Písmo:A-|A+
diskusia (0)
ZVOLEN. Ešte pred niekoľkými dňami viacerých prekvapovala kukurica na niektorých poliach. Žeby na ňu zabudli? Minulý týždeň sa však už aj na tieto polia dostali kombajny a kukuricu pozbierali. Podľa poľnohospodárov to vraj nie je nič nezvyčajné. „Kukurica sa pestuje na siláž a na zrno. Tá na zrno je napríklad v Kanade na poli aj celú zimu,“ povedal nám riaditeľ regionálneho úradu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej správy vo Zvolene Ondrej Šmál. Podľa neho nič nebráni ani našim hospodárom, aby to robili rovnako. Potom však rozdiel medzi Slovenskom a Kanadou predsa len našiel. „Nekradne sa tam tak, ako u nás,“ dodal. Farmár nepotrebuje skladové priestory a taktiež ušetrí na sušení kukurice. Naši farmári sa však vo väčšine prípadov snažia dostať úrodu čo najskôr pod strechu už aj kvôli spomínanému zlodejskému neduhu. Aj tak vraj straty na úrode tvoria desať a niekedy až dvadsať percent. Priemerná úroda kukurice v našom regióne je 3,1 tony na hektár, čo nie je vysoká úroda. Tento rok je však cena omnoho priaznivejšia ako v minulých rokoch. „Teraz sa dá predať akékoľvek množstvo kukurice na zrno. Cena sa vyšplhala až na osemtisíc korún za tonu,“ dodal O. Šmál. Pestovanie kukurice má stúpajúci trend. Využíva sa v živočíšnej výrobe, je dôležitou súčasťou krmiva pre dojnice. Klasická metóda uskladňovania kukurice do silážnych jám stále pretrváva, no objavujú sa aj úplne nové. „Najnovšou je uskladňovanie do rukáva. Ide o veľký rukáv z umelej hmoty, do ktorého sa mliaga a tlačí kukurica,“ vysvetlil O. Šmál. Je to vraj najmodernejšia technológia. Ako všetko nové, ani rukáv nie je najlacnejší. Najbližšie ho používajú farmári v Očovej a v Detve. Kúpiť si takéto zariadenie pri pestovaní na pár hektároch by sa vraj neoplatilo. Kukurica je v rukáve uskladnená bez prístupu vzduchu. Keď sa takéto usklanenie nepodarí, v rukáve sa obyčajne urobí pleseň. A tá je pri úšľachtilých dojniciach takmer katastrofou. „Tá sa prejaví nielen na úžitkovosti a reprodukovaní. Také zvieratá dokonca hynú,“ doplnil Ondrej Šmál.