Gulášmajstri si tajomstvá strážili

Variť guláš, to nie je len tak... Najmä nie na súťaži, kde treba ulahodiť citlivým jazykom porotcov. Gulášmajster 2007 v Stožku je svojrázna súťaž pre kuchárov amatérov. Áno, smelo možno povedať, že pre kuchárov a nie kuchárky. Veď guláš je väčšinou mužsk

Cibuľu dal až za mäsom
Oficiálne detvianske družstvo tvorili Juraj Bódi, inak poslanec zastupiteľstva a Imrich Gužmer, ktorý je hlavným kontrolórom mesta. „Oproti vlaňajšku som úplne zmenil techniku varenia a aj pochutiny. Ak chce človek uspieť v súťaži, musí porotcov upútať niečím novým,“ povedal Juraj Bódi. Začal guláš netradične – na rozpálenú masť nedal cibuľu, ale hneď mäso. Až potom, keď pustilo šťavu, začal pridávať ostatné pochutiny, vrátane cibule. Použil tiež viac zeleniny a hodil i čili papričky.

Mäso z diviaka kombinované s hovädzinkou
Druhýkrát sa na súťaži vo varení gulášu zúčastnil Maroš Tumpach zo Zvolena, čo považoval za výhodu. „Mám už predsa nejaké skúsenosti,“ povedal takmer hrdo. A aký guláš navarili? „Dal by sa nazvať poľovníckym. Základ nášho gulášu tvorí mäso zo stehna divej svine, kombinované s kvalitnou mladou hovädzinkou,“ vysvetlil bez okolkov. Pomer nechcel zverejniť, vraj je to už predmetom tajomstva.

Zvolenčania v tíme Slatiských Lazov
Kým niektoré kuchárske tímy mali dovarené ešte predpoludním, iné sa pohľadom na hodinky vôbec netrápili a varili pokojne ako niekde na dovolenke. „Robíme taký klasický guláš. To znamená, na začiatku sme osmažili cibuľku, spolu s ňou sme dali ešte slaninku. Potom hovädzinu...,“ vysvetlil nám Štefan Mackovci. Podľa neho ani tak nejde o víťazstvo, dôležitejšie je, že sa zíde dobrá partia, ľudia sa zabavia a ešte k tomu aj dobre najedia. Pri tomto družstve bolo zaujímavé, že išlo tiež o Zvolenčanov, reprezentovali však farby Slatinských Lazov, kde majú chaty. Oslovila ich starostka a chatári súhlasili. Ako povedala nám, nabudúce dá dokopy tím z domácich kuchárov.

Glanc je vraj dôležitý
Čisto bravčový guláš varil málokto, väčšina ľudí mäso kombinovala. „Dúfam, že budeme úspešní,“ vyjadril sa s nádejou v hlase Peter Očenáš. Jeho družstvo však bolo kombinované až až. „Odkiaľ sme? No zo Stožku, z Čiech, Komárna a zo Zvolena,“ vymenoval gulášmajster Peter svoj dvanásťčlenný tím. Sám je kuchár, takže dobre vie, čo správny guláš má obsahovať. „Napríklad aj bylinky, červené vínko, borievku a na záver majoránku. Guláš by mal byť aspoň trochu pikantný,“ vysvetlil P. Očenáš. Dôležitá je vraj správna hustota a tiež takzvaný glanc na vrchu.

Ľahký stredoslovenský guláš
Presne takto nazval svoj produkt Robo Hraško. „Bravčovinka a hovädzinka... A ešte niečo, to je však tajné,“ dodal. Napokon svoje tajomstvo predsa len prezradil. Do gulášu hodili i trochu bravčového kolienka. Samozrejme, neúdeného. „Však nevaríme kapustu,“ vysvetlil Robo. Reprezentovali vraj Zvolen. A keď to chceme presnejšie, tak sú vraj reprezentantmi Zlatého Potoka. „A najpresnejšie bude, keď tam napíšete, že reprezentujeme vinotéku,“ doplnil R. Hraško.
Srnec a trochu hovädziny. Takéto zloženie takpovediac základných surovín mali vo svojom guláši Šulekovci z Kriváňa. Samozrejme, že šéfkuchárom bol otec Emil. V ich guláši už bolo takmer všetko potrebné, okrem tradičných pochutín ho vylepšili aj borievkou. Šulekovcom sa nakoniec podaril veľmi dobrý guláš a skončili na treťom mieste.

