Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Rizikové potraviny treba uchovávať v chlade

Medzi najrizikovejšie potraviny, ktorých konzumácia môže v horúcich dňoch vyvolať zdravotné problémy, patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie. „Sú to najmä zmrzliny, rôzne lahôdkárske a cukrárenské výrobky, ale aj mäsové a mliečne, čiže tie, ktoré bežne vidíme v predajniach v chladiacich a mraziacich pultoch,“ hovorí o rizikových potravinách Iveta Trusková, vedúca odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín z Úradu verejného zdravotníctva.
Zvýšené riziko predstavujú vaječné pokrmy, hydina a ryby, ktoré neboli dostatočne tepelne upravené. „Tieto potraviny sú citlivé na narušenie teploty, preto ich treba po zakúpení čo najrýchlejšie znovu umiestniť do chladničky. Narušenie chladiaceho reťazca spôsobuje skazenie potraviny a môže ohroziť aj zdravie spotrebiteľa,“ vysvetľuje Trusková. Dôležité je podľa nej kontrolovanie dátumu spotreby. Kontaminované potraviny spôsobujú najmä salmonelózu, dyzentériu, bakteriálne a vírusové črevné infekcie alebo hnačky. Príliš studené nápoje s ľadom môžu byť nebezpečné, keď je organizmus prehriaty. Optimálna teplota nápojov je medzi 10 -12 stupňami Celzia. Odborníci odporúčajú piť najmä nesladené nápoje, pramenité a minerálne vody, čaj, ovocné štavy. Dospelý človek by mal denne vypiť najmenej dva litre tekutín. Ich prísun možno doplniť konzumáciou ovocia a zeleniny, pretože nie každý dokáže vypiť také množstvo tekutín. Aj ovocie a zeleninu treba poriadne umyť pod tečúcou vodou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 419
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 045
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 244
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 318
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 962
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 625
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 308
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 964
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 655
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 558
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Lepší výsledok testovania mala Krupina.

33m
Peter Zuzin pred nitrianskym brankárom.

HKM Zvolen bodoval v ôsmom zápase po sebe.

15 h
ilustračné foto

V tabuľke sú zverenci trénera Bokroša stále štvrtí.

15 h
Budova generálneho riaditeľstva štátnych lesov v Banskej Bystrici.

Rada má deväť členov.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

16 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Prečo skončil Ščasný?

22. jan

Už ste čítali?