Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Aj údenie je kumšt, ktorý treba ovládať

Najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov je pred Vianocami

Hovorí sa, že nezdravé jedlá sú najchutnejšie. A je to pravda. Veď kto by nemal rád lahodne vyúdené klobásky, ružovkavú slaninku, dymom voňajúce rebrá a šunky? Na domácej zakáľačke sa ich dorobí dosť, ale ak nemáte vo dvore svojho domu postavenú vlastnú udiareň, alebo žijete v paneláku, máte problém. Mestské udiarne neexistujú a tak zostáva jediná možnosť, požiadať o službu niekoho, kto udiareň má a hlavne, kto údiť vie. Aby klobásky a slanina dostali tú správnu chuť alebo aby nesplesniveli, je potrebné dokonale ovládať tento kumšt. Emília Jedličková zo Zvolena sa v údení vyzná. Veď ako sama tvrdí, základy sa naučila od rodičov. K nim pridala vedomosti načerpané z literatúry a hlavne z praxe. „Žila som na dedine a rodičia chovali prasiatka. Výrobky bolo potrebné zakonzervovať a keďže vtedy neboli mrazničky, údili sme ich,“ spomína. Najväčší nápor a najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov má od známych a rodiny pred Vianocami. Vtedy vraj spáva len dve hodiny, lebo na údenie treba dohliadať. Druhá várka sa nahrnie po sviatkoch, na Fašiangy. Aj teraz jej v udiarni, ktorú má postavenú na dvore rodinného domu, visia klobásy a slanina. „Každý druh výrobku si vyžaduje svoje. Je rozdiel údiť klobásy a napríklad slaninu, či šunku,“ vysvetľuje pani Milka a dodáva: „Dôležitá je aj ich príprava. Záleží na tom, akú použijete papriku, ako je výrobok odstáty a koľko vody obsahuje. Toto všetko má vplyv na konečný výsledok.“ Klobásy údi pani Milka dve - tri hodiny denne, tri až päť dní, slaninu aj týždeň. „Slanina je dobre zaúdená vtedy, keď je na nej zaúdená koža. Dôležité je, aby bola aspoň týždeň pred údením v náleve a aby ešte trochu obschla,“ podelila sa so skúsenosťami. Šunku s kosťou je vraj potrebné pácovať až dvadsať dní, aby dobre prešla rôsolom. Ak sa v ňom objaví krv, je potrebné nálev vyliať a urobiť nový. V prípade, že šunku zle pripravíte, môže sa po vyúdení začať pri kosti kaziť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na údenie stačí pani Jedličkovej malá drevená búdka a starý hrniec, do ktorého prikuruje. Nakladie do neho najskôr raždie na rozkúrenie, neskôr väčšie kusy dreva. „Raždie používam zo slivky a na kúrenie tvrdé drevo alebo piliny, napríklad z buka. V udiarni sa nesmie kúriť mäkkým drevom, lebo vypúšťa smolu, ktorá zhorí a vytvára sadze. Pred doúdením zvyknem pridávať aj za hrsť borievok, aby mäso od nich chytilo arómu,“ prezrádza tajomstvá úspešného údenia. Prikladať začína pani Milka vždy večer. Keďže hlavnou zásadou je, aby drevo nehorelo, len dymilo, musí na celý proces neustále dohliadať. „Pozriem sa z okna a keď sa dymí, viem, že sa údi. Keď ide dym pomenej, tak sa idem pozrieť, čo sa v udiarni deje,“ hovorí. Mäso údi len päť - šesť hodín v noci, vraj preto, že vtedy je chladnejšie. Cez deň ho necháva „odpočinúť“, aby nezhorklo. „Táto zima nie je najlepšia na údenie. Je dosť teplo. Najlepšie je, keď mrzne. Potom sú klobásy nadránom trochu primrznuté. Aj slaninu treba po údení nechať premrznúť. Ja vyúdenú slaninu dávam do chladničky, v ktorej teplotu nastavím na približne mínus 5 stupňov. Takto mi vydrží celý rok,“ dodáva pani Milka.

SkryťVypnúť reklamu

J. SCHVARZBACHEROVÁ

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  2. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  3. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  4. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  5. Super zábava, super deň
  6. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  7. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  8. Čo priznali rodičia?
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 491
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 696
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 750
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 866
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 150
  6. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 955
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 910
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol? 3 946

Blogy SME

  1. Peter Kubica: Dnes bežíme z Košíc do Bratislavy
  2. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho.
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.6.1923)
  4. Miroslav Lukáč: Čo stojí ľudský život na Slovensku? Mne vyšlo 79920 Euro. Také lepšie auto.
  5. Ján Šeďo: "Novinári SME sú Sorosovou čriedou prasiat".
  6. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 2.
  7. Martin Turčan: Krstný otec IV, človek minulosti Fico.
  8. Julius Kravjar: Ako hlboko v dejinách majú korene integrita, etika a etiketa?
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 14 605
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 10 035
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 330
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 7 274
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 213
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 591
  7. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 163
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 725
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Súťažná disciplína práca s klátom.

Deň koňa si zapísal 20. ročník.


Jozef Golian 19m
Lovec hradov Lukáš maleček na hrade Kreuzenstein v Rakúsku.

Navštívte pamiatky v blízkom okolí Slovenska.


12 h
Archívne foto.

Nemocnica výpovede nateraz stiahne.


16 h

Určite ste už boli na nejakom teambuildingu, kde sa vám buď páčilo alebo veľmi nie. Záleží to od viacerých faktorov, ktoré musia do seba zapadnúť.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z mesta uviedli, že na "túto iniciatívu skupiny občanov" nebudú reagovať.


TASR 18 h

Opel zrejme dostal na mokrej ceste šmyk.


17 h

Medzi Kriváňom a Mýtnou je aktuálne najviac stavebnej techniky na Slovensku.


7. jún

Pri čine ho prichytil príslušník SBS služby.


6. jún

Blogy SME

  1. Peter Kubica: Dnes bežíme z Košíc do Bratislavy
  2. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho.
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.6.1923)
  4. Miroslav Lukáč: Čo stojí ľudský život na Slovensku? Mne vyšlo 79920 Euro. Také lepšie auto.
  5. Ján Šeďo: "Novinári SME sú Sorosovou čriedou prasiat".
  6. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 2.
  7. Martin Turčan: Krstný otec IV, človek minulosti Fico.
  8. Julius Kravjar: Ako hlboko v dejinách majú korene integrita, etika a etiketa?
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 14 605
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 10 035
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 330
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 7 274
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 213
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 591
  7. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 163
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 725
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu