Aj údenie je kumšt, ktorý treba ovládať

Najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov je pred Vianocami

Hovorí sa, že nezdravé jedlá sú najchutnejšie. A je to pravda. Veď kto by nemal rád lahodne vyúdené klobásky, ružovkavú slaninku, dymom voňajúce rebrá a šunky? Na domácej zakáľačke sa ich dorobí dosť, ale ak nemáte vo dvore svojho domu postavenú vlastnú udiareň, alebo žijete v paneláku, máte problém. Mestské udiarne neexistujú a tak zostáva jediná možnosť, požiadať o službu niekoho, kto udiareň má a hlavne, kto údiť vie. Aby klobásky a slanina dostali tú správnu chuť alebo aby nesplesniveli, je potrebné dokonale ovládať tento kumšt. Emília Jedličková zo Zvolena sa v údení vyzná. Veď ako sama tvrdí, základy sa naučila od rodičov. K nim pridala vedomosti načerpané z literatúry a hlavne z praxe. „Žila som na dedine a rodičia chovali prasiatka. Výrobky bolo potrebné zakonzervovať a keďže vtedy neboli mrazničky, údili sme ich,“ spomína. Najväčší nápor a najviac požiadaviek na zaúdenie výrobkov má od známych a rodiny pred Vianocami. Vtedy vraj spáva len dve hodiny, lebo na údenie treba dohliadať. Druhá várka sa nahrnie po sviatkoch, na Fašiangy. Aj teraz jej v udiarni, ktorú má postavenú na dvore rodinného domu, visia klobásy a slanina. „Každý druh výrobku si vyžaduje svoje. Je rozdiel údiť klobásy a napríklad slaninu, či šunku,“ vysvetľuje pani Milka a dodáva: „Dôležitá je aj ich príprava. Záleží na tom, akú použijete papriku, ako je výrobok odstáty a koľko vody obsahuje. Toto všetko má vplyv na konečný výsledok.“ Klobásy údi pani Milka dve - tri hodiny denne, tri až päť dní, slaninu aj týždeň. „Slanina je dobre zaúdená vtedy, keď je na nej zaúdená koža. Dôležité je, aby bola aspoň týždeň pred údením v náleve a aby ešte trochu obschla,“ podelila sa so skúsenosťami. Šunku s kosťou je vraj potrebné pácovať až dvadsať dní, aby dobre prešla rôsolom. Ak sa v ňom objaví krv, je potrebné nálev vyliať a urobiť nový. V prípade, že šunku zle pripravíte, môže sa po vyúdení začať pri kosti kaziť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na údenie stačí pani Jedličkovej malá drevená búdka a starý hrniec, do ktorého prikuruje. Nakladie do neho najskôr raždie na rozkúrenie, neskôr väčšie kusy dreva. „Raždie používam zo slivky a na kúrenie tvrdé drevo alebo piliny, napríklad z buka. V udiarni sa nesmie kúriť mäkkým drevom, lebo vypúšťa smolu, ktorá zhorí a vytvára sadze. Pred doúdením zvyknem pridávať aj za hrsť borievok, aby mäso od nich chytilo arómu,“ prezrádza tajomstvá úspešného údenia. Prikladať začína pani Milka vždy večer. Keďže hlavnou zásadou je, aby drevo nehorelo, len dymilo, musí na celý proces neustále dohliadať. „Pozriem sa z okna a keď sa dymí, viem, že sa údi. Keď ide dym pomenej, tak sa idem pozrieť, čo sa v udiarni deje,“ hovorí. Mäso údi len päť - šesť hodín v noci, vraj preto, že vtedy je chladnejšie. Cez deň ho necháva „odpočinúť“, aby nezhorklo. „Táto zima nie je najlepšia na údenie. Je dosť teplo. Najlepšie je, keď mrzne. Potom sú klobásy nadránom trochu primrznuté. Aj slaninu treba po údení nechať premrznúť. Ja vyúdenú slaninu dávam do chladničky, v ktorej teplotu nastavím na približne mínus 5 stupňov. Takto mi vydrží celý rok,“ dodáva pani Milka.

SkryťVypnúť reklamu

J. SCHVARZBACHEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 297
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 535
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 684
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 441
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 928
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 157
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 774
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 548
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 273
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 049
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 185
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 446
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 459
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 793
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 408
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 273
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 049
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 185
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 446
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 459
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 793
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 408
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu