5. júl 2007 o 17:22
Koľko ľudí, toľko chutí...
Prehodnotili ste počas letných dní svoj jedálny lístok v súvislosti s možnými črevnými
infekčnými ochoreniami či salmonelózou?
(moj) Externý prispievateľ
Mária: Zmrzlina mi zatiaľ neublížila a doprajem si ju častejšie. V lete majonézové veci nejedávame vôbec, vajíčka len tepelne upravené. Salašnícke špeciality nekupujeme, na to si tiež dávame pozor.
Helena Jonášová: Nemávam zdravotné problémy, a to som už precestovala kus sveta, aj takzvané rizikové krajiny, ako je Tunis, Nepál či Čína. Rada okoštujem tamojšie špeciality, ale dávam na rady a nekupujem si tam pouličné občerstvenie, jedávam len v reštauráciách. Ešte sa mi nestalo, aby som mala kvôli tomu zdravotné problémy. Majonézové veci však nejedávam vôbec, ani v zime, vajíčka len tepelne upravené. Dala som sa však zaočkovať, bez očkovania by som si netrúfla do takých krajín cestovať.
Jozef Maliniak: Jem to, čo mi chutí. Majonézu a vajcia však nejedávam, som po operácii žlčníka, takže nemôžem. Ale ani mi to nechutí. Ani zmrzlina. Skôr si dám zákusok, tie si kupujem pravidelne. Mojím obľúbeným je kokosová roláda, takže nepredpokladám, že z nej by som mohol mať prípadné črevné problémy či salmonelózu. A špecialitu na salaši tiež nekupujem, chováme doma kravu... Zdravo sa stravujem, zdravo aj žijem...
Petra Hulinová: Doteraz som nemala žiadne problémy, hoci si nedávam zvlášť pozor na to, čo jem. Ani nikto v rodine. Majonézový šalát si dám aj v lete. A zmrzlinu takisto.
Ján Staník: Ja mám najradšej mäso a domácu klobásu... (smiech). Samozrejme, rizikové potraviny obmedzujeme. Keď ich pripravuje manželka, vieme, čo do nich dávame. Kupovaným sa snažíme vyhnúť, pretože človek nevie, kde a ako dlho sú skladované. A na dátumy spotreby sa tiež nedá veľmi spoliehať. Často chodievame na Moravu, kde majú obchod so salašníckymi špecialitami, ale vidieť, že sú čerstvé. Tam si takéto lahôdky príležitostne kúpime, no na naše salaše nechodíme. Tá hygiena tam asi tiež nie je zvlášť dobrá. A zmrzlinu jedávam pravidelne, chodievame na ňu s deťmi aj s vnúčatami.
Martin Stena: Nie, svoj jedálny lístok som neprehodnotil, nevidím dôvod. Jedávam všetko zaradom, na čo mi príde chuť a nič mi doteraz nebolo. Žinčica? Jasné, tú si dám rád, je to fajnové. Možno mám dobrý imunitný systém.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou