DETVA. V zelených zásterách sa okolo mlynčeka a kotlov šikovne zvŕtali členovia celého poslaneckého zboru z Detvy, ako aj niektorí pracovníci mestského úradu. Stošesťdesiatkilovú svinku kúpili poslanci za vlastné. „Je to prvý ročník, no dúfam, že nebude posledným a budeme v tom pokračovať,“ povedala nám poslankyňa Jana Boráková, ktorá bola iniciátorkou zabíjačky. Všetky investície zabezpečili poslanci, výťažok z predaja výrobkov venovali na charitu. Ceny boli symbolické. Kým chlapi krájali a mleli mäso, ženy čistili črevá. Klasické zabíjačkové rozdelenie prác. „My sme dievčatá z dediny, takže to vieme,“ dodala presvedčivo ďalšia poslankyňa Anna Pivolusková.
Dedinská zabíjačka bola vždy spoločenskou udalosťou, pri ktorej sa rodina schádzala a stmeľovala, v Detve sa na nej stmeľoval poslanecký zbor.
Majstrom mäsiarom bol na zabíjačke Imrich Sekereš. Spýtali sme sa ho na klobásový recept. „Na päťdesiat kilo ide necelé kilo soli. Teraz asi dáme aj celé, pretože táto poľská soľ je akási slabšia,“ začal vyratúvať mäsiar. Ostatné ingrediencie, ako papriku, korenie a rascu dáva odhadom. „Musia byť pekné červené a tiež tuhé. Korenia veľa nedávam, radšej pridám papriky,“ dodal. Teraz už po zabíjačkách veľmi nechodí, no v minulosti ich absolvoval neúrekom. „Niekedy som zabil aj stopäťdesiat svíň,“ odhadol mäsiar, ktorý je vyučeným mechanikom. Stopäťdesiat svíň v jednej zabíjačkovej sezóne.
Detviansky primátor Ján Šufliarský bol na zabíjačke v úlohe gazdu. Aj on dostal zelenú zásteru, no ešte uprostred zabíjačky ju mal čistú. Niekto predsa musel dávať na všetko pozor.
Vianočný jarmok však nebol iba o nákupoch a zabíjačke. Ešte dopoludnia vystúpili na pódiu pri fontáne folklórne súbory, dychová hudba a o štvrtej popoludní začal v Dome kultúry A. Sládkoviča program Predvianočná idyla.