Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Aj údenie je kumšt, ktorý treba ovládať

Najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov je pred Vianocami

Hovorí sa, že nezdravé jedlá sú najchutnejšie. A je to pravda. Veď kto by nemal rád lahodne vyúdené klobásky, ružovkavú slaninku, dymom voňajúce rebrá a šunky? Na domácej zakáľačke sa ich dorobí dosť, ale ak nemáte vo dvore svojho domu postavenú vlastnú udiareň, alebo žijete v paneláku, máte problém. Mestské udiarne neexistujú a tak zostáva jediná možnosť, požiadať o službu niekoho, kto udiareň má a hlavne, kto údiť vie. Aby klobásky a slanina dostali tú správnu chuť alebo aby nesplesniveli, je potrebné dokonale ovládať tento kumšt. Emília Jedličková zo Zvolena sa v údení vyzná. Veď ako sama tvrdí, základy sa naučila od rodičov. K nim pridala vedomosti načerpané z literatúry a hlavne z praxe. „Žila som na dedine a rodičia chovali prasiatka. Výrobky bolo potrebné zakonzervovať a keďže vtedy neboli mrazničky, údili sme ich,“ spomína. Najväčší nápor a najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov má od známych a rodiny pred Vianocami. Vtedy vraj spáva len dve hodiny, lebo na údenie treba dohliadať. Druhá várka sa nahrnie po sviatkoch, na Fašiangy. Aj teraz jej v udiarni, ktorú má postavenú na dvore rodinného domu, visia klobásy a slanina. „Každý druh výrobku si vyžaduje svoje. Je rozdiel údiť klobásy a napríklad slaninu, či šunku,“ vysvetľuje pani Milka a dodáva: „Dôležitá je aj ich príprava. Záleží na tom, akú použijete papriku, ako je výrobok odstáty a koľko vody obsahuje. Toto všetko má vplyv na konečný výsledok.“ Klobásy údi pani Milka dve - tri hodiny denne, tri až päť dní, slaninu aj týždeň. „Slanina je dobre zaúdená vtedy, keď je na nej zaúdená koža. Dôležité je, aby bola aspoň týždeň pred údením v náleve a aby ešte trochu obschla,“ podelila sa so skúsenosťami. Šunku s kosťou je vraj potrebné pácovať až dvadsať dní, aby dobre prešla rôsolom. Ak sa v ňom objaví krv, je potrebné nálev vyliať a urobiť nový. V prípade, že šunku zle pripravíte, môže sa po vyúdení začať pri kosti kaziť.

SkryťVypnúť reklamu

Na údenie stačí pani Jedličkovej malá drevená búdka a starý hrniec, do ktorého prikuruje. Nakladie do neho najskôr raždie na rozkúrenie, neskôr väčšie kusy dreva. „Raždie používam zo slivky a na kúrenie tvrdé drevo alebo piliny, napríklad z buka. V udiarni sa nesmie kúriť mäkkým drevom, lebo vypúšťa smolu, ktorá zhorí a vytvára sadze. Pred doúdením zvyknem pridávať aj za hrsť borievok, aby mäso od nich chytilo arómu,“ prezrádza tajomstvá úspešného údenia. Prikladať začína pani Milka vždy večer. Keďže hlavnou zásadou je, aby drevo nehorelo, len dymilo, musí na celý proces neustále dohliadať. „Pozriem sa z okna a keď sa dymí, viem, že sa údi. Keď ide dym pomenej, tak sa idem pozrieť, čo sa v udiarni deje,“ hovorí. Mäso údi len päť - šesť hodín v noci, vraj preto, že vtedy je chladnejšie. Cez deň ho necháva „odpočinúť“, aby nezhorklo. „Táto zima nie je najlepšia na údenie. Je dosť teplo. Najlepšie je, keď mrzne. Potom sú klobásy nadránom trochu primrznuté. Aj slaninu treba po údení nechať premrznúť. Ja vyúdenú slaninu dávam do chladničky, v ktorej teplotu nastavím na približne mínus 5 stupňov. Takto mi vydrží celý rok,“ dodáva pani Milka.

SkryťVypnúť reklamu

J. SCHVARZBACHEROVÁ

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  2. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  5. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  6. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  7. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  8. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  1. Zdravé zateplenie za jeden deň: čo neviete o fúkanej izolácii
  2. Wüstenrot minulý rok úspešne naštartoval nový obchodný model
  3. Dve zľavy na jedného: Toto predĺženie v PLANEO je vaša šanca!
  4. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  5. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  6. Pozor na úrazy na trampolíne, najčastejšie sú poranenia končatín
  7. Prvé slovenské diela vo forme NFT sprístupňuje 365.bank
  8. Wüstenrot rástol v životnom poistení o takmer 40 percent
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 13 583
  2. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 6 058
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 5 350
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 3 835
  5. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete? 2 791
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 1 995
  7. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 1 908
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 301

Blogy SME

  1. Patrik Zimáni: Ako (ne)minúť štátne peniaze...
  2. Martin Pilnik: Excelentnosť sa nebude doprosovať moci analfabetov, len ticho odchádza zo Slovenska
  3. Věra Tepličková: Ja na to mám alebo Daň z hriechu v dobe postmodernej
  4. Eva Gallova: Jar cvála, máj sa míňa a kvety na strome odkvitli
  5. Tupou Ceruzou: Björn Kollarson
  6. INESS: Gig ekonomika v zdravotníctve
  7. Martin Ribár: Za 5 vrážd – trest 12 rokov. Za úkladnú vraždu - beztrestnosť. Spravodlivosť po slovensky
  8. Vladimír Zervan: Pozná Mestská polícia v Bratislave dopravné značky?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 233
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 088
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 743
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 044
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 969
  6. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 872
  7. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 2 586
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 1 751
  1. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Na ceste medzi Zvolenom a Krupinou.

Polícia hľadá svedkov nehody.


ROS 1 h
Roman Petrík

Veľký a úprimný rozhovor s novou brankárskou posilou HKM Zvolen Romanom Petríkom.


3 h
Slovenský štít 2022.

Štandardná príprava cvičenia trvá rok a pol.


TASR 16 h

Mesto chce najskôr prieskum.


TASR 16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štát sa podľa sudcu dostatočne nestará o bezpečnosť ľudí v prírode.


25. máj

Ide o jeden z najväčších finančných balíkov, ktoré do nemocnice za posledné obdobie smerujú.


(JÁ) 25. máj

Drogy predával v Ilave. Hrozí mu až 15 rokov väzenia.


25. máj

Mesto Trnava a spoločnosť Billa sa konečne dohodli na spoplatnení parkoviska pred obchodom na Spatakovskej ulici.


23 h

Blogy SME

  1. Patrik Zimáni: Ako (ne)minúť štátne peniaze...
  2. Martin Pilnik: Excelentnosť sa nebude doprosovať moci analfabetov, len ticho odchádza zo Slovenska
  3. Věra Tepličková: Ja na to mám alebo Daň z hriechu v dobe postmodernej
  4. Eva Gallova: Jar cvála, máj sa míňa a kvety na strome odkvitli
  5. Tupou Ceruzou: Björn Kollarson
  6. INESS: Gig ekonomika v zdravotníctve
  7. Martin Ribár: Za 5 vrážd – trest 12 rokov. Za úkladnú vraždu - beztrestnosť. Spravodlivosť po slovensky
  8. Vladimír Zervan: Pozná Mestská polícia v Bratislave dopravné značky?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 233
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 088
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 743
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 044
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 969
  6. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 872
  7. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 2 586
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 1 751
  1. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu