Medzi najrizikovejšie potraviny, ktorých konzumácia môže v horúcich dňoch vyvolať zdravotné problémy, patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie. „Sú to najmä zmrzliny, rôzne lahôdkárske a cukrárenské výrobky, ale aj mäsové a mliečne, čiže tie, ktoré bežne vidíme v predajniach v chladiacich a mraziacich pultoch,“ hovorí o rizikových potravinách Iveta Trusková, vedúca odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín z Úradu verejného zdravotníctva. Zvýšené riziko predstavujú vaječné pokrmy, hydina a ryby, ktoré neboli dostatočne tepelne upravené. „Tieto potraviny sú citlivé na narušenie teploty, preto ich treba po zakúpení čo najrýchlejšie znovu umiestniť do chladničky. Narušenie chladiaceho reťazca spôsobuje skazenie potraviny a môže ohroziť aj zdravie spotrebiteľa,“ vysvetľuje Trusková. Dôležité je podľa nej kontrolovanie dátumu spotreby. Kontaminované potraviny spôsobujú najmä salmonelózu, dyzentériu, bakteriálne a vírusové črevné infekcie alebo hnačky. Príliš studené nápoje s ľadom môžu byť nebezpečné, keď je organizmus prehriaty. Optimálna teplota nápojov je medzi 10 -12 stupňami Celzia. Odborníci odporúčajú piť najmä nesladené nápoje, pramenité a minerálne vody, čaj, ovocné štavy. Dospelý človek by mal denne vypiť najmenej dva litre tekutín. Ich prísun možno doplniť konzumáciou ovocia a zeleniny, pretože nie každý dokáže vypiť také množstvo tekutín. Aj ovocie a zeleninu treba poriadne umyť pod tečúcou vodou.