Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
SVIATOK POĽOVNÍKOV ZAČALI MODLITBAMI

Súťažili o najlepšiu poľovnícku špecialitu

Dedinou sa v sobotu niesla vôňa hory a diviny.


PLIEŠOVCE. Ani chladné počasie neodradilo stovky ľudí od návštevy Dňa svätého Huberta, piateho ročníka poľovníckeho svia-tku, ktorým vzdávajú hold ulovenej zveri. Slávnosť sa začala na námestí ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri, ktorá, dekorovaná pod pódiom, vznešene pri bohoslužbe dopĺňala atmosféru svia-tku. Ako obeta tu bol vystavený sedemročný jeleň osmorák, dva kapry a kačka s káčerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Program vyplnili sokoliari, folklór, ľudová muzika, nechýbal jarmok s poľovníckou tematikou a deti sa mohli zapojiť do viacerých zábavných súťaží a atrakcií. V kultúrnom dome sprístupnili výstavu trofejí poľovníkov z tohto regiónu, najvzácnejším exponátom bolo parožie čerstvo uloveného 13-ročného jeleňa, nepravidelného „dvadsaťtoráka“, medzi poľovníkmi označovaného za zlatú korisť. Návštevníci mohli vidieť aj preparáty hláv jeleňa, srnca, líšky, daniela, muflóna, divej morky a vďaka expozícii múzea zo Sv. Antona aj zvieratá, ktoré v našich lesoch nevidieť.

Súčasťou osláv je každoročne súťaž o najlepší poľovnícky guľáš. „Každý rok sme varili len guľáš, no súťažiaci chceli zmenu. Keďže poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality, tento rok sme vyhlásili súťaž o najlepšiu svätohubertovskú špecialitu. Výber špeciality sme ponechali na súťažiacich,“ povedal starosta Plie-šoviec Štefan Sýkora. Súťažilo sedem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotu, ktorá hodnotila jedenásť špecialít, najviac zaujalo pečené diviačie mäso podávané s pečenými zemiakmi. Družstvo Obecných lesov Babiná ho pripravovalo na podomácky vyrobenom woku. „Zhotovili sme ho z diskov, aké používajú družstevníci na oranie pôdy. Dieru v strede sme zavarili, pripevnili naň stojan a pod wok sme založili oheň. Neviem, kto je autorom patentu, my sme to odkukali,“ ozrejmil šéf lesov František Kolarčík. „Mäso sme robili na spôsob živánky. Keďže sme tu nechceli zdržovať, mäso sme si predpiekli doma, tu ho len prihrievame, a v stredu woku pečieme zemiaky s cibuľou,“ doplnil.

Druhé miesto si v 60-litrovom kotli vymiešali vlaňajší víťazi, Poľovnícke združenie Päť vrchov Dobrá Niva. Zostali verní guľášu z diviny. „Neviem, či vyhráme, majstri sú tu všetci dobrí,“ povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Ján Koreň. „Receptúru sme nemenili. Je to klasika; mäso z ročného diviaka, prírodné koreniny, trochu hríbov a dobrá domáca bravčová masť.“ Okrem guľášu pripravili v partnerstve s obecnými lesmi aj smaženú kapustu s klobásou a knedľou a ponúkali aj vlastné dobronivské kvasinkové pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trojku naj uzavreli Obecné lesy Pliešovce s kapustnicou s diviačím mäsom, hríbmi, slaninou a klobásou.

Na fotografii je šéfkuchár Igor Ďuriš zo Zvolena, poľujúci v revíri s Babinčanmi, pri špeciálnom podomácky vyrobenom woku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 917
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 215
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 066
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 167
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 136
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 462
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 260
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 962
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Sídlo Kronospanu vo Zvolene.

Nová výroba drevovláknitých dosiek má poskytnúť 130 nových pracovných miest.

3 h
Ilustračné foto.

Čísla už zverejnila aj Krupina a Hriňová.

17 h
Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

24 h
Tomas Sholl v drese Detvy

Thomas Sholl poriadne rozvíril hladinu vody na Podpoľaní.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23 h

Pozitivita je zatiaľ nízka.

18 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

18 h

Už ste čítali?