Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Čo jedávali naši predkovia

Mäso uprednostňovali údené, pečené sa stalo módnym pred druhou svetovou vojnou.

V minulosti dávali ľudia v našom regióne hlavný dôraz na raňajky, preto boli najvýdatnejšie. Spravidla sa skladali z halušiek, ktoré posýpali tvarohom, bryndzou či makom a poliali rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou. Obed tvorilo mäso, zvyčajne baranie, prípadne bravčové. Obedovali však iba cez letné poľné práce, inak sa pravidelne jedlo len ráno a večer. Obedy začali domácnosti uplatňovať až po prvej svetovej vojne, aj to len v zimných mesiacoch, pričom obed tvorili rôzne polievky z mlieka, prípadne prevarené mlieko a v ňom pokrájaný suchý chlieb. Večera pozostávala z uvarených zemiakov, tie patrili k základu potravy. Jedávali ich v kapuste, alebo ich polievali rozškvarenou slaninou a zapíjali kyslým mliekom, srvátkou a žinčicou. Variantom boli zemiaky pečené s maslom. Zemiaky si na jeseň, a takisto kapustu, zaobstarávala každá rodina, potom sa už nemuseli „báť zimy“, a táto tradícia sa vo väčšine rodín udržala dodnes. Dôležité miesto v jedálničku mal chlieb, na Podpoľaní sa však do konca 19. storočia piekol zriedkavo. Vždy sa ho upieklo v domácnosti naraz viac, aby „dlhšie vydržal“. Na chlieb pripravovali múku zomletú z raže, menej z jačmeňa.
Okrem bravčoviny a baraniny kupovali ľudia aj hovädzinu, ale len na výročné sviatky a len na polievku. Pravidelne, každú sobotu, ju začali kupovať až od druhej svetovej vojny. Mäso sa jedávalo hlavne údené; vyúdené kúsky rozvešali po povale, odkiaľ ho brali podľa potreby. Približne pred druhou svetovou vojnou už začali konzumovať aj pečené mäso, slepačinu však jedávali len varenú. Čo sa týka kačíc a husí, tie do prvej svetovej vojny chovali len na predaj, na stoly v domácnostiach sa začala dostávať až počas prvej ČSR.
Nápojom na slávnostné príležitosti bola pálenka, takzvaný gajst, ktorý riedili vodou v pomere 1 : 3. Tradíciu, samozrejme, mala aj hruškovica, slivovica, čerešňovica či rožovka. Menej používali víno – to museli kupovať. V 19. storočí sa vyskytli ojedinelé prípady varenia piva, ktoré sa od druhej svetovej vojny stalo denným a obľúbeným nápojom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 338
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 855
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 381
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 460
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 182
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 844
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 326
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 138
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

43m
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

7 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

21 h
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

24 h

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

13 h

Už ste čítali?