
PLIEŠOVCE. Ani chladné počasie neodradilo stovky ľudí od návštevy Dňa svätého Huberta, piateho ročníka poľovníckeho svia-tku, ktorým vzdávajú hold ulovenej zveri. Slávnosť sa začala na námestí ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri, ktorá, dekorovaná pod pódiom, vznešene pri bohoslužbe dopĺňala atmosféru svia-tku. Ako obeta tu bol vystavený sedemročný jeleň osmorák, dva kapry a kačka s káčerom.
Program vyplnili sokoliari, folklór, ľudová muzika, nechýbal jarmok s poľovníckou tematikou a deti sa mohli zapojiť do viacerých zábavných súťaží a atrakcií. V kultúrnom dome sprístupnili výstavu trofejí poľovníkov z tohto regiónu, najvzácnejším exponátom bolo parožie čerstvo uloveného 13-ročného jeleňa, nepravidelného „dvadsaťtoráka“, medzi poľovníkmi označovaného za zlatú korisť. Návštevníci mohli vidieť aj preparáty hláv jeleňa, srnca, líšky, daniela, muflóna, divej morky a vďaka expozícii múzea zo Sv. Antona aj zvieratá, ktoré v našich lesoch nevidieť.
Súčasťou osláv je každoročne súťaž o najlepší poľovnícky guľáš. „Každý rok sme varili len guľáš, no súťažiaci chceli zmenu. Keďže poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality, tento rok sme vyhlásili súťaž o najlepšiu svätohubertovskú špecialitu. Výber špeciality sme ponechali na súťažiacich,“ povedal starosta Plie-šoviec Štefan Sýkora. Súťažilo sedem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej.
Porotu, ktorá hodnotila jedenásť špecialít, najviac zaujalo pečené diviačie mäso podávané s pečenými zemiakmi. Družstvo Obecných lesov Babiná ho pripravovalo na podomácky vyrobenom woku. „Zhotovili sme ho z diskov, aké používajú družstevníci na oranie pôdy. Dieru v strede sme zavarili, pripevnili naň stojan a pod wok sme založili oheň. Neviem, kto je autorom patentu, my sme to odkukali,“ ozrejmil šéf lesov František Kolarčík. „Mäso sme robili na spôsob živánky. Keďže sme tu nechceli zdržovať, mäso sme si predpiekli doma, tu ho len prihrievame, a v stredu woku pečieme zemiaky s cibuľou,“ doplnil.
Druhé miesto si v 60-litrovom kotli vymiešali vlaňajší víťazi, Poľovnícke združenie Päť vrchov Dobrá Niva. Zostali verní guľášu z diviny. „Neviem, či vyhráme, majstri sú tu všetci dobrí,“ povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Ján Koreň. „Receptúru sme nemenili. Je to klasika; mäso z ročného diviaka, prírodné koreniny, trochu hríbov a dobrá domáca bravčová masť.“ Okrem guľášu pripravili v partnerstve s obecnými lesmi aj smaženú kapustu s klobásou a knedľou a ponúkali aj vlastné dobronivské kvasinkové pivo.
Trojku naj uzavreli Obecné lesy Pliešovce s kapustnicou s diviačím mäsom, hríbmi, slaninou a klobásou.
Na fotografii je šéfkuchár Igor Ďuriš zo Zvolena, poľujúci v revíri s Babinčanmi, pri špeciálnom podomácky vyrobenom woku.