtedy je chladnejšie. Cez deň ho necháva „odpočinúť“, aby nezhorklo. „Táto zima nie je najlepšia na údenie. Je dosť teplo. Najlepšie je, keď mrzne. Potom sú klobásy nadránom trochu primrznuté. Aj slaninu treba po údení nechať premrznúť. Ja vyúdenú slaninu dávam do chladničky, v ktorej teplotu nastavím na približne mínus 5 stupňov. Takto mi vydrží celý rok,“ dodáva pani Milka.

Skryť Vypnúť reklamu

J. SCHVARZBACHEROVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 808
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 923
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 509
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 643
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 481
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 480
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 250
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 198
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Meteorológovia očakávajú extrémne mrazy. Ilustračné foto.

Kraj pokračuje na prípravách obnovy, budova bývalého gymnázia zmení tvar

Budova v tvare písmena H sa premení na číslicu 8.

Bývalé gymnázium na Lipovci.

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?