Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Je to tajomstvo hory a tá nehovorí

Poľovnícky sviatok v Pliešovciach má štvorročnú históriu. Tretí rok ho zavŕšila súťaž o najlepší hubertovský guľáš, varený - ako inak - výlučne z diviny.

Tohtoročnému Dňu svätého Huberta, ktorý sa konal v Pliešovciach 22. septembra, počasie na rozdiel od viacerých predchádzajúcich ročníkov prialo. Počasie je pre vydarenú atmosféru tohto poľovníckeho sviatku dôležité, pretože oslavy robia pod holým nebom, vrátane ekumenickej zjednocujúcej bohoslužby pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri.

Súčasťou osláv boli poľovnícke trhy, pre návštevníkov pripravili aj zábavný program a pre deti množstvo atrakcií, medzi inými vyhliadkovú jazdu na konskom záprahu. Compania historického šermu Ancile zo Zvolena zabávala ľudí ukážkami šermu a učila ich strieľať z kuše aj luku, stredovekých strelných zbraní. „Ancile bol kedysi posvätný štít v Bizancii a pod týmto menom sa združuje skupina ľudí, ktorí sa zaujímanú o neskorú gotiku, teda o obdobie rytierstva,“ vysvetlil Marek Bolf, ktorý je vo Zvolene známym mestským bubeníkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poľovnícky sviatok zavŕšila súťaž o najlepší hubertovský guľáš, do ktorého sa zapojilo osem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Babinej a Dobrej Nivy. Päťčlenná porota ochutnávala anonymné vzorky guľášu; aby nevedela, čí guľáš práve hodnotí. „Súťažiaci neprekročili hranice ani osolenia, ani opaprikovania, ktorýkoľvek guľáš mohli pokojne konzumovať aj deti,“ skonštatoval jeden z členov poroty, prednosta Obvodného úradu vo Zvolene Miroslav Náhlik. Prezradil, že guľáš uprednostňuje hustejší, nie polievkový a radšej si dá menej pikantný, aby po prvom súste dokázal vnímať aj ďalšie. „Mám rád, keď je v guľáši divina kombinovaná s bravčovinou alebo hovädzinou. A nesmie byť ani príliš slaný. Čo sa týka súťažných guľášov, všetky boli dobré,“ doplnil.

Okrem neho guľáše hodnotil katolícky farár Ladislav Jurčík zo Sásy, riaditeľ vojenského folklórneho súboru Imrich Ľalík, podnikateľ Jozef Lušnák a za Mikroregión Pliešovská kotlina starosta Brezín Igor Klein. Súťaž vyhralo mužstvo Poľovníckeho združenia 5 vrchov z Dobrej Nivy, druhé miesto prisúdila porota družstvu Obecné lesy Sása, tretie miesto obsadili Obecné lesy Dobrá Niva. Aj keď, priznajme, to hodnotenie je podobné ako pri ženách či pri víne: koľko ľudí, toľko chutí...

Víťazi svoje guľášové tajomstvo prezradiť nechceli. „Je to tajomstvo hory a tá neprehovorí,“ skonštatoval s úsmevom šéfkuchár Ján Koreň. Niečo z toho tajomstva nám nakoniec predsa len prezradil. „Bol to lanštiak, čiže dvojročný diviak,“ povedal šéfkuchár, ktorý dohliadal aj na guľáš svojich dobronivských kolegov z obecných lesov. Keďže prakticky obidva guľáše robili spolu, obidva boli z lanštiaka a do obidvoch použili tie isté ingrediencie, mali by získať rovnaké ohodnotenie. Keď sme sa snažili vypátrať odlišnosť medzi nimi, šéfkuchár prezradil: „Do víťazného sme použili originálnu masť z diviaka, do guľáša obecných lesov sme masť kúpili. A kým víťazný sme varili v medenom kotlíku, ten druhý v klasickom, smaltovanom...“

Svoje guľášové tajomstvo nechceli vyzradiť ani kuchári Obecných lesov Sása, ktorí obsadili druhé miesto. „To sú finty, ktoré sa neprezrádzajú, ale bol to guľáš z jeleňa,“ povedal nám Rastislav Hanák. V trojročnej histórii súťaže si zatiaľ zakaždým odniesli niektorú cenu. Prvý ročník pred dvoma rokmi vyhrali, vlani skončili druhí a tento rok takisto. Okrem guľášu varili aj iné poľovnícke špeciality: držkový perkelt a z vnútorností z diviny Jagerek. „Už vlani sme navrhovali, aby sa urobila súťaž aj vo varení týchto ďalších typických poľovníckych jedál, no zatiaľ sa náš návrh neujal, takže tieto špeciality tu iba predávame,“ doplnil Rastislav Hanák.

Ďalšie družstvá okrem diviaka a jeleňa použili do guľášu mäso z daniela a lane, sám starosta Pliešoviec Štefan Sýkora však má najradšej guľáš baraní. „Ale rád si dám aj guľáš z diviny, len nech je v ňom veľa mäsa,“ prezradil so smiechom. Všetky súťažné guľáše starostove nároky spĺňali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  6. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  8. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  1. Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru
  2. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  4. SEAT predstavil e-Scooter
  5. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  6. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  9. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  10. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 392
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 186
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 321
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 055
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 423
  6. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 392
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 362
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 6 152
  9. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 6 046
  10. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 5 991

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Divadlo prichádza s novou rozprávkou

Občas vyzerá ako brmbolec, občas ako parochňa a občas ako klbko vlny.

Pom Pom z divadelného plagátu zvolenského divadla.

6 rád, ako znížiť spotrebu plynu

Poradíme vám, ako môžete jednoducho svoju spotrebu plynu sledovať a zároveň ju znížiť len malými zmenami vo svojej domácnosti.

V okrese Detva má byť výrobňa asfaltových zmesí

Investor zo Zvolena predpokladá, že výška investície presiahne tri milióny.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Havária na odkalisku: Dolinou sa valila voda

Po daždi dve z troch odkalísk pri Dúbrave nevydržali nápor vody, nastal havarijný stav.

Pri domových prehliadkach v Čadci našli niekoľko zbraní

Domové prehliadky ešte stále prebiehajú.

Pozrite si fotogalériu z diaľnice D3 na Kysuciach

Diaľnica odľahčí kolabujúcu dopravu.

Vybrali SME

Už ste čítali?