Dôvodov pre vegánstvo je viac, vegáni však popri snahe zlepšiť si zdravie a znížiť riziko civilizačných ochorení podčiarkujú aj rešpekt pred všetkým živým. Podľa nich sú to rovnaké dôvody, aké vedú ľudí k vegetariánstvu - snaha neubližovať zvieratám a neprispievať k ničeniu prírody či hladu vo svete. Ostať vegetariánom podľa nich v skutočnosti znamená zastať na pol ceste, pretože konzumácia živočíšnych produktov je spojená s trápením a zabíjaním zvierat. „Milióny ton rastlinnej potravy by mohli zasýtiť hladujúcich ľudí, keby nebola použitá pre zvieratá chované iba pre jedlo,“ píšu na svojej internetovej stránke. Vegán je človek, ktorý nekonzumuje žiadne potraviny živočíšneho pôvodu. Je rastlinnú potravu vo forme ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, semien a orechov. „Tento, na prvý pohľad stručný zoznam potravín v sebe skrýva mnoho najrôznejších chutí a poskytuje základ pre prípravu nepreberného množstva jedál. Napríklad zeleninové a ovocné šaláty, zapekaný karfiol so zemiakmi, špagety s brokolicou a syrom tofu, sójové karbonátky so špenátovou omáčkou a opečenými zemiakmi, ryža, fazuľa a oriešky na čínsky spôsob, hrachová polievka, pohánka so šampiňónmi a zeleninou, mexický guláš s fazuľou, kaša z ovsených vločiek s hrozienkami a orechmi, celozrnný chlieb so sójovou, fazuľovou, drožďovou alebo šošovicovou nátierkou, pšeničné placky s makovou nátierkou, celozrnné koláčiky s kokosom, marmeládou a makom, vegánska zmrzlina zo sójového mlieka, pizza so zeleninou, šampiňónmi, brokolicou, kukuricou a olivami, sladký kukuričný šalát, zemiakové halušky s kyslou kapustou, sójové rezne obaľované v cestíčku, pšeničný nákyp s hrozienkami, malinovo-jablčný koláč, obilné klíčky na sladko, sójový jogurt... Zoznam je nekonečný, tak ako kulinárske nápady a invencia vegánov. Odborné štúdie dokazujú, že vegáni sa vo všeobecnosti tešia lepšiemu zdraviu ako ľudia konzumujúci živočíšne produkty a dožívajú sa dlhšieho veku. Tieto fakty potvrdili aj viaceré známe inštitúcie zaoberajúce sa ľudským zdravím, medzi inými aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Mnohé znaky nášho tráviaceho ústrojenstva a celkovej fyziológie ľudského tela dokazujú, že človek nepatrí medzi mäsožravcov, ani všežravcov, ale medzi plodožravcov, pre ktorých je najprirodzenejšia čisto rastlinná potrava,“ uvádzajú vo svojej tlačovej správe.
(moj)