V minulých dňoch mohli nájsť hubári niektoré teplomilné druhy húb, ktorým neprekážajú ani extrémne vysoké teploty. Podľa mykológa Stanislava Glejduru sú to však väčšinou zákonom chránené huby, ktoré sa na konzumáciu nehodia.
Priaznivé podmienky na rast húb sa s príchodom extrémnych horúčav skončili. Hubárske lokality v okresoch Zvolen, Detva a Krupina už neponúkajú takmer nič. „Dobrá hubárska sezóna bola na konci júna, potom to už slablo. Teraz je už na huby veľmi teplo a sucho,“ povedal mykológ Stanislav Glejdura. „Vo vyšších polohách, napríklad v Nízkych Tatrách, sa ešte hubám celkom darí, v pomerne veľkom množstve tam rastú hríby smrekové.“ Hubári môžu v týchto dňoch nájsť niektoré teplomilné druhy húb, tie sa však podľa slov mykológa na konzumáciu nehodia a navyše sú zákonom chránené. „Môže to byť napríklad Fechtnerov hríb, ktorý našiel kolega pred niekoľkými dňami na Urpíne. Predtým sa dal nájsť hríb dubový, príveskatý, siné huby, hojne rástli suchohríby, kozáky hrabové, veľa bolo aj plávok a muchotrávok červenkastých. Na rozdiel od jedovatej muchotrávky červenej je červenkastá výborná jedlá huba,“ ozrejmil Glejdura. Aké množstvo húb nazbieral, to povedať nevedel. „Nepristupujem k hubárčeniu ako klasický hubár, huby ani nepočítam, ani ich nevážim. Nie som konzumný naháňač rekordov,“ povedal s úsmevom. Dodal ešte, že občas natrafil v lesoch tohto regiónu aj na muchotrávku tigrovanú, kým zelenú nevidel ani raz. „Ak poprší, je možné, že sa zjaví aj muchotrávka zelená,“ upozorňuje, „aby však podhubie ožilo, zrážky by museli byť výrazné.“ Smrteľne jedovaté muchotrávky zelené začali hojne rásť minulý týždeň na hornej Nitre. Pretože v týchto slnečných dňoch sú farebne značne variabilné, neskúsení hubári si ich môžu pomýliť s jedlými pečiarkami. Veľmi dobrá hubárska sezóna bola minulý týždeň v Žilinskom kraji, podľa mykológa Jána Pagáča tam v predstihu rastú aj jesenné druhy húb, ako sú masliaky či bedle. Podľa neho si tam hubári prídu na svoje. Hovorí, že mnohí hubári si mylne myslia, že huby vyrastú hneď po daždi. „Neznamená to, že keď večer zaprší, zajtra už budú huby, na to treba určité obdobie, lebo aj huba sa musí vyvíjať určitý čas,“ dopĺňa Pagáč.