Štvrtok, 21. november, 2019 | Meniny má Elvíra

Je to tajomstvo hory a tá nehovorí

Poľovnícky sviatok v Pliešovciach má štvorročnú históriu. Tretí rok ho zavŕšila súťaž o najlepší hubertovský guľáš, varený - ako inak - výlučne z diviny.

Tohtoročnému Dňu svätého Huberta, ktorý sa konal v Pliešovciach 22. septembra, počasie na rozdiel od viacerých predchádzajúcich ročníkov prialo. Počasie je pre vydarenú atmosféru tohto poľovníckeho sviatku dôležité, pretože oslavy robia pod holým nebom, vrátane ekumenickej zjednocujúcej bohoslužby pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri.

Súčasťou osláv boli poľovnícke trhy, pre návštevníkov pripravili aj zábavný program a pre deti množstvo atrakcií, medzi inými vyhliadkovú jazdu na konskom záprahu. Compania historického šermu Ancile zo Zvolena zabávala ľudí ukážkami šermu a učila ich strieľať z kuše aj luku, stredovekých strelných zbraní. „Ancile bol kedysi posvätný štít v Bizancii a pod týmto menom sa združuje skupina ľudí, ktorí sa zaujímanú o neskorú gotiku, teda o obdobie rytierstva,“ vysvetlil Marek Bolf, ktorý je vo Zvolene známym mestským bubeníkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poľovnícky sviatok zavŕšila súťaž o najlepší hubertovský guľáš, do ktorého sa zapojilo osem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Babinej a Dobrej Nivy. Päťčlenná porota ochutnávala anonymné vzorky guľášu; aby nevedela, čí guľáš práve hodnotí. „Súťažiaci neprekročili hranice ani osolenia, ani opaprikovania, ktorýkoľvek guľáš mohli pokojne konzumovať aj deti,“ skonštatoval jeden z členov poroty, prednosta Obvodného úradu vo Zvolene Miroslav Náhlik. Prezradil, že guľáš uprednostňuje hustejší, nie polievkový a radšej si dá menej pikantný, aby po prvom súste dokázal vnímať aj ďalšie. „Mám rád, keď je v guľáši divina kombinovaná s bravčovinou alebo hovädzinou. A nesmie byť ani príliš slaný. Čo sa týka súťažných guľášov, všetky boli dobré,“ doplnil.

Okrem neho guľáše hodnotil katolícky farár Ladislav Jurčík zo Sásy, riaditeľ vojenského folklórneho súboru Imrich Ľalík, podnikateľ Jozef Lušnák a za Mikroregión Pliešovská kotlina starosta Brezín Igor Klein. Súťaž vyhralo mužstvo Poľovníckeho združenia 5 vrchov z Dobrej Nivy, druhé miesto prisúdila porota družstvu Obecné lesy Sása, tretie miesto obsadili Obecné lesy Dobrá Niva. Aj keď, priznajme, to hodnotenie je podobné ako pri ženách či pri víne: koľko ľudí, toľko chutí...

Víťazi svoje guľášové tajomstvo prezradiť nechceli. „Je to tajomstvo hory a tá neprehovorí,“ skonštatoval s úsmevom šéfkuchár Ján Koreň. Niečo z toho tajomstva nám nakoniec predsa len prezradil. „Bol to lanštiak, čiže dvojročný diviak,“ povedal šéfkuchár, ktorý dohliadal aj na guľáš svojich dobronivských kolegov z obecných lesov. Keďže prakticky obidva guľáše robili spolu, obidva boli z lanštiaka a do obidvoch použili tie isté ingrediencie, mali by získať rovnaké ohodnotenie. Keď sme sa snažili vypátrať odlišnosť medzi nimi, šéfkuchár prezradil: „Do víťazného sme použili originálnu masť z diviaka, do guľáša obecných lesov sme masť kúpili. A kým víťazný sme varili v medenom kotlíku, ten druhý v klasickom, smaltovanom...“

Svoje guľášové tajomstvo nechceli vyzradiť ani kuchári Obecných lesov Sása, ktorí obsadili druhé miesto. „To sú finty, ktoré sa neprezrádzajú, ale bol to guľáš z jeleňa,“ povedal nám Rastislav Hanák. V trojročnej histórii súťaže si zatiaľ zakaždým odniesli niektorú cenu. Prvý ročník pred dvoma rokmi vyhrali, vlani skončili druhí a tento rok takisto. Okrem guľášu varili aj iné poľovnícke špeciality: držkový perkelt a z vnútorností z diviny Jagerek. „Už vlani sme navrhovali, aby sa urobila súťaž aj vo varení týchto ďalších typických poľovníckych jedál, no zatiaľ sa náš návrh neujal, takže tieto špeciality tu iba predávame,“ doplnil Rastislav Hanák.

Ďalšie družstvá okrem diviaka a jeleňa použili do guľášu mäso z daniela a lane, sám starosta Pliešoviec Štefan Sýkora však má najradšej guľáš baraní. „Ale rád si dám aj guľáš z diviny, len nech je v ňom veľa mäsa,“ prezradil so smiechom. Všetky súťažné guľáše starostove nároky spĺňali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zažite svoj vlastný úspech
  2. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  4. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  5. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  6. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  7. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  8. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  9. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  10. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  1. CUPRA si podmanila parížske nebo
  2. Radšej škola ako metla
  3. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  4. Zažite svoj vlastný úspech
  5. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  6. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 13 009
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 815
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 794
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 209
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 930
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 869
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 036
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 254
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 038
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 321

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Iba 7-ročný talent zo Zvolena vyhral súťaž v športovom lezení

Boris Kuzma uspel v konkurencii starších detí.

Iba 7-ročný Boris Kuzma (v strede v černom) uspel vo svojej kategórii.

Nenastúpila na liečenie, ide do väzenia

Zvolenčanka dostala nepodmienečný trest za marenie výkonu úradného rozhodnutia.

V Pliešovciach sa zišla dobrá partia, zhodujú sa Kudlík s Malatincom

Jesennú časť IV. ligy skupiny Juh hodnotia dvaja hráči Pliešoviec.

Domnik Kudlík a Jozef Malatinec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V známom prievidzskom hypermarkete horelo

K požiaru došlo dnes popoludní. Ľudí z budovy okamžite evakuovali.

Kamión oprel o stĺp

Hasiči zasahujú pri odstraňovaní následkov rannej nehody ťahača s návesom pri Beluši.

Údržba horského priechodu Donovaly bude počas zimy komplikovaná

Na časti cesty nebude možné používať chemický posyp.

Havária na odkalisku: Dolinou sa valila voda

Po daždi dve z troch odkalísk pri Dúbrave nevydržali nápor vody, nastal havarijný stav.

Vybrali SME

Už ste čítali?