Aj údenie je kumšt, ktorý treba ovládať

Najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov je pred Vianocami

Hovorí sa, že nezdravé jedlá sú najchutnejšie. A je to pravda. Veď kto by nemal rád lahodne vyúdené klobásky, ružovkavú slaninku, dymom voňajúce rebrá a šunky? Na domácej zakáľačke sa ich dorobí dosť, ale ak nemáte vo dvore svojho domu postavenú vlastnú udiareň, alebo žijete v paneláku, máte problém. Mestské udiarne neexistujú a tak zostáva jediná možnosť, požiadať o službu niekoho, kto udiareň má a hlavne, kto údiť vie. Aby klobásky a slanina dostali tú správnu chuť alebo aby nesplesniveli, je potrebné dokonale ovládať tento kumšt. Emília Jedličková zo Zvolena sa v údení vyzná. Veď ako sama tvrdí, základy sa naučila od rodičov. K nim pridala vedomosti načerpané z literatúry a hlavne z praxe. „Žila som na dedine a rodičia chovali prasiatka. Výrobky bolo potrebné zakonzervovať a keďže vtedy neboli mrazničky, údili sme ich,“ spomína. Najväčší nápor a najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov má od známych a rodiny pred Vianocami. Vtedy vraj spáva len dve hodiny, lebo na údenie treba dohliadať. Druhá várka sa nahrnie po sviatkoch, na Fašiangy. Aj teraz jej v udiarni, ktorú má postavenú na dvore rodinného domu, visia klobásy a slanina. „Každý druh výrobku si vyžaduje svoje. Je rozdiel údiť klobásy a napríklad slaninu, či šunku,“ vysvetľuje pani Milka a dodáva: „Dôležitá je aj ich príprava. Záleží na tom, akú použijete papriku, ako je výrobok odstáty a koľko vody obsahuje. Toto všetko má vplyv na konečný výsledok.“ Klobásy údi pani Milka dve - tri hodiny denne, tri až päť dní, slaninu aj týždeň. „Slanina je dobre zaúdená vtedy, keď je na nej zaúdená koža. Dôležité je, aby bola aspoň týždeň pred údením v náleve a aby ešte trochu obschla,“ podelila sa so skúsenosťami. Šunku s kosťou je vraj potrebné pácovať až dvadsať dní, aby dobre prešla rôsolom. Ak sa v ňom objaví krv, je potrebné nálev vyliať a urobiť nový. V prípade, že šunku zle pripravíte, môže sa po vyúdení začať pri kosti kaziť.

SkryťVypnúť reklamu

Na údenie stačí pani Jedličkovej malá drevená búdka a starý hrniec, do ktorého prikuruje. Nakladie do neho najskôr raždie na rozkúrenie, neskôr väčšie kusy dreva. „Raždie používam zo slivky a na kúrenie tvrdé drevo alebo piliny, napríklad z buka. V udiarni sa nesmie kúriť mäkkým drevom, lebo vypúšťa smolu, ktorá zhorí a vytvára sadze. Pred doúdením zvyknem pridávať aj za hrsť borievok, aby mäso od nich chytilo arómu,“ prezrádza tajomstvá úspešného údenia. Prikladať začína pani Milka vždy večer. Keďže hlavnou zásadou je, aby drevo nehorelo, len dymilo, musí na celý proces neustále dohliadať. „Pozriem sa z okna a keď sa dymí, viem, že sa údi. Keď ide dym pomenej, tak sa idem pozrieť, čo sa v udiarni deje,“ hovorí. Mäso údi len päť - šesť hodín v noci, vraj preto, že vtedy je chladnejšie. Cez deň ho necháva „odpočinúť“, aby nezhorklo. „Táto zima nie je najlepšia na údenie. Je dosť teplo. Najlepšie je, keď mrzne. Potom sú klobásy nadránom trochu primrznuté. Aj slaninu treba po údení nechať premrznúť. Ja vyúdenú slaninu dávam do chladničky, v ktorej teplotu nastavím na približne mínus 5 stupňov. Takto mi vydrží celý rok,“ dodáva pani Milka.

SkryťVypnúť reklamu

J. SCHVARZBACHEROVÁ

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 254
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 582
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 042
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 856
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 243
  1. Peter Bolebruch: Ako sa Miško, Richard, Milan rozhodli podporiť Robka. Lebo peniaze z EÚ treba a vraj sme právny štát.
  2. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  3. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  4. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  5. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  6. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  7. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  8. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 700
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 68 910
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 207
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 677
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 397
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 530
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 15 538
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 674
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Bolebruch: Ako sa Miško, Richard, Milan rozhodli podporiť Robka. Lebo peniaze z EÚ treba a vraj sme právny štát.
  2. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  3. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  4. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  5. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  6. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  7. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  8. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 700
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 68 910
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 207
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 677
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 397
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 530
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 15 538
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 674
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu