ZVOLEN. Potraviny, ktoré uvádzajú na trh chovatelia a pestovatelia, sú kontrolované veterinárnymi lekármi a inšpektormi potravinového dozoru. Drobní pestovatelia a chovatelia, ktorých produkcia je určená na spotrebu v ich vlastnej kuchyni, nemajú možnosť zistiť, či výrobky, ktoré vyprodukujú, nie sú zdraviu škodlivé. Preto im Regionálna veterinárna a potravinová správa vo Zvolene ponúka jedinečnú príležitosť dať si ich otestovať.
Počas dvoch pondelkov – 19. a 26. mája, budú pracovníci správy zbierať vzorky čerstvej zeleniny a vajec, ktoré potom odošlú do Štátneho veterinárneho a potravinového úradu v Dolnom Kubíne, kde ich vyšetria a o výsledkoch budú pestovateľov informovať listom. Testovať budú obsah dusičnanov v jarnej zelenine a prítomnosť salmonely vo vajíčkach.
Keďže v našom regióne je veľa usadlostí na lazoch a ich obyvatelia by mali problém svoje produkty doniesť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu do Zvolena, môžu ich nechať na obecnom úrade, kde zároveň vyplnia objednávku na bakteriálne vyšetrenie potravín. Vzorka na testovanie musí obsahovať pol kila jarnej zeleniny alebo najmenej 5 vajec.
Projekt pod názvom Bezpečné produkty z domácej produkcie prebieha pod záštitou ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej.
Autor: SCHV