Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Prvá bryndziareň vznikla v Detve

Bryndza sa naozaj začala prvýkrát vyrábať v Detve. Už v roku 1787. A súčasnosť? Keď sme sa v Detve spýtali na bryndziareň a rodinu Vagačovcov, ktorá ju vlastnila, dostali sme stručnú odpoveď: „Komunisti ich vyhnali.“ Budovanie socializmu a výroba bryndze

Vagačove pokusy
Kraj okolo Detvy bol vždy chudobný. Políčka roztrúsené po kopcoch, rozľahlé pastviny so stádami oviec... Do tohto kraja často chodil Ján Vagač zo Starej Turej. V roku 1787 mal dvadsaťosem rokov, vlastnil mäsiarstvo a pod Poľanou obyčajne kupoval dobytok. Dobre ho poznali bačovia, často totiž prespal na salašoch. Hosťa obyčajne ponúkli krajcom chleba a hrudkou ovčieho syra. A keďže mali obyvatelia Starej Turej podnikanie v krvi, aj Ján Vagač, s ovčím syrom začal robiť rôzne pokusy. Vysúšal ho, rozvaľkal, nasolil... Po viacerých pokusoch a opätovnom spracovaní nakoniec docielil to, čo chcel. Vznikla bryndza. Rozhodnosť a cieľavedomosť Jánovi Vagačovi určite nechýbali, ešte v ten istý rok začal so spracovaním syra novým spôsobom. Vznikla prvá slovenská bryndziareň v Detve. Treba pripomenúť, že výroba bryndze bola vtedy veľmi namáhavá, veď všetko sa robilo ručne. Až potomkovia Jána Vagača začali používať na pohon mlynčekov benzínové a neskôr i elektrické motory.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalší bryndziari zo Starej Turej
Už onedlho po založení bryndziarne v Detve vznikli na Slovensku ďalšie. Zakladali ich, ako inak, podnikaví obyvatelia Starej Turej (Molec, Wallo, Valovič a iní). A bryndza sa postupne rozšírila do celej monarchie. Zvýšený odbyt bryndze sa prejavoval zvýšeným dopytom po ovčom syre. Chov oviec prosperoval a zlepšovali sa aj pomery dovtedy chudobných pastierov v Detve. Najväčší rozkvet detvianskej bryndziarne prišiel až s majiteľom Alexandrom Vagačom, ktorý sa narodil v roku 1879. Dovtedy žili Vagačovci striedavo v Detve a v Starej Turej, kam sa vracali cez zimu. Alexander Vagač sa v Detve usadil natrvalo. Výrobu v bryndziarni rozšíril o produkciu bochníkových a lahôdkových syrov. Vojnové časy zasiahli aj Vagačovcov, majiteľ bryndziarne narukoval a bryndziareň viedla jeho manželka Antónia, rod. Valovičová.

Boľševici bryndziareň zničili
Po skončení vojny prišli nové starosti. Na Slovensko vpadli maďarskí boľševici a rodina si len horko ťažko zachránila holé životy. Celé dva mesiace sa ukrývali vo Zvolene, Martine a v Luhačoviciach. Škody, ktoré v bryndziarni napáchali boľševici, boli takmer nenahraditeľné, no napriek tomu výrobu už čoskoro obnovili. Povesť bryndziarne rástla a dopyt po jej výrobkoch stúpal doma i v zahraničí. Len v roku 1931 vyviezli do cudziny viac ako dvadsať vagónov bryndze. Toľko história. Nadviazať by mal pohľad na súčasnosť bryndziarne, keby nejaká bryndziareň v Detve ešte bola. Smutný je aj pohľad na Vagačov dom, na ktorom ešte aj dnes, po desiatkach rokov, vidieť bývalú prosperitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je bryndza ako bryndza

S úspechom bryndze pribúdalo i výrobcov. Keďže viacerí začali bryndzu robiť aj z kravského mlieka, musel všetko vyriešiť štát, ktorý určil pravidlá vládnym nariadením z roku 1935. Podľa neho je lahôdková bryndza napríklad vyrobená z plnotučného ovčieho mlieka a musí obsahovať najmenej 50% tuku v sušine. Takáto bryndza sa mohla vyrábať a dávať do obehu iba v čase od 1. apríla do 31. októbra. Liptovská bryndza je vyrobená z tučného mlieka a musí obsahovať 40% tuku v sušine. Do obehu sa smie uvádzať po celý rok. Zimná bryndza musí zasa obsahovať najmenej 30% tuku v sušine a do obehu ju dávajú od 1. októbra do 15. apríla. Korkovica je naproti tomu odpad pri výrobe bryndze. Vyznačuje sa ostrou príchuťou a musí obsahovať najmenej 25% tuku v sušine. Toľko zákon. Ľudové pomenovania boli výstižnejšie. Napríklad „Májovka“... Ide o prvú jarnú, veľmi chutnú a jemnú bryndzu. A ešte „Jasienka“ – čo je pomenovanie pre najtučnejší druh bryndze. Vyrába sa na jeseň. Nie je taká jemná ako májovka, má pikantnejšiu a ostrejšiu chuť.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 772
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 192
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 796
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 442
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 921
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 612
  7. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 521
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 321
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 872
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 488
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ján Paulíny sa narodil 26. januára 1929 v Dobrej Nive.

Jeho rodina patrila k tým, ktoré režim prenasledoval.


48m
Andrej Podkonický

S HKM Zvolen sa tešil z majstrovského titulu ako asistent trénera Oremusa v minulej sezóne. Ako hráč získal titul so Zvolenom v roku 2013.


TASR 3 h
Martina Repiská sa stala členkou VŠC Dukla Banská Bystrica

Zvolenskej rodáčke to pomôže v ceste na ďalšie olympijské hry.


6 h
Ilustračné foto.

Rozhodnutie súdu za Kotlebove dodatky vnímajú sporné strany rozdielne.


a 1 ďalší 7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 3. aug

Stavebné povolenie nikto nenapadol. Susedia hovoria, že sa o ňom dozvedeli, až keď bolo právoplatné.


23 h

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


3. aug

Stojí na okraji lesa, hrozilo rozšírenie požiaru do lesného porastu.


3. aug

Už ste čítali?