Tohtoročná sezóna je hubársky výnimočná. Mykológ Stanislav Glejdura hovorí, že podobnú úrodu nepamätá dlhé roky. Huby, dodáva, rastú vo všetkých oblastiach Slovenska a to aj na miestach, ktoré neboli na rast húb bohaté. Takže radí, že vôbec nemusíte ísť s košom do známych lokalít, naopak. Teraz sa viac oplatí ísť tam, kam nechodí priveľa hubárov. Bohato rastú v celej lokalite Zvolena, Bystrice, na Podpoľaní, v Kremnických, Štiavnických vrchoch, a napríklad aj v Kováčovej. No o konkrétnych lokalitách hovoriť nemožno, rastú všade. Podľa informácií mykológa je predpoklad, že hubárska sezóna bude pokračovať pomerne dlho, keďže pravidelne prší.
Našťastie sa zatiaľ nevyskytli smrteľné otravy. Národné toxikologické centrum však už tento rok zaznamenalo 46 intoxikácií, z toho štyri muchotrávkou zelenou.
Glejdura upozorňuje na tri jedovaté druhy, ktoré sú v tomto období pre hubárov nebezpečenstvom, ak si ich pomýlia s jedlými druhmi. Je to práve muchotrávka zelená, hodvábnica veľká a pavučinovec plyšový, rastú najmä pod bukmi, dubmi a hrabmi. Odporúčanie odborníkov znie stále rovnako: jeme len tie huby, ktoré dobre poznáme a zásadne neexperimentujeme.
„Mnohí však majú plné košíky húb, ktoré síce nepoznajú, ale páčia sa im, no a tak ich vyzbierajú a donesú domov, to už rozum zastáva,“ dopĺňa odborník a hovorí: „Dnes už nemá každý doma atlas húb, ale možno má internet, na stránke nahuby.sk je obrovské množstvo fotiek, informácií, bohatý atlas, informácie o lokalitách, kde rastú... Možno tam vidieť aj fotografie vzácnych druhov húb, tie, samozrejme, nie sú určené na konzumovanie, pretože sú zákonom chránené. Fotografi však nálezy vzácnych druhov mapujú a ukázalo sa, že za posledné dva týždne sa ich objavilo mimoriadne veľa,“ dodáva.
Dubáky, masliaky, kozáky, kuriatka, ale aj bedle sú v košíkoch najčastejšie. Možno nájsť aj vynikajúcu muchotrávku červenkastú, chutnú hubu, no Glejdura ju odporúča zbierať len tým, ktorí ju naozaj dobre poznajú.
Autor: JAR