Čas zakáľačiek prichádza so zimou. Súčasťou tradičného obradu má byť od februára odobratie vzorky na vyšetrenie trichinely. To nemusí robiť len veterinárny lekár, ale aj mäsiar či samotný gazda. Vzorku veľkosti orecha (5 x 5 cm) odoberie z bráničných pilierov z obidvoch polovíc tela ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti. Zabalí ju do mikroténového alebo iného nepremokavého vrecúška a uloží do chladničky (nie do mrazničky!). Vypíše tiež krátky sprievodný formulár, ktorý pôjde so vzorkami do laboratória. Formulár poskytuje regionálna veterinárna a potravinová správa.
Riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene Oľga Luptáková novú zákonnú úpravu o monitorovaní ošípaných, chovaných pre domácu spotrebu, kvituje. „Ľudia by si mali uvedomiť, že je to v ich prospech. Zákon sa snaží ochrániť ich zdravie a život. Ak gazda ponúka zo svojej zabíjačky druhým napríklad klobásky, zostáva celkom na nich a ich osobnom riziku, či ich zjedia bez tepelnej úpravy,“ skonštatovala. Aj s pomocou starostov chcú robiť v obciach osvetu a najmä takzvaným mäsiarom – zabíjačkovým harcovníkom, ktorí zakáľačky dirigujú – vysvetľovať prínos vyšetrení na trichinelu. So starostami sa chcú dohodnúť aj na pomoci pri poskytovaní formulárov. „V sobotu sme mali prvú ohlásenú zabíjačku v Bzovíku. Formulár, ktorý musí majiteľ ošípanej vyplniť, sme poslali e-mailom starostke, ktorá ho ochotne poskytne majiteľovi. Odobratú vzorku nám môže priniesť, ale keďže pravidelne chodíme smerom na Krupinu, Detvu a Hriňovú, nie je problém dohodnúť sa s majiteľom, že nám vzorku nechá na dohodnutom mieste, a preto si nemyslím, že chovatelia budú mať s touto zákonnou úpravou problémy,“ dodala riaditeľka.
Zabíjačku ošípanej, ale i hovädzieho dobytka, treba nahlásiť Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe vo Zvolene. Na „zabíjačkovú pohotovosť“ zriadila i telefonickú linku 0908 912 679, na ktorú je možné oznámiť zabíjačku mimo úradných hodín. Zabíjačku treba nahlásiť najneskôr jeden pracovný deň vopred. Odobraté vzorky treba doručiť v prvý pracovný deň do Zvolena na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá sídli na Námestí SNP 50, alebo do Štátneho veterinárneho ústavu (Pod Dráhami 918, cesta k zimnému štadiónu). Odvoz vzorky po dohovore s chovateľom zabezpečí aj regionálna veterinárna a potravinová správa. Chovateľ teda kvôli vzorke do Zvolena cestovať nemusí.
(moj)