Guláš je zakaždým malým experimentom

Súťaž vo varení gulášu bola súčasťou Dní vidieka a okrem kotlíkov s doďaleka rozvoniavajúcimi gulášmi priniesla aj množstvo dobrej zábavy.

STOŽOK. Účasť dvakrát taká ako vlani, no miesta bolo stále dosť. „Zvládneme tu aj sto družstiev,“ povedala trochu nadnesene starostka Stožku Jana Klimová. Gulášmajster 2008 mal príchuť rekordnú. Jeho tretí ročník, ktorý sa uplynulú sobotu uskutočnil v Stožku, prilákal až štyridsaťosem súťažných družstiev. „Organizačne zvládneme naozaj aj stovku gulášov, iba neviem, čo by na to povedala rozhodcovská komisia, keby ich mala všetky okoštovať,“ zasmiala sa starostka. Z takmer päťdesiatky gulášov sa po prvom hodnotení dostalo ďalej trinásť finalistov. Rozhodovalo ďalšie kolo ochutnávania, ktoré dalo zabrať chuťovým pohárikom poroty. A prečo trinásť? Veď obec, tak ako aj v minulosti, zabezpečila sedem cien. „Niektorí účastníci sú zároveň aj našimi sponzormi a prispievajú ďalšími cenami,“ dodala starostka. Pri guláši napokon nejde o víťazstvo, každý guláš robený v atmosfére dobrej pohody, priateľstva a porozumenia musí byť dobrý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ženy sú vraj precízne
Prvý ročník súťaže vo varení gulášu vyhral Francúz Dennis Bertiny, hoci viac ako svoj podiel na víťazstve už vtedy preferoval prácu celého tímu, v ktorom bol spolu so svokrom a manželkou. „My nemáme hlavného kuchára, všetci máme na varení rovnaký podiel,“ povedal diplomaticky Bertiny. Napriek tomu je v tomto tíme receptúra presne organizovaná. Podľa neho musí byť v tíme aj žena, pretože ženy sú vraj, na rozdiel od mužov, precízne. „Majú taký presný cit,“ dodal síce lámanou slovenčinou, no dostatočne zrozumiteľne Bertiny. Na rozdiel od víťazného gulášu spred dvoch rokov sa tentoraz rozhodli trochu experimentovať. „Guláš je zakaždým malý experiment,“ dodala jeho manželka Elena.

Guláš varí, no neje
Rodina i priatelia... Väzby medzi jednotlivými členmi družstiev boli rôzne. „Toto je trojboj. Hovädzina, bravčovina a divina - na špeciálny spôsob upravená. Robíme to na austrálsky spôsob. Kto si ho dá, robí obrovské skoky. Odporúčal by som ho aj našim olympionikom,“ povedal s úsmevom Alan Bujdák. Jeho guláš je vraj vždy originálom. „Vždy sa pomer surovín a ingrediencií trocha zmení,“ dodal. Túto skutočnosť nám napokon potvrdili takmer pri každom kotlíku. Alan Bujdák sa zúčastnil už na prvom ročníku gulášmajstra. „Prvé zaregistrované číslo bolo naše, takže - kto tu začal s varením guláša,“ dodal A. Bujdák. Na tento ročník sa tiež zaregistrovali už tri mesiace dopredu. Pritom Alan Bujdák je už osemnásť rokov vegetariánom. Guláš navarí , no nezje. „Som ako prezident, tiež potrebujem okolo seba „koštovačov“, ktorí to ochutnajú,“ vysvetlil a dodal: „Varím ho pre iných a s radosťou, aj preto je aj dobrý.“ A jeho guláš chutil aj porote, skončil na štvrtom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzinu nezohnali, jahňacina je drahá...
Starosta Podkriváňa Jozef Malatinec síce guláš vie navariť, na oficiálnej súťaži však miesto šéfkuchára prenechal Jozefovi Sarvašovi, ktorý má predsa len väčšie skúsenosti. Podkrivánčania sa rozhodli pre guláš z bravčoviny z celkom pragmatických dôvodov. „Hovädzinu som nezohnal a jahňacina je drahá,“ prezradil Jozef Sarvaš. Bravčový guláš sa pripravuje rovnako ako aj iný, treba ho vraj iba viac prichutiť. Kým iní sa stále zabávali s gulášom, Podkrivánčania už oheň využívali na opekanie zemiakov a mäsa. „Popri guláši máme každý rok na pohostenie aj trochu zemiakov, syra alebo mäska,“ dodal. Veď pri stanovišti sa vždy zastavilo pár známych.

Víťazný guláš napokon navarilo družstvo číslo 12, ktoré viedol Jozef Strelec. Gulášmajster začínal ráno a končil rovnako ráno – po tanečnej zábave. Energiu získanú z tak výdatného jedla, akým guláš nepochybne je, treba niekde spotrebovať.

SkryťVypnúť reklamu


Autor: MS

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 156
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 879
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 670
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 848
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 024
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 869
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 501
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 312
  1. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  2. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  3. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  4. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  5. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  6. Julius Kravjar: Obmedzená suverenita alebo Kto chce biť, palicu si nájde
  7. Timotej Opálek: Mark Pritchard & Thom Yorke - Tall Tales
  8. Peter Štefãnik: Historické paralely a ich slabé miesta
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 804
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 747
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 391
  4. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 10 848
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 041
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 676
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 939
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 812
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Podpis zmluvy

Stredoslovenská energetika (SSE) a spoločnosť FUERGY uzatvorili strategickú spoluprácu a prinášajú na trh inovatívne smart energetické riešenie – Infimeo.


Dočasné opatrenie bude trvať päť dní.


Pripravujú stretnutie rôznych generácií Kremničanov.


TASR

Zmeny sa dotknú Tatier aj krátkych trás, zľavy ostávajú.


  1. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  2. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  3. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  4. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  5. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  6. Julius Kravjar: Obmedzená suverenita alebo Kto chce biť, palicu si nájde
  7. Timotej Opálek: Mark Pritchard & Thom Yorke - Tall Tales
  8. Peter Štefãnik: Historické paralely a ich slabé miesta
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 804
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 747
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 391
  4. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 10 848
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 041
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 676
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 939
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 812
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu