Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Slovenskú bryndzu ohrozuje poľská

Poľská bryndza, ktorá sa objavila na našom trhu, je lacnejšia, ale nekvalitnejšia.

Vo Zvolenskej Slatine vyrobia ročne tisíc ton bryndze.Vo Zvolenskej Slatine vyrobia ročne tisíc ton bryndze. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Cech slovenských bryndziarov má obavy z poľskej konkurencie. Obchodné reťazce začali predávať bryndzu, ktorá má pôvod v Poľsku a ktorá má podľa údajov na obale len 30-percentný podiel ovčieho mlieka.

V porovnaní s našou bryndzou, ktorá v súlade s normami obsahuje najmenej 50 percent ovčieho mlieka, je neporovnateľne lacnejšia. Nie však pre spotrebiteľa, ale pre obchodníka.

bryndza_moj.jpg

Niektorí spracovatelia bryndze nám doslova podkopávajú nohy, hovorí Sven Harman. FOTO: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Nespĺňa naše normy

Keď sa slovenská bryndza dostala pod ochranu Európskej únie, ochranná značka mala pomôcť odstaviť z trhu falšovateľov bryndze, ktorí nedodržiavali minimálny 50-percentný podiel ovčej zložky, stanovenej potravinovým kódexom. Mohli ju predávať výrazne pod cenu, čím znevýhodňovali ostatných výrobcov, ktorí normu dodržiavali. Ovčie mlieko je totiž takmer štvornásobne drahšie ako kravské.

Cech bryndziarov aj zväz chovateľov oviec a kôz požiadali ministerstvo pôdohospodárstva o ochranu a pomoc pre výrobcov slovenskej bryndze. „Potravinový kódex aj právne normy stanovujú, že podiel ovčieho mlieka po prepočte na sušinu má mať viac ako 50 percent hmotnosti," povedal riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman.

Skryť Vypnúť reklamu

„Certifikačné orgány potvrdili, že výroba bryndze končí jej zabalením. Bryndzu vyrobenú v Poľsku balí jedna zo slovenských mliekarní, čo znamená, že výrobný proces končí na Slovensku. Mliekareň je preto v nadväznosti na naše normy povinná dodržať minimálny 50-percentný podiel ovčieho mlieka."

Zavádzajúci názov

Obchody výrobok predávajú pod názvom Tatranská bryndza. Podľa Harmana takýto názov zákazníka zavádza, pretože si bryndzu automaticky spojí s našimi Tatrami a považuje ho za tradičný slovenský výrobok.

„Nie každý zákazník si obal výrobku detailne prečíta, navyše, údaje na obale sú malými písmenami," dodal Harman. „Niektorí spracovatelia na Slovensku nám doslova podkopávajú trh. Je to ignorovanie všetkých slovenských výrobcov bryndze, ktorí štyri roky bojovali za to, aby dostala ochrannú značku únie. A to iba pre dosiahnutie rýchleho zisku bez ohľadu na kvalitu."

Skryť Vypnúť reklamu

Dosah krízy ešte nepoznajú

Ročne sa na Slovensku vyrobí vyše 4000 ton bryndze. Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine jej vyprodukuje za rok 1000 ton. Dnes stojí pred problémom riešenia dôsledkov celosvetovej hospodárskej krízy, ale zároveň je nútená riešiť aj nečisté praktiky a snahy niektorých ziskuchtivých podnikateľov.

„Ľudia v dôsledku finančnej krízy kupujú menej, ale to neznamená, že majú kupovať menej kvalitné výrobky. Každý spotrebiteľ by si mal pri nákupe dôkladne preveriť, čo nakupuje."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 846
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 116
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 552
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 111
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 702
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 546
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 557
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 470
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 390
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 307
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Viktor Kubenko v anglickej lige.

Titul majstra Slovenska Viktorovi Kubenkovi tesne unikol. Viac o sebe prezradil v rubrike Športové naj.

1 h
Pri Dobrej Nive sa zrazili dva kamióny.

Pre nehodu je premávka len v jednom jazdnom pruhu.

1 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

20 h
Z divadelného workshopu pripravovanej inscenácie Čepiec.

Prvú tohtoročnú premiéru by chceli uviesť v marci.

24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

22 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

17 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

25. jan

Už ste čítali?