Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Celozrnný chlebíček. Jednoduchý a zdravý

Máloktorá priemyselne vyrábaná potravina je taká jednoduchá. Za slovkom zloženie nájdete iba jediné: pšenica! Celozrnný chlebíček je preto skutočným c

Začali to družstevníci

História pečenia celozrnných chlebíčkov v Podpoľaní siaha pred osemdesiaty deviaty rok. Prvé stroje doviezli do regiónu vtedy vychýrení družstevníci zo Slatinských Lazov. Po rozpade družstva a zániku prevádzky, vznikla eseročka Celpo. Hoci firma začala iba pred štyrmi rokmi, nadviazala na skúsenosti predchádzajúceho výrobcov, kde pracovali aj zakladatelia spoločnosti Celpo.

Dnes firma patrí v rámci V4 medzi piatich najväčších výrobcov celozrnných chlebíčkov. V Podpoľaní sa síce chytili aj ďalší výrobcovia, ich produkcia je však oveľa nižšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre normy súčasné i budúce

Zo začiatku sídlili v prenajatých priestoroch v Brezinách, teraz sú pri areáli detvianskej PPS-ky. Tu začali vlani v júli, paradoxne nie sú na detvianskom území - kataster už patrí k Očovej. Budova kedysi slúžila na výrobu kyslíka pre strojárstvo, potom bola dlho opustená, čo sa na nej aj prejavilo. „Vnútorné priestory sme rozdelili tak, aby spĺňali kritériá súčasných i budúcich noriem, kde budú požiadavky oveľa prísnejšie,“ povedal nám jeden z troch majiteľov firmy, Vlado Križmanek. Zamestnanec vchádza do šatne, kde sa odstrojí a cez sprchy prejde do ďalšej šatne. Teraz to hygienici ešte nevyžadujú, no vedenie firmy predpokladá, že k tomu o pár rokov dôjde. Aby potom nemuseli nič rekonštruovať, pripravili sa na zmeny už teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako to všetko funguje?

Prvé stroje na pečenie celozrnných chlebíčkov vraj vymysleli v Austrálii. Neskôr sa dostali do Európy. Väčšinu výrobcov v európskych štátoch zásobovali technológiou Belgičania a presadili sa aj v krajinách strednej Európy. Princíp výroby je rovnaký. Navlhčené obilie sa dávkuje do lisu, ktorý má vyhrievané platne. Pomocou hydrauliky sa zrná rozdrvia. Uvoľnením tlaku dochádza k expanzii. V princípe je to ako pri pukancoch. Na rozdiel od nich je obilie vo vymedzenom priestore, v ktorom sa natlačí na seba a vytvorí chlebíček. Celozrnný chlebíček... Je úžasne jednoduchý a zdravý. „Veď pri výrobe sa okrem pšenice používa iba pitná voda,“ pripomenul spolumajiteľ Pavel Moravík. Variácií je však niekoľko. Do pšenice sa môže pridávať raž alebo ryža. Chlebíčky však robia aj čisto ryžové, prípadne sa kombinuje ryža a sója. Prednosťou týchto potravín je, že nepotrebujú žiadne konzervačné látky. Záruka na nemáčané chlebíčky je pritom až dvanásť mesiacov. Ani po tejto dobe sa však vnútorná hodnota chlebíčkov nezmení.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané i sladké

Pre mlsné jazýčky sú určené máčané chlebíčky. Ide o základný pšeničný alebo ryžový chlebíček v kakaovej, jogurtovej alebo karamelovej poleve. Najmladším druhom výrobkov sú však slané chlebíčky. „Reagovali sme na dopyt trhu, na ktorom sa žiadal takýto výrobok,“ vysvetlil ďalší z majiteľov, Ján Fekiač. Podľa neho však obsah soli nie je vôbec vysoký. Sú vlastne iba jemne prichutené a výborné napríklad i k pivu. Veď pomáhajú pri problémoch so žalúdočnou kyselinou.

Väčšina produkcie z Celpa ide na slovenský trh, exportujú však aj na maďarský, poľský a český trh. V každej krajine si miesto na trhu musia vybojovať, v každej sú totiž aj domáci výrobcovia. V Celpe sa však neustále snažia vymýšľať nové výrobky. Nikto totiž nespí. Aké to budú výrobky? To by sme už prezradili priveľa.

(ms)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 916
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 896
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 219
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 199
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 684
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 639
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Systém sa neosvedčil.

7 h
Veronika sa narodila maminke Jarke 21. 1. 2021.

Aj zdravotníci čakali, či sa dnes niekto vypýta na svet.

13 h
Na križovatke pri zvolenskom sídlisku Západ.

Sanitka prevážala pacienta.

16 h
Dušan Andrašovský

Bol šikovný hokejista a stále to je skromný chalan. Dušan Andrašovský spomína na svoju bohatú kariéru.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

18 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

17 h

Muža našli už bez známok života.

23 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan