2. okt 2007 o 0:00
Čo jedávali naši predkovia
Mäso uprednostňovali údené, pečené sa stalo módnym pred druhou svetovou vojnou.
(moj) Externý prispievateľ
V minulosti dávali ľudia v našom regióne hlavný dôraz na raňajky, preto boli najvýdatnejšie. Spravidla sa skladali z halušiek, ktoré posýpali tvarohom, bryndzou či makom a poliali rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou. Obed tvorilo mäso, zvyčajne baranie, prípadne bravčové. Obedovali však iba cez letné poľné práce, inak sa pravidelne jedlo len ráno a večer. Obedy začali domácnosti uplatňovať až po prvej svetovej vojne, aj to len v zimných mesiacoch, pričom obed tvorili rôzne polievky z mlieka, prípadne prevarené mlieko a v ňom pokrájaný suchý chlieb. Večera pozostávala z uvarených zemiakov, tie patrili k základu potravy. Jedávali ich v kapuste, alebo ich polievali rozškvarenou slaninou a zapíjali kyslým mliekom, srvátkou a žinčicou. Variantom boli zemiaky pečené s maslom. Zemiaky si na jeseň, a takisto kapustu, zaobstarávala každá rodina, potom sa už nemuseli „báť zimy“, a táto tradícia sa vo väčšine rodín udržala dodnes. Dôležité miesto v jedálničku mal chlieb, na Podpoľaní sa však do konca 19. storočia piekol zriedkavo. Vždy sa ho upieklo v domácnosti naraz viac, aby „dlhšie vydržal“. Na chlieb pripravovali múku zomletú z raže, menej z jačmeňa.
Okrem bravčoviny a baraniny kupovali ľudia aj hovädzinu, ale len na výročné sviatky a len na polievku. Pravidelne, každú sobotu, ju začali kupovať až od druhej svetovej vojny. Mäso sa jedávalo hlavne údené; vyúdené kúsky rozvešali po povale, odkiaľ ho brali podľa potreby. Približne pred druhou svetovou vojnou už začali konzumovať aj pečené mäso, slepačinu však jedávali len varenú. Čo sa týka kačíc a husí, tie do prvej svetovej vojny chovali len na predaj, na stoly v domácnostiach sa začala dostávať až počas prvej ČSR.
Nápojom na slávnostné príležitosti bola pálenka, takzvaný gajst, ktorý riedili vodou v pomere 1 : 3. Tradíciu, samozrejme, mala aj hruškovica, slivovica, čerešňovica či rožovka. Menej používali víno – to museli kupovať. V 19. storočí sa vyskytli ojedinelé prípady varenia piva, ktoré sa od druhej svetovej vojny stalo denným a obľúbeným nápojom.