25. sep 2007 o 0:00
Dni mesta mali premiéru
Majstrovstvá Hontu v jedení cícerovej kaše s maslom vychádzajú z tradície, že to v minulosti bolo v tejto oblasti typické jedlo.
(moj) Externý prispievateľ
Krupina – Minulý týždeň žilo mesto oslavami. Bohatý program na kultúrne, športové aj spoločenské udalosti trval od štvrtku do nedele. Dni mesta Krupina mali premiéru, a to vskutku veľkolepú. Mesto chce týmito dňami nadviazať na oslavy, ktoré bývali v Krupine pred zhruba dvadsiatimi rokmi. Do programu osláv zaradila samospráva aj prvé majstrovstvá Hontu v jedení cícerovej kaše s maslom. „Podľa análov bola cícerová kaša kedysi typickým jedlom pre hontiansku oblasť, preto sme sa rozhodli pre toto jedlo,“ ozrejmil Rastislav Pertzian z tamojšieho kultúrneho centra. „Traja súťažiaci ju nedojedli, ale väčšine chutila,“ dodal. Súťaž trvala hodinu aj dvadsať minút, Rastislav Pertzian, ktorý akciu moderoval, do zápolenia postupne vyzýval odvážlivcov z hľadiska. Nazbieralo sa ich dvadsať, medzi nimi aj niekoľko žien. Okrem domácich sa do kaše s chuťou pustili aj hostia; keďže súčasťou osláv bol aj jesenný jarmok, boli to najmä jarmoční predavači zo Zvolena, Žiaru nad Hronom či Žiliny. Porciu kaše najrýchlejšie zdolal tínedžer Marek Hakel, zvládol ju za 29 sekúnd. Za ním skončil 8-ročný Leonard Žilka s časom 35 sekúnd a na treťom mieste sa umiestnil ďalší mladý súťažiaci Marek Lačný s časom 50 sekúnd. Súťažiaci, ktorý skončil posledný, zdolával kašu celé tri minúty. Víťazi dostali špeciálne antikorové lyžičky s vyrytým poradovým číslom, ktoré v rebríčku súťažiacich obsadili, a k nim ešte vecné ceny.
Cícer bol súčasťou jedálneho lístka už v antike. Severnú Európu dobyl v priebehu stredoveku. Od 15. storočia sa vyskytoval v strave dedinských ľudí, neskôr očaril aj mestskú gastronómiu, dovtedy vyhradenú výlučne mäsitým pokrmom. Tak sa v priebehu storočia recepty s cícerom rozšírili. Podľa Arabov cícer dokonca zvyšuje sexualitu, no ktovie, čo spôsobil súťažiacim, ktorí kašu zapíjali jarmočným burčiakom.