2. okt 2007 o 0:00
To je ale hygiena!
Máloktorí obchodníci dodržiavajú zásady hygieny pri predaji mäsa a pečiva. A to aj napriek tomu, že sankcie vyplývajúce zo zákona o potravinách sú prísne.
(schv) Externý prispievateľ
„To je ale hygiena,“ povzdychne si nejeden zákazník, keď pozoruje predavača, ktorý holými rukami obieli a nakrája salámu, zabalí klobásky či odreže kus mäsa. Keďže v obchodoch všade na svete treba aj zaplatiť, nablokuje aj tovar a zinkasuje peniaze. Na rad príde ďalší zákazník a všetko sa opakuje. Pýtate sa, prečo o tom hovoríme, keďže tento postup poznajú aj malé deti? Nuž preto, že len zriedkavo sa stretnete s tým, že by predavač mäsových výrobkov mal pri manipulácii s tovarom rukavice, alebo že by napríklad jeden obsluhoval, iný blokoval a bral hotovosť, aby dodržali pravidlá hygieny. V praxi je to tak, že jednému predavačovi prejdú holými rukami výrobky, ktoré zákazník pred spotrebou tepelne neupravuje, ale aj peniaze plné baktérií. Rovnako je to aj s nebaleným pečivom. Rožky či chlieb prejdú od pece až po kuchyňu spotrebiteľa množstvom rúk, a to nie vždy najčistejších. Predavači takýmto zaobchádzaním s tovarom riskujú poriadne mastnú pokutu. Zákon totiž od nich vyžaduje, aby s ním manipulovali v jednorázových rukaviciach a okrem dodržiavania osobnej hygieny mali na hlavách aj čiapky.
Ako uvádza vedúca oddelenia potravinového dozoru Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene Tamara Almášiová, na takéto priestupky kontrolóri narážajú veľmi často.
„Napriek tomu, že takéto prípady stále riešime, zrejme sa nám nepodarí ich doriešiť natrvalo a všade. Keď nás obchodníci zbadajú cez výklad, hneď si nasadia čapice a dajú na ruky rukavice. Potrebovali by sme na kontroly poslať neznámych ľudí, ale to by bolo finančne náročné,“ konštatuje vedúca oddelenia. Podľa jej vyjadrenia kontrolóri natrafia na najviac nedostatkov v predajniach na dedinách, hlavne tam, kde predajňa nemá konkurenciu.
Nový zákon o potravinách obmedzil právomoci kontrolných orgánov najmä pri ukladaní pokút, hoci obchodníci sa im aj tak nevyhnú. „Podľa nového zákona môžeme dávať pokuty len za osobnú hygienu, všetky ostatné priestupky sa riešia správnym konaním,“ dodáva T. Almášiová. Pokuty sa môžu vyšplhať aj na desiatky miliónov korún. Napríklad milión korún môže dostať výrobca za porušovanie zásad hygieny výroby, ale aj obchodník za manipuláciu a uvádzanie do obehu nesprávne označených výrobkov a výrobkov po uplynutí doby spotreby. Za umiestnenie potravín, ktoré nie sú bezpečné a sú zdraviu škodlivé, môžu dostať pokutu až 10 miliónov korún. Platí to rovnako pre hypermarket, ako aj pre malú predajňu. „Väčšinou v malých predajniach nedávame takéto vysoké pokuty, lebo by boli pre ne likvidačné. Prvýkrát dávame pokuty menšie a až pri opakovaných nedostatkoch ich zdvojnásobujeme,“ hovorí T. Almášiová.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou