2. okt 2007 o 0:00
Zahraniční hostia sú skôr na mäso
Kapustnica je stále v kurze, niektoré reštaurácie ju ponúkajú každý deň.
(moj) Externý prispievateľ
Pokles záujmu o typické slovenské jedlá potvrdil aj Juraj Ivan, ktorý vo Zvolene prevádzkuje Divadelnú reštauráciu a tiež salaš na Neresnici. „Najväčší odbyt má hydinové mäso na rôzne spôsoby, zvlášť kuracie prsia, či už kuracie steaky z vykostených stehien alebo kuracie soté. Obľúbené sú tiež cestoviny, najmä so zeleninovými alebo syrovými omáčkami, ale aj halušky, napríklad špenátové,“ konštatuje. Typické slovenské jedlá, ako sú povedzme rezance s tvarohom, nemávajú v ponuke každý deň, tie zaraďujú do jedálnička viac-menej na spestrenie sortimentu, pretože veľa sa tohto druhu jedla nepredá. Ak však robia pirohy, vedia, že o tie je vždy veľký záujem. O lekvárové s makom, ale aj s údeným mäsom alebo kapustou. Každý deň však majú na jedálnom lístku kapustnicu, o tú záujem neklesol. No či ide na odbyt viac ako polievka z mäsového vývaru, to nevie povedať. „To závisí od toho, čo si hosť vyberie ako hlavné jedlo. Ak si dá sýtu polievku, za ňou si dá niečo ľahšie, a naopak, v každom prípade je kapustnica stále v kurze,“ doplní.
Salaš na Neresnici je svojou ponukou špecifický, pretože sa orientuje práve na typické slovenské jedlá. Na halušky však podľa Juraja Ivana chodí spravidla iba našinec. Zahraniční hostia uprednostňujú mäso, najmä steaky, roštenky, rezne... Ak si dajú halušky, tak prakticky iba na degustáciu polovičnú porciu vo forme predjedla. Celú porciu si objednajú málokedy.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou