Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Prvá bryndziareň vznikla v Detve

Bryndza sa naozaj začala prvýkrát vyrábať v Detve. Už v roku 1787. A súčasnosť? Keď sme sa v Detve spýtali na bryndziareň a rodinu Vagačovcov, ktorá ju vlastnila, dostali sme stručnú odpoveď: „Komunisti ich vyhnali.“ Budovanie socializmu a výroba bryndze

Vagačove pokusy
Kraj okolo Detvy bol vždy chudobný. Políčka roztrúsené po kopcoch, rozľahlé pastviny so stádami oviec... Do tohto kraja často chodil Ján Vagač zo Starej Turej. V roku 1787 mal dvadsaťosem rokov, vlastnil mäsiarstvo a pod Poľanou obyčajne kupoval dobytok. Dobre ho poznali bačovia, často totiž prespal na salašoch. Hosťa obyčajne ponúkli krajcom chleba a hrudkou ovčieho syra. A keďže mali obyvatelia Starej Turej podnikanie v krvi, aj Ján Vagač, s ovčím syrom začal robiť rôzne pokusy. Vysúšal ho, rozvaľkal, nasolil... Po viacerých pokusoch a opätovnom spracovaní nakoniec docielil to, čo chcel. Vznikla bryndza. Rozhodnosť a cieľavedomosť Jánovi Vagačovi určite nechýbali, ešte v ten istý rok začal so spracovaním syra novým spôsobom. Vznikla prvá slovenská bryndziareň v Detve. Treba pripomenúť, že výroba bryndze bola vtedy veľmi namáhavá, veď všetko sa robilo ručne. Až potomkovia Jána Vagača začali používať na pohon mlynčekov benzínové a neskôr i elektrické motory.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalší bryndziari zo Starej Turej
Už onedlho po založení bryndziarne v Detve vznikli na Slovensku ďalšie. Zakladali ich, ako inak, podnikaví obyvatelia Starej Turej (Molec, Wallo, Valovič a iní). A bryndza sa postupne rozšírila do celej monarchie. Zvýšený odbyt bryndze sa prejavoval zvýšeným dopytom po ovčom syre. Chov oviec prosperoval a zlepšovali sa aj pomery dovtedy chudobných pastierov v Detve. Najväčší rozkvet detvianskej bryndziarne prišiel až s majiteľom Alexandrom Vagačom, ktorý sa narodil v roku 1879. Dovtedy žili Vagačovci striedavo v Detve a v Starej Turej, kam sa vracali cez zimu. Alexander Vagač sa v Detve usadil natrvalo. Výrobu v bryndziarni rozšíril o produkciu bochníkových a lahôdkových syrov. Vojnové časy zasiahli aj Vagačovcov, majiteľ bryndziarne narukoval a bryndziareň viedla jeho manželka Antónia, rod. Valovičová.

Boľševici bryndziareň zničili
Po skončení vojny prišli nové starosti. Na Slovensko vpadli maďarskí boľševici a rodina si len horko ťažko zachránila holé životy. Celé dva mesiace sa ukrývali vo Zvolene, Martine a v Luhačoviciach. Škody, ktoré v bryndziarni napáchali boľševici, boli takmer nenahraditeľné, no napriek tomu výrobu už čoskoro obnovili. Povesť bryndziarne rástla a dopyt po jej výrobkoch stúpal doma i v zahraničí. Len v roku 1931 vyviezli do cudziny viac ako dvadsať vagónov bryndze. Toľko história. Nadviazať by mal pohľad na súčasnosť bryndziarne, keby nejaká bryndziareň v Detve ešte bola. Smutný je aj pohľad na Vagačov dom, na ktorom ešte aj dnes, po desiatkach rokov, vidieť bývalú prosperitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je bryndza ako bryndza

S úspechom bryndze pribúdalo i výrobcov. Keďže viacerí začali bryndzu robiť aj z kravského mlieka, musel všetko vyriešiť štát, ktorý určil pravidlá vládnym nariadením z roku 1935. Podľa neho je lahôdková bryndza napríklad vyrobená z plnotučného ovčieho mlieka a musí obsahovať najmenej 50% tuku v sušine. Takáto bryndza sa mohla vyrábať a dávať do obehu iba v čase od 1. apríla do 31. októbra. Liptovská bryndza je vyrobená z tučného mlieka a musí obsahovať 40% tuku v sušine. Do obehu sa smie uvádzať po celý rok. Zimná bryndza musí zasa obsahovať najmenej 30% tuku v sušine a do obehu ju dávajú od 1. októbra do 15. apríla. Korkovica je naproti tomu odpad pri výrobe bryndze. Vyznačuje sa ostrou príchuťou a musí obsahovať najmenej 25% tuku v sušine. Toľko zákon. Ľudové pomenovania boli výstižnejšie. Napríklad „Májovka“... Ide o prvú jarnú, veľmi chutnú a jemnú bryndzu. A ešte „Jasienka“ – čo je pomenovanie pre najtučnejší druh bryndze. Vyrába sa na jeseň. Nie je taká jemná ako májovka, má pikantnejšiu a ostrejšiu chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 673
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 708
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 586
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 857
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 492
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 237
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 383
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 086
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Prvý deň testovania v Krupine.

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Ilustračné foto.

V niektorých obciach v krupinskom okrese sa míňajú testy

Primátor Krupiny ľudí upozornil, aby necestovali po okolitých dedinách v takej miere.

V niektorých obciach sa testy míňajú.

V H. Nemciach predišli dlhým radom vďaka kamere, starosta pomáha s administráciou

Pred budovou sú vyznačené aj dvojmetrové rozostupy. V obci otestovali aj zahraničných.

Situácia pred testovacím miestom v H. Nemciach okolo 13:30 aj s nakreslenými rozostupmi.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?