Písmo:A-|A+
diskusia (0)
„Mám ich na záhradke, za domom,“ povedal nám Jaroslav Knápek, vinohradník zo Zvolena. Jeho vinohrady sa rozprestierajú až pri Rykynčiciach, no podľa neho nie je ani okolie Zvolena úplne nevhodným pre pestovanie viniča. „Nadmorská výška je tu okolo tristo metrov a dá sa tu dopestovať nielen hrozno, ale aj marhule a broskyne, čo sú teplomilné plodiny,“ povedal J. Knápek. Medzi ušľachtilými odrodami sa nájde dosť takých, ktoré zvolenskú klímu znesú, hoci nie na všetkých miestach. Napríklad popri Hrone sú mrazy oveľa silnejšie ako inde, tam sa preto hroznu darí menej. Vo svojej záhradke má J. Knápek také odrody ako Julský bizer, Favorit, Muškát moravský, Iršai Oliver alebo Pomaranč, čo je maďarská odroda. Zvlášť pre Zvolen odporúča Chrupku bielu, ktorá najlepšie znáša mrazy. Väčšinu odrôd si doniesol z Moravy. Tak na Slovensku, ako aj v susednom Česku, sa v minulosti pestovali prakticky rovnaké odrody viniča, hoci Slovensko je v inom klimatickom pásme. „Česko patrí k Rakúsku a Nemecku a Slovensko je v teplejšom pásme, podobne ako aj Maďarsko,“ dodal J. Knápek. Aj preto možno teraz slovenské červené vína napredujú viac ako moravské. Pri bielych je to zasa opačne. Napriek tomu, že sa aj ušľachtilým odrodám sa vo Zvolene darí, J. Knápek neplánuje z nich urobiť vinohrad. A čo s hroznom? „Zjeme ho,“ prekvapil nás odpoveďou vinohradník.