Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Mäso dlho nevydržalo. Rýchlo ho zjedli...

Dvojica manželov – sedemdesiatnikov - má na čo spomínať. A zabíjačky? Na tie zo svojho detstva si stále dobre pamätajú. „Neboli mlynčeky, mäso do klobás sa iba krájalo,“ povedal pán Jaroslav, ktorého sme navštívili na lazoch pod Poľanou. „Mne však chutili ešte viac ako tie, čo sa robia teraz.“ Mlynčeky sa pred vojnou nepoužívali, aspoň nie na lazoch. Tam sa dostali až v povojnových rokoch. Klobásy sa nielenže nemleli, ale do čriev sa nadievali pre nás možno až predpotopným spôsobom. „Cez rožok,“ dodal gazda. Potom vysvetlil, že rožkom nazývali kravský roh s dierkou na konci. Cezeň črevá plnili. Bolo to zdĺhavé, no na zabíjačke to robili aj dvaja - traja ľudia. Podľa rodiny... „Bolo nás veľa detí,“ pridala manželka pána Jaroslava, Anna. O pracovné ruky núdza nebola. Nevolali ani cudzích. Načo! Potom by im museli dať aj výslužku. A v rodine bolo hladných krkov tak či tak dosť. Rožky boli dvojaké, jedny na klobásy, druhé na hurky – ako sa v Podpoľaní a možno aj inde hovorí jaterniciam. Aké receptúry používali ľudia pred šesťdesiatimi rokmi? „Také, ako aj teraz,“ dodala gazdiná. Potom sa zamyslela a rozdiel predsa len našla. „Ryžu sme nepoznali. Aspoň si na ňu nepamätám. Namiesto ryže sme do huriek dávali geršňu.“ Na vysvetlenie – geršňa, to sú krúpy, niekde sa im hovorí i geršľa. Viac ako teraz sa robili aj takzvané krvavničky – to sú jaternice, do ktorých sa pridáva aj krv z prasaťa. „Vtedy sa všetko využilo, aj krv,“ vysvetlila gazdiná a dodala: „My deti sme obyčajne utiekli, nechceli sme chytať krv. A tak to ostalo na otca.“ Zdochýnajúce prasa však v kŕčoch dokáže človeku poriadne ublížiť – neraz sa stalo, že dokonca zlomilo nohu i statnému chlapovi. Aj práca sa rokmi zmodernizovala. Dnes sa srsť z prasaťa odstraňuje horúcou vodou a na dočistenie plynovým horákom. Pred polstoročím obložili mŕtve zviera slamou a tú jednoducho zapálili. A slanina vraj bola potom chutnejšia. Sortiment výrobkov sa odvtedy veľmi nezmenil. „Mäso, klobásy, jaternice, slanina a matej,“ vymenoval gazda. Mateja sme zámerne napísali s malým písmenom na začiatku. Matejom totiž volali tlačenku. Horšie to bolo so skladovaním. Ako vydržalo mäso v dobe, keď o mrazničkách ľudia ani nechyrovali? Jednoducho! Čo sa nezjedlo, to vyúdili a takto upravené skladovali v komore. Nie však dlho. „Pri toľkých deťoch... Keď sme zabíjali pred Vianocami, tak už na Veľkú noc sme varili posledné mäso,“ dodal domáci pán. Skladovaniu mäsa prospievali vraj aj zimy, ktoré boli tuhšie ako v súčasnosti. „Nepamätám si, že by sa na mäse našla nejaká pleseň,“ doplnila gazdiná k zabíjačkám svojej mladosti. Potom sa spomienky zvrtli na biedu, ktorú v detstve prežívali, na každodennú lopotu, na život bez televízorov, ba dokonca bez elektriny. No to už je iná kapitola.

Skryť Vypnúť reklamu

(ms)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 316
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 220
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 608
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 953
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 185
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 175
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 503
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 316
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 132
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 027
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Sídlo Kronospanu vo Zvolene.

Nová výroba drevovláknitých dosiek má poskytnúť 130 nových pracovných miest.

5 h
Ilustračné foto.

Čísla už zverejnila aj Krupina a Hriňová.

18 h
Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

23. jan
Tomas Sholl v drese Detvy

Thomas Sholl poriadne rozvíril hladinu vody na Podpoľaní.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

20 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

20 h

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

23 h

Už ste čítali?