Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Mäso dlho nevydržalo. Rýchlo ho zjedli...

Dvojica manželov – sedemdesiatnikov - má na čo spomínať. A zabíjačky? Na tie zo svojho detstva si stále dobre pamätajú. „Neboli mlynčeky, mäso do klobás sa iba krájalo,“ povedal pán Jaroslav, ktorého sme navštívili na lazoch pod Poľanou. „Mne však chutili ešte viac ako tie, čo sa robia teraz.“ Mlynčeky sa pred vojnou nepoužívali, aspoň nie na lazoch. Tam sa dostali až v povojnových rokoch. Klobásy sa nielenže nemleli, ale do čriev sa nadievali pre nás možno až predpotopným spôsobom. „Cez rožok,“ dodal gazda. Potom vysvetlil, že rožkom nazývali kravský roh s dierkou na konci. Cezeň črevá plnili. Bolo to zdĺhavé, no na zabíjačke to robili aj dvaja - traja ľudia. Podľa rodiny... „Bolo nás veľa detí,“ pridala manželka pána Jaroslava, Anna. O pracovné ruky núdza nebola. Nevolali ani cudzích. Načo! Potom by im museli dať aj výslužku. A v rodine bolo hladných krkov tak či tak dosť. Rožky boli dvojaké, jedny na klobásy, druhé na hurky – ako sa v Podpoľaní a možno aj inde hovorí jaterniciam. Aké receptúry používali ľudia pred šesťdesiatimi rokmi? „Také, ako aj teraz,“ dodala gazdiná. Potom sa zamyslela a rozdiel predsa len našla. „Ryžu sme nepoznali. Aspoň si na ňu nepamätám. Namiesto ryže sme do huriek dávali geršňu.“ Na vysvetlenie – geršňa, to sú krúpy, niekde sa im hovorí i geršľa. Viac ako teraz sa robili aj takzvané krvavničky – to sú jaternice, do ktorých sa pridáva aj krv z prasaťa. „Vtedy sa všetko využilo, aj krv,“ vysvetlila gazdiná a dodala: „My deti sme obyčajne utiekli, nechceli sme chytať krv. A tak to ostalo na otca.“ Zdochýnajúce prasa však v kŕčoch dokáže človeku poriadne ublížiť – neraz sa stalo, že dokonca zlomilo nohu i statnému chlapovi. Aj práca sa rokmi zmodernizovala. Dnes sa srsť z prasaťa odstraňuje horúcou vodou a na dočistenie plynovým horákom. Pred polstoročím obložili mŕtve zviera slamou a tú jednoducho zapálili. A slanina vraj bola potom chutnejšia. Sortiment výrobkov sa odvtedy veľmi nezmenil. „Mäso, klobásy, jaternice, slanina a matej,“ vymenoval gazda. Mateja sme zámerne napísali s malým písmenom na začiatku. Matejom totiž volali tlačenku. Horšie to bolo so skladovaním. Ako vydržalo mäso v dobe, keď o mrazničkách ľudia ani nechyrovali? Jednoducho! Čo sa nezjedlo, to vyúdili a takto upravené skladovali v komore. Nie však dlho. „Pri toľkých deťoch... Keď sme zabíjali pred Vianocami, tak už na Veľkú noc sme varili posledné mäso,“ dodal domáci pán. Skladovaniu mäsa prospievali vraj aj zimy, ktoré boli tuhšie ako v súčasnosti. „Nepamätám si, že by sa na mäse našla nejaká pleseň,“ doplnila gazdiná k zabíjačkám svojej mladosti. Potom sa spomienky zvrtli na biedu, ktorú v detstve prežívali, na každodennú lopotu, na život bez televízorov, ba dokonca bez elektriny. No to už je iná kapitola.

Skryť Vypnúť reklamu

(ms)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 672
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 131
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 161
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 871
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 688
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 486
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 781
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 144
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 963
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dudinská 50 sa uskutoční aj v čase korony

Na programe bude iba hlavná disciplína.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky 2018.

Vo zvolenskej aj krupinskej nemocnici pomáhajú vojaci

Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice pre rýchle usmernenie pacientov.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.

STEFE Zvolen s.r.o. informuje

V meste Zvolen a vo Zvolenskej Slatine sa spustilo vykurovanie.

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?