Za torty, slávnostné misy, aj za gejše.
ZVOLEN. Štrnásty ročník medzinárodnej súťaže kuchárskeho a cukrárskeho umenia prilákal do Hradca Králové špičky kulinárstva z celých Čiech aj Slovenska. Súťažiaci z radov kuchárov pripravovali napríklad slávnostnú misu pre osem ľudí, teplé aj studené predkrmy či menu pre jednu osobu s piatimi chodmi. Cukrári predvádzali svoje najlepšie výtvory pri príprave slávnostnej torty či teplých a studených dezertov.
Na súťaži nazvanej Gastro Hradec 2009, ktorú pripravila Asociácia kuchárov a cukrárov v Česku, sa prezentovali aj štyria žiaci Strednej odbornej školy vo Zvolene. Ich majstrovstvo odborná porota ocenila umiestneniami na najvyšších priečkach.
Zlatá medaila pre celý tím
V odbore cukrár reprezentovali zvolenskú školu dve žiačky. „Zdenka Sirotová súťažila v disciplíne Umelecké cukrárstvo. Pripravila exponáty z medového cesta s veľkonočnou tematikou a získala zlatú medailu," hovorí riaditeľka školy Alžbeta Staníková. „Miroslava Kanianská sa predviedla v disciplíne Dve torty na rozličnú tému pre dvanástich ľudí s vykrojením jednej porcie k degustácii. Torty maľovala a zdobila jarnou tematikou a získala striebornú medailu."
Ako kuchári bojovali o umiestnenie žiaci Peter Babic a Martin Očenáš. Babica za slávnostnú rybaciu misu pre osem osôb ocenila porota striebornou medailou. Očenáš v disciplíne Slávnostná misa pre jednu osobu a Reštauračná misa pre dve osoby tiež zabodoval, porota mu za jeho diela udelila bronzovú medailu.
„Kreativitu našich žiakov, ich zručnosť, využitie moderných trendov v gastronómii, ale aj dokonalosť vypracovania porota vysoko ocenila nielen slovne. Všetci štyria získali zlatú medailu ako družstvo za odbory kuchár a cukrár," spresňuje riaditeľka.
Zdenka Sirotová (vľavo) získala zlato, Miroslava Kanianská striebro.
Triumfovala, hoci je amatérka
Hradec Králové privítal okolo tristo súťažiacich. Zdenka Sirotová sa presadila v naozaj silnej konkurencii, hoci je iba amatérka. Zo zlatej medaily má obrovskú radosť. Cukrársku výrobu študuje popri materskej dovolenke. Štúdium je trojročné, Sirotová je v poslednom ročníku.
Cukrárskemu umeniu sa venuje viac ako pätnásť rokov. „Začínala som s medovníčkami, no začiatky boli ťažké, nie všetko mi vyšlo tak, ako malo. Veď som vtedy mala iba pätnásť," zasmeje sa a dodáva, že je prakticky samoukom. „Baví ma všetko, čo sa týka ručných prác. Venujem sa štrikovaniu, robila som vajíčka s voskom, no zistila som, že najviac ma napĺňa modelovanie cukrárskych výrobkov."
Ani po získaní výučného listu sa nemieni cukrárstvu venovať profesionálne. „Výroba cukrárskych výtvorov, zvlášť torty, si žiada veľa času, ak chcem, aby bola naozaj pekné, dokonalé, nedá sa to odfláknuť. Nechcem ich vyrábať ako na bežiacom páse, to by bola sériová výroba, nie umenie. Cukrárstvo zostane len mojím koníčkom."
Zaujali aj „zvolenské gejše"
„Úspech našich cukrárov a kuchárov zdvojnásobili žiačky odborov kozmetik a kaderník na súťaži Dukla Cup 2009, ktorú organizovala Stredná škola služieb v českom Bruntále," hovorí riaditeľka školy. „Súťažili v účesovej tvorbe, v disciplíne nail art a v líčení, témou bola gejša."
Školu za kaderníkov reprezentovala Saša Boľošová s modelkou Luciou Nguyenovou, za odbor kozmetik sa súťaže zúčastnila Mária Hudecová s modelkou Dominikou Líškovou. Obidve žiačky získali vo svojich kategóriách prvé miesta a odniesli si aj cenu divákov.
„Naši žiaci dokázali, že sú šikovní, zruční a kreatívni. Samozrejme, zásluhu na ich úspechoch majú aj majstri odborného výcviku, ktorí ich podrobujú hodinám tvrdého tréningu," dopĺňa riaditeľka. „Umiestnenia našich žiakov na najvyšších priečkach zvyšujú kredit školy, preto sme súťažiacich aj ich majstrov ocenili finančnými odmenami."