DETVA. Vernisážou o 17. hodine otvoria 8. júla v Podpolianskom múzeu výstavu Výroba bryndze na Podpoľaní. Je tretím pokračovaním z cyklu výstav o ovčiarstve, pastierskej ľudovej kultúre a bryndziarstve na Podpoľaní so zámerom vybudovať stálu expozíciu. Návštevníkom ponúkne pohľady do historickej, ale aj súčasnej výroby bryndze, ktorá čaká na získanie ochranného zemepisného označenia udeľovaného Európskou úniou.
„Oblasť pod Poľanou nemala v minulosti núdzu o salaše. Nie náhodou sa práve na našich lazoch vytvorili podmienky pre vznik prvej bryndziarne, a to už v 18. storočí,“ uviedla pracovníčka múzea Elena Műhl-bergerová.
„Na vývoji slovenskej bryndze má veľkú zásluhu práve majiteľ tejto bryndziarne Ján Vagač, rodák zo Starej Turej, kde vlastnil mäsiarstvo. V roku 1787 založil v Detve prvú bryndziereň, ktorá šírila dobré meno Detvy a Podpoľania takmer 200 rokov. Postupne vznikali v regióne ďalšie bryndziarne. V roku 1892 Teodor Wallo, zvolenský bryndziar, vynašiel a zaviedol výrobu mäkkej roztierateľnej bryndze z ovčieho syra, akú poznáme dodnes. V histórii bryndziarskeho priemyslu na Podpoľaní nesmieme opomenúť také rodiny, ako sú Molecovci zo Zvolenskej Slatiny, Wittmanovci zo Zvolena či rodiny Jozefa Soca z Dobrej Nivy a Galbavých z Detvy. Kým v iných pastierskych regiónoch bryndzu postupne nahrádzali iné druhy mliečnych výrobkov, u nás zostala dominujúcim produktom salašníckeho chovu oviec,“ozrejmila.
Výstava bude sprístupnená do konca augusta.
Autor: MOJ