Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Čo jedávali naši predkovia

Mäso uprednostňovali údené, pečené sa stalo módnym pred druhou svetovou vojnou.

V minulosti dávali ľudia v našom regióne hlavný dôraz na raňajky, preto boli najvýdatnejšie. Spravidla sa skladali z halušiek, ktoré posýpali tvarohom, bryndzou či makom a poliali rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou. Obed tvorilo mäso, zvyčajne baranie, prípadne bravčové. Obedovali však iba cez letné poľné práce, inak sa pravidelne jedlo len ráno a večer. Obedy začali domácnosti uplatňovať až po prvej svetovej vojne, aj to len v zimných mesiacoch, pričom obed tvorili rôzne polievky z mlieka, prípadne prevarené mlieko a v ňom pokrájaný suchý chlieb. Večera pozostávala z uvarených zemiakov, tie patrili k základu potravy. Jedávali ich v kapuste, alebo ich polievali rozškvarenou slaninou a zapíjali kyslým mliekom, srvátkou a žinčicou. Variantom boli zemiaky pečené s maslom. Zemiaky si na jeseň, a takisto kapustu, zaobstarávala každá rodina, potom sa už nemuseli „báť zimy“, a táto tradícia sa vo väčšine rodín udržala dodnes. Dôležité miesto v jedálničku mal chlieb, na Podpoľaní sa však do konca 19. storočia piekol zriedkavo. Vždy sa ho upieklo v domácnosti naraz viac, aby „dlhšie vydržal“. Na chlieb pripravovali múku zomletú z raže, menej z jačmeňa.
Okrem bravčoviny a baraniny kupovali ľudia aj hovädzinu, ale len na výročné sviatky a len na polievku. Pravidelne, každú sobotu, ju začali kupovať až od druhej svetovej vojny. Mäso sa jedávalo hlavne údené; vyúdené kúsky rozvešali po povale, odkiaľ ho brali podľa potreby. Približne pred druhou svetovou vojnou už začali konzumovať aj pečené mäso, slepačinu však jedávali len varenú. Čo sa týka kačíc a husí, tie do prvej svetovej vojny chovali len na predaj, na stoly v domácnostiach sa začala dostávať až počas prvej ČSR.
Nápojom na slávnostné príležitosti bola pálenka, takzvaný gajst, ktorý riedili vodou v pomere 1 : 3. Tradíciu, samozrejme, mala aj hruškovica, slivovica, čerešňovica či rožovka. Menej používali víno – to museli kupovať. V 19. storočí sa vyskytli ojedinelé prípady varenia piva, ktoré sa od druhej svetovej vojny stalo denným a obľúbeným nápojom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 922
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 335
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 487
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 121
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 762
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 816
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 453
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 422
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 557
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 535
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

Ilustračné foto.
Technická univerzita vo Zvolene.

Vo Zvolene bude 20 odberných miest

Mesto pripravilo odporúčania času aj ulíc.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?