Streda, 1. december, 2021 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Celozrnný chlebíček. Jednoduchý a zdravý

Máloktorá priemyselne vyrábaná potravina je taká jednoduchá. Za slovkom zloženie nájdete iba jediné: pšenica! Celozrnný chlebíček je preto skutočným c

Začali to družstevníci

História pečenia celozrnných chlebíčkov v Podpoľaní siaha pred osemdesiaty deviaty rok. Prvé stroje doviezli do regiónu vtedy vychýrení družstevníci zo Slatinských Lazov. Po rozpade družstva a zániku prevádzky, vznikla eseročka Celpo. Hoci firma začala iba pred štyrmi rokmi, nadviazala na skúsenosti predchádzajúceho výrobcov, kde pracovali aj zakladatelia spoločnosti Celpo.

Dnes firma patrí v rámci V4 medzi piatich najväčších výrobcov celozrnných chlebíčkov. V Podpoľaní sa síce chytili aj ďalší výrobcovia, ich produkcia je však oveľa nižšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre normy súčasné i budúce

Zo začiatku sídlili v prenajatých priestoroch v Brezinách, teraz sú pri areáli detvianskej PPS-ky. Tu začali vlani v júli, paradoxne nie sú na detvianskom území - kataster už patrí k Očovej. Budova kedysi slúžila na výrobu kyslíka pre strojárstvo, potom bola dlho opustená, čo sa na nej aj prejavilo. „Vnútorné priestory sme rozdelili tak, aby spĺňali kritériá súčasných i budúcich noriem, kde budú požiadavky oveľa prísnejšie,“ povedal nám jeden z troch majiteľov firmy, Vlado Križmanek. Zamestnanec vchádza do šatne, kde sa odstrojí a cez sprchy prejde do ďalšej šatne. Teraz to hygienici ešte nevyžadujú, no vedenie firmy predpokladá, že k tomu o pár rokov dôjde. Aby potom nemuseli nič rekonštruovať, pripravili sa na zmeny už teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako to všetko funguje?

Prvé stroje na pečenie celozrnných chlebíčkov vraj vymysleli v Austrálii. Neskôr sa dostali do Európy. Väčšinu výrobcov v európskych štátoch zásobovali technológiou Belgičania a presadili sa aj v krajinách strednej Európy. Princíp výroby je rovnaký. Navlhčené obilie sa dávkuje do lisu, ktorý má vyhrievané platne. Pomocou hydrauliky sa zrná rozdrvia. Uvoľnením tlaku dochádza k expanzii. V princípe je to ako pri pukancoch. Na rozdiel od nich je obilie vo vymedzenom priestore, v ktorom sa natlačí na seba a vytvorí chlebíček. Celozrnný chlebíček... Je úžasne jednoduchý a zdravý. „Veď pri výrobe sa okrem pšenice používa iba pitná voda,“ pripomenul spolumajiteľ Pavel Moravík. Variácií je však niekoľko. Do pšenice sa môže pridávať raž alebo ryža. Chlebíčky však robia aj čisto ryžové, prípadne sa kombinuje ryža a sója. Prednosťou týchto potravín je, že nepotrebujú žiadne konzervačné látky. Záruka na nemáčané chlebíčky je pritom až dvanásť mesiacov. Ani po tejto dobe sa však vnútorná hodnota chlebíčkov nezmení.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané i sladké

Pre mlsné jazýčky sú určené máčané chlebíčky. Ide o základný pšeničný alebo ryžový chlebíček v kakaovej, jogurtovej alebo karamelovej poleve. Najmladším druhom výrobkov sú však slané chlebíčky. „Reagovali sme na dopyt trhu, na ktorom sa žiadal takýto výrobok,“ vysvetlil ďalší z majiteľov, Ján Fekiač. Podľa neho však obsah soli nie je vôbec vysoký. Sú vlastne iba jemne prichutené a výborné napríklad i k pivu. Veď pomáhajú pri problémoch so žalúdočnou kyselinou.

Väčšina produkcie z Celpa ide na slovenský trh, exportujú však aj na maďarský, poľský a český trh. V každej krajine si miesto na trhu musia vybojovať, v každej sú totiž aj domáci výrobcovia. V Celpe sa však neustále snažia vymýšľať nové výrobky. Nikto totiž nespí. Aké to budú výrobky? To by sme už prezradili priveľa.

(ms)

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. U-Multirank: Trnavská univerzita prvá spomedzi slovenských VŠ
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!?
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  6. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Zmeny v systéme revíznych postupov
  9. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  10. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 30 872
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 679
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 874
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 672
  5. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 7 284
  6. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 402
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 726
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 040
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 198
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 163

Blogy SME

  1. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  2. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  3. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  4. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  5. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  6. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  8. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 903
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 828
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 957
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 984
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 591
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 487
  8. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 374
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Prvé koterce vznikli z vyradenej autobusovej zastávky.


TASR 5 h
Zrážka áut si vyžiadala jednu obeť.

Pri nehode sa zrazili dve autá.


30. nov

Diskusiu vysielame v stredu 1. decembra 2021 o 10. hodine


30. nov
Ilustračné foto.

Záchranári stihli ujsť.


TASR 30. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri nehode sa zrazili dve autá.


30. nov

Dôvodom plošného uzatvárania škôl a prechodu na dištančné vzdelávanie je zlá pandemická situácia v regióne.


9 h

Aktuálne majú hospitalizovaných 76 pacientov s covidom.


30. nov

Frank R. sa priznal, uzavrel dohodu. Leon V. trvá na svojej nevine.


30. nov

Blogy SME

  1. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  2. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  3. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  4. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  5. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  6. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  8. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 903
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 828
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 957
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 984
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 591
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 487
  8. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 374
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu