Začali to družstevníci
História pečenia celozrnných chlebíčkov v Podpoľaní siaha pred osemdesiaty deviaty rok. Prvé stroje doviezli do regiónu vtedy vychýrení družstevníci zo Slatinských Lazov. Po rozpade družstva a zániku prevádzky, vznikla eseročka Celpo. Hoci firma začala iba pred štyrmi rokmi, nadviazala na skúsenosti predchádzajúceho výrobcov, kde pracovali aj zakladatelia spoločnosti Celpo.
Dnes firma patrí v rámci V4 medzi piatich najväčších výrobcov celozrnných chlebíčkov. V Podpoľaní sa síce chytili aj ďalší výrobcovia, ich produkcia je však oveľa nižšia.
Pre normy súčasné i budúce
Zo začiatku sídlili v prenajatých priestoroch v Brezinách, teraz sú pri areáli detvianskej PPS-ky. Tu začali vlani v júli, paradoxne nie sú na detvianskom území - kataster už patrí k Očovej. Budova kedysi slúžila na výrobu kyslíka pre strojárstvo, potom bola dlho opustená, čo sa na nej aj prejavilo. „Vnútorné priestory sme rozdelili tak, aby spĺňali kritériá súčasných i budúcich noriem, kde budú požiadavky oveľa prísnejšie,“ povedal nám jeden z troch majiteľov firmy, Vlado Križmanek. Zamestnanec vchádza do šatne, kde sa odstrojí a cez sprchy prejde do ďalšej šatne. Teraz to hygienici ešte nevyžadujú, no vedenie firmy predpokladá, že k tomu o pár rokov dôjde. Aby potom nemuseli nič rekonštruovať, pripravili sa na zmeny už teraz.
Ako to všetko funguje?
Prvé stroje na pečenie celozrnných chlebíčkov vraj vymysleli v Austrálii. Neskôr sa dostali do Európy. Väčšinu výrobcov v európskych štátoch zásobovali technológiou Belgičania a presadili sa aj v krajinách strednej Európy. Princíp výroby je rovnaký. Navlhčené obilie sa dávkuje do lisu, ktorý má vyhrievané platne. Pomocou hydrauliky sa zrná rozdrvia. Uvoľnením tlaku dochádza k expanzii. V princípe je to ako pri pukancoch. Na rozdiel od nich je obilie vo vymedzenom priestore, v ktorom sa natlačí na seba a vytvorí chlebíček. Celozrnný chlebíček... Je úžasne jednoduchý a zdravý. „Veď pri výrobe sa okrem pšenice používa iba pitná voda,“ pripomenul spolumajiteľ Pavel Moravík. Variácií je však niekoľko. Do pšenice sa môže pridávať raž alebo ryža. Chlebíčky však robia aj čisto ryžové, prípadne sa kombinuje ryža a sója. Prednosťou týchto potravín je, že nepotrebujú žiadne konzervačné látky. Záruka na nemáčané chlebíčky je pritom až dvanásť mesiacov. Ani po tejto dobe sa však vnútorná hodnota chlebíčkov nezmení.
Slané i sladké
Pre mlsné jazýčky sú určené máčané chlebíčky. Ide o základný pšeničný alebo ryžový chlebíček v kakaovej, jogurtovej alebo karamelovej poleve. Najmladším druhom výrobkov sú však slané chlebíčky. „Reagovali sme na dopyt trhu, na ktorom sa žiadal takýto výrobok,“ vysvetlil ďalší z majiteľov, Ján Fekiač. Podľa neho však obsah soli nie je vôbec vysoký. Sú vlastne iba jemne prichutené a výborné napríklad i k pivu. Veď pomáhajú pri problémoch so žalúdočnou kyselinou.
Väčšina produkcie z Celpa ide na slovenský trh, exportujú však aj na maďarský, poľský a český trh. V každej krajine si miesto na trhu musia vybojovať, v každej sú totiž aj domáci výrobcovia. V Celpe sa však neustále snažia vymýšľať nové výrobky. Nikto totiž nespí. Aké to budú výrobky? To by sme už prezradili priveľa.
(ms)