Všetko si doviezli na bicykloch
Kotlíky i kotly... Boli rôzne. Od klasických päťdesiatlitrových až po osemlitrové. „To je pokojne pre šestnásť ľudí,“ zhodnotil Jaroslav Lauko, ktorý varil guláš v jednom z tých menších kotlíkov. Jeho tím tvorili štyria ľudia, takže mali dostatočnú rezervu aj pre porotu. Varili klasiku – kombináciu hovädziny a bravčoviny. Čomu sa vyhýbali, to boli rôzne umelé ochucovadlá. „Všetko iba prírodné suroviny,“ dodal J. Lauko. Družstvo prišlo do Stožku z Detvy. Zaujímavosťou bolo, že išlo o jediný cyklotím na gulášmajstrovi. Na bicykloch mali upevnený kotlík a dokonca i pracovný stolík. Šťastím bolo, že napokon nevyhrali – veď prvou cenou bola práčka.

Roky robia rovnaký guláš
Najlepším gulášom bol podľa poroty produkt Mariána Kmeťa z Kriváňa a Jána Hukela zo Stožku. Bývalí kolegovia zo stožkárskeho Benzinolu sa do jelenieho gulášu pustili po deviatej a napokon všetko stihli načas. Ani oni nemali veľký kotlík – no postačil na nasýtenie celého tímu. A porota? O prvenstve vraj nebolo žiadnych pochybností. Kým o poradí na ďalších miestach dlho diskutovali, jednotku mali vybratú rýchlo. „Guláše začíname variť obyčajne 1. mája a potom ich varíme pri rôznych rodinných oslavách po celý rok. Na meniny, narodeniny i pri iných príležitostiach,“ vysvetlil Marián Kmeť.

Mäso namočili do vína
Neďaleko tímu cyklistov stáli silné motorky. Tie dávali každému najavo, že tu varia motorkári. Tak ako cyklisti, aj oni všetko priviezli na svojich strojoch. „Ešte aj stolík sme mali priviazaný na chrbte,“ zasmial sa Peter Matúška zo Stožku. Stretli sme ho pri kotlíku, ako poctivo miešal produkt motorkárov. A hoci ho viacerí jeho kolegovia nabádali, aby nič z tajomstva motorkárskeho gulášu neprezradil, dovolil nám do svojho kotlíka nakuknúť. „Mäso? To je hovädzí môčing, ku ktorému sme pridali aj hríby. Mäso sme však odvčera močili vo víne,“ vysvetlil nám P. Matúška. Vlani sa na gulášmajstrovi motorkári tiež zúčastnili, no nevyhrali. „To sme ešte nevedeli, čo je to glanc. Teraz to už vieme,“ povedal Peter a keďže sme netušili, o čom hovorí, dodal: „Glanc je šťava na vrchu. Podľa mňa je to masť, no to je nepodstatné. Porota však na tom bazíruje.“ Motorkári sa k vareniu postavili skutočne seriózne, ich cieľom bolo druhé miesto a sud piva. Uznajte, čo by robili s práčkou?

Varil aj bývalý starosta

Tri druhy mäsa použili aj vo firemnom tíme Asta. Gulášmajstrom nebol nikto iný ako bývalý starosta Slatiny Juraj Kováčik. Tri druhy mäsa? „Hovädzina, mäso z diviaka a tretie... To je tajomstvo,“ odvetil nám Juraj Kováčik. Naše naliehanie nám nebolo nič platné - kuchár sa zaťal. Ani presné zloženie korenín nám nepovedal. Tento tím varil v pomerne veľkom kotlíku – tiež medenom. Veď guláš robili nielen kvôli súťaži, ale aj pre zamestnancov firmy a pre hostí. Ako povedal nemenovaný člen tímu, do Stožku neprišli vyhrať – prišli sa s gulášom vyhrať. Aj J. Kováčik nám pripomenul, že tajomstvo dobrého gulášu je v medenom kotlíku.

Tretie miesto neobhájili
Vlaňajšie tretie miesto bolo prísľubom. Ivan Kostka zo Zvolena s rodinou zo Stožku vlani použili tri druhy mäsa a tento rok až štyri. „Bizón, stehno z kravy, bravčové rebrá som dal do toho vyvariť, no a ešte kilo diviny,“ vyrátal mäsový základ I. Kostka. Tisícdvesto korún iba za mäso. Z toho navaril pätnásť litrov gulášu. Jeho tím bol pomerne početný a tak vraj rozhodcom ostane iba ak spodok. Ako povedal hlavný kuchár, základ postavili na úspešnom guláši z vlaňajška.

Porota? Naslovovzatí odborníci...
Na guláši hodnotili hustotu, chuť, farbu i samotnú hustotu šťavy. „To sú hlavné kritériá, ktorých sa pridržiavame,“ povedal nám predseda poroty Jaroslav Bystriansky. Väčšina gulášov zo Stožku vraj spĺňala základné normy a mohli by byť pokojne v ponuke reštaurácií. Vyhrať však mohol iba jeden. Dôležitým kritériom bolo zahusťovanie. Mäso sa musí dobre vydusiť do šťavy, až potom má vraj ten správny glanc. Nie všetci to dodržali, niektorí mäso príliš rýchlo zaliali vodou. Porotcovia koštovali a koštovali, chvíľu uvažovali a potom zapisovali body. Nepoplietli sa im pri tom množstve chute? „Keď si potrebujem vyčistiť jazyk, napijem sa minerálky a dám si z čierneho chleba,“ dodal predseda poroty. A potom môže pokračovať ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu


Riaditeľ nebol riaditeľom, starosta starostom...
Čo kotlík, to nejaká partia. Jedni neoficiálne reprezentovali obec či mesto, iní zasa súkromné firmy. Narazili sme na partie narýchlo pozbierané, i ľudí, ktorých spájalo dlhoročné priateľstvo. Čo mali všetky tímy spoločné, bola pohoda, s akou sa krútili okolo kotlíkov. Tu nebol riaditeľ riaditeľom, ani starosta starostom. varili ľudia, ktorí sa prišli zabaviť, trochu sa odreagovať od každodenných starostí a navyše si porovnať svoje kuchárske umenie s inými. Ceny neboli dôležité. Výhrou bola už samotná účasť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. S týmto smartfónom ti frajer na dovolenke urobí dokonalé fotky
  2. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  5. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  6. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  7. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  8. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  2. TIPOS spustil novú kampaň
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  5. S týmto smartfónom ti frajer na dovolenke urobí dokonalé fotky
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  7. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  1. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 11 672
  2. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 6 973
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 6 033
  4. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 4 069
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 585
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 3 537
  7. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu? 3 420
  8. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy? 3 418
  1. Viktor Pamula: Joe the First
  2. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  3. Ján Valchár: Izraelská Salámího metóda (nazdravie Okenou!)
  4. Veronika Mešková: O biznise s intuíciou, adopcii a zdravotných ťažkostiach 2
  5. Martin Pollák: Kreslený humor XIX
  6. Ján Škerko: Za stenami našej jaskyne
  7. Miroslav Ferkl: Čo sa deje?
  8. Niko Staš: 4 doliny, 3 plesá, 2 chaty a 1 pohorie: ako si užiť prázdne Tatry aj cez víkend
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 105 762
  2. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 36 237
  3. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 173
  4. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 13 209
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 907
  6. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 10 261
  7. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode? 9 993
  8. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 6 908
  1. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  2. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  3. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  4. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  5. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?
  6. Marcel Rebro: Taxík do zóny smrti
  7. Radko Mačuha: Alojz Hlina má niečo čo Fico nikdy nebude mať.
  8. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Strakoš kolesár je už aj u nás na pokraji vyhynutia.

Ide o vlajkový druh, ktorý nám ukazuje stav krajiny.


Sandra Demitrová reprezentuje Slovensko v e-športovom hokeji.

Hrala na troch svetových šampionátoch.


Zažite kopec zábavy s Vlakovou patrolou ZSSK.

Ak máte doma malých objaviteľov, milovníkov vláčikov a veľa energie, máme pre vás tip na sobotu.


Vo via ferratovom svete na Skalke pribudli novinky.

Trasu predĺžili o štyridsať metrov.


  1. Viktor Pamula: Joe the First
  2. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  3. Ján Valchár: Izraelská Salámího metóda (nazdravie Okenou!)
  4. Veronika Mešková: O biznise s intuíciou, adopcii a zdravotných ťažkostiach 2
  5. Martin Pollák: Kreslený humor XIX
  6. Ján Škerko: Za stenami našej jaskyne
  7. Miroslav Ferkl: Čo sa deje?
  8. Niko Staš: 4 doliny, 3 plesá, 2 chaty a 1 pohorie: ako si užiť prázdne Tatry aj cez víkend
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 105 762
  2. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 36 237
  3. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 173
  4. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 13 209
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 907
  6. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 10 261
  7. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode? 9 993
  8. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 6 908
  1. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  2. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  3. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  4. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  5. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?
  6. Marcel Rebro: Taxík do zóny smrti
  7. Radko Mačuha: Alojz Hlina má niečo čo Fico nikdy nebude mať.
  8. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu