Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky
SVIATOK POĽOVNÍKOV ZAČALI MODLITBAMI

Súťažili o najlepšiu poľovnícku špecialitu

Dedinou sa v sobotu niesla vôňa hory a diviny.


PLIEŠOVCE. Ani chladné počasie neodradilo stovky ľudí od návštevy Dňa svätého Huberta, piateho ročníka poľovníckeho svia-tku, ktorým vzdávajú hold ulovenej zveri. Slávnosť sa začala na námestí ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri, ktorá, dekorovaná pod pódiom, vznešene pri bohoslužbe dopĺňala atmosféru svia-tku. Ako obeta tu bol vystavený sedemročný jeleň osmorák, dva kapry a kačka s káčerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Program vyplnili sokoliari, folklór, ľudová muzika, nechýbal jarmok s poľovníckou tematikou a deti sa mohli zapojiť do viacerých zábavných súťaží a atrakcií. V kultúrnom dome sprístupnili výstavu trofejí poľovníkov z tohto regiónu, najvzácnejším exponátom bolo parožie čerstvo uloveného 13-ročného jeleňa, nepravidelného „dvadsaťtoráka“, medzi poľovníkmi označovaného za zlatú korisť. Návštevníci mohli vidieť aj preparáty hláv jeleňa, srnca, líšky, daniela, muflóna, divej morky a vďaka expozícii múzea zo Sv. Antona aj zvieratá, ktoré v našich lesoch nevidieť.

Súčasťou osláv je každoročne súťaž o najlepší poľovnícky guľáš. „Každý rok sme varili len guľáš, no súťažiaci chceli zmenu. Keďže poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality, tento rok sme vyhlásili súťaž o najlepšiu svätohubertovskú špecialitu. Výber špeciality sme ponechali na súťažiacich,“ povedal starosta Plie-šoviec Štefan Sýkora. Súťažilo sedem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotu, ktorá hodnotila jedenásť špecialít, najviac zaujalo pečené diviačie mäso podávané s pečenými zemiakmi. Družstvo Obecných lesov Babiná ho pripravovalo na podomácky vyrobenom woku. „Zhotovili sme ho z diskov, aké používajú družstevníci na oranie pôdy. Dieru v strede sme zavarili, pripevnili naň stojan a pod wok sme založili oheň. Neviem, kto je autorom patentu, my sme to odkukali,“ ozrejmil šéf lesov František Kolarčík. „Mäso sme robili na spôsob živánky. Keďže sme tu nechceli zdržovať, mäso sme si predpiekli doma, tu ho len prihrievame, a v stredu woku pečieme zemiaky s cibuľou,“ doplnil.

Druhé miesto si v 60-litrovom kotli vymiešali vlaňajší víťazi, Poľovnícke združenie Päť vrchov Dobrá Niva. Zostali verní guľášu z diviny. „Neviem, či vyhráme, majstri sú tu všetci dobrí,“ povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Ján Koreň. „Receptúru sme nemenili. Je to klasika; mäso z ročného diviaka, prírodné koreniny, trochu hríbov a dobrá domáca bravčová masť.“ Okrem guľášu pripravili v partnerstve s obecnými lesmi aj smaženú kapustu s klobásou a knedľou a ponúkali aj vlastné dobronivské kvasinkové pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trojku naj uzavreli Obecné lesy Pliešovce s kapustnicou s diviačím mäsom, hríbmi, slaninou a klobásou.

Na fotografii je šéfkuchár Igor Ďuriš zo Zvolena, poľujúci v revíri s Babinčanmi, pri špeciálnom podomácky vyrobenom woku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  2. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  3. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  4. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  5. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  6. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  7. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  8. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  9. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 767
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 900
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 281
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 995
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 311
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 573
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 686
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 685
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 568
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 666
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Úspešný naturálny kulturista Peter Winkler.

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Už ste čítali